Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αλλάζει τους κανόνες χρήσης των πυρηνικών όπλων
Διαβάζεται σε 5'Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε σε επικαιροποίηση του Δόγματος της Ρωσίας για τα Πυρηνικά Όπλα, με διεύρυνση των όρων χρήσης τους.
- 20 Νοεμβρίου 2024 06:13
Στην τελική ευθεία για την έξοδό του από το πολιτικό γίγνεσθαι του πλανήτη, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην Ουκρανία για χρήση των αμερικανικών πυραύλων ATACMS σε ρωσικούς στόχους.
Πρόκειται για τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, για προσβολή στόχων σε βάθος έως 300 χιλιομέτρων.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δικαιολόγησε την αλλαγή πολιτικής ως απάντηση στην αποστολή χιλιάδων στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα, προς ενίσχυση της Ρωσίας.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προφανώς και δεν έμεινε αμέτοχος στις εξελίξεις. Ασχολήθηκε με κάτι που τον πίεζαν να κάνει μήνες οι αξιωματούχοι του: την επικαιροποίηση του Δόγματος για τα Πυρηνικά Όπλα, καθώς «η προηγούμενη έκδοση απέτυχε να αποτρέψει τη Δύση από το να αυξήσει τη βοήθειά της στην Ουκρανία, δημιουργώντας την εντύπωση πως η Μόσχα δεν θα καταφύγει στα πυρηνικά όπλα».
Είχε αναφέρει τις κύριες αλλαγές που θα έκανε τον Σεπτέμβριο. Tώρα προχώρησε και στις πράξεις, ως προς τη χάραξη ενός ξεκάθαρου ορίου για τη Δύση.
Έτσι, την Τρίτη 19/11, ανήμερα της 1000ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανακοίνωσε στον πλανήτη πως προχωρά σε επικαιροποίηση του Πυρηνικού Δόγματος, όπως είχε οριστεί στο διάταγμα του 2020.
Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας αυτοπροσδιορίζεται ως «αυστηρά αμυντικό» για αυτό και γίνεται λόγος για αποτροπή χρήσης πυρηνικών όπλων. Είναι έγγραφο στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας που αντιπροσωπεύει ένα σύστημα επίσημων απόψεων που υιοθετούνται από το κράτος, σχετικά με την προετοιμασία και τη χρήση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Είναι σύνολο απόψεων που έχουν γίνει αποδεκτές και καλύπτουν τους στόχους και τον χαρακτήρα ενός πιθανού πολέμου, τις προετοιμασίες της χώρας και των ενόπλων δυνάμεών της για τέτοιο πόλεμο και τις μεθόδους του. Από το 1990 έως σήμερα έχουν γίνει πολλές επικαιροποιήσεις/αναθεωρήσεις.
Ο Πούτιν αναφέρεται ως ο κύριος υπεύθυνος λήψης σχετικών αποφάσεων που αφορούν τη Ρωσία, χώρα που μαζί με τις ΗΠΑ ελέγχουν το 88% των πυρηνικών κεφαλών του πλανήτη. Το 2020, συμπληρωματικό έγγραφο του δόγματος περιλάμβανε τις Αρχές της Στρατηγικής Πυρηνικής Αποτροπής. Καθόριζε το πλαίσιο για τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα μπορούσε να διαταχθεί πλήγμα από το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του κόσμου.
Σύμφωνα λοιπόν, με ό,τι ίσχυε έως αυτήν την εβδομάδα η Ρωσία μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλούσε την ύπαρξη του κράτους.
Στην επικαιροποίηση, ο Πούτιν έκανε έναν ευρύτερο ορισμό των δεδομένων που μπορούν να οδηγήσουν σε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα. Είναι σύμφωνος και με την προ μηνών προειδοποίηση πως εάν η Ουάσιγκτον επέτρεπε στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς, βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους βαθιά στη Ρωσία, η Μόσχα θα θεωρούσε ότι αυτά τα μέλη του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο.
Πλέον διευκρινίζεται στο δόγμα πως «οποιαδήποτε επίθεση από μια μη πυρηνική δύναμη που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη θα θεωρείται κοινή επίθεση. Οποιαδήποτε επίθεση από ένα μέλος ενός στρατιωτικού μπλοκ θα θεωρηθεί επίθεση από ολόκληρη τη συμμαχία».
Επιπροσθέτως, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε ένα πυρηνικό χτύπημα ή μια συμβατική επίθεση που αποτελεί «κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας και της συμμάχου της Λευκορωσίας.
Ο Πούτιν αύξησε τους λόγους που επιτρέπουν πυρηνική επίθεση
Το περιοδικό TIME στάθηκε στην καλύτερη διευκρίνιση των όρων χρήσης πυρηνικών όπλων. Έγινε με περισσότερες λεπτομέρειες σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις του δόγματος. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση μαζικής αεροπορικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, αεροσκάφη, drones και «άλλα ιπτάμενα οχήματα».
Ως εκ τούτου, διευρύνονται πολύ τα ‘ερεθίσματα’ για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε στο δόγμα του 2020. Εκεί γινόταν ξεκάθαρο ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ατομικό της οπλοστάσιο, μόνο σε περίπτωση επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους.
Το Κρεμλίνο επέμεινε πως η Ρωσία εξακολουθεί να κάνει λόγο για αποτροπή χρήσης πυρηνικών όπλων και ότι ο στόχος του ενημερωμένου κειμένου είναι να καταστεί απολύτως σαφές στους πιθανούς εχθρούς το αναπόφευκτο των αντιποίνων σε περίπτωση που επιτεθούν στη Ρωσία.
Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν
Αναλυτές είπαν στο Reuters πως η αλλαγή αυτή καταδεικνύει την ετοιμότητα του Πούτιν να αξιοποιήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, ώστε να αναγκάσει τη Δύση να υποχωρήσει σε έναν πόλεμο που «μπορεί να έχει μπει στην τελευταία και πιο επικίνδυνη φάση του, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας προχωρούν με τον ταχύτερο ρυθμό τους από τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης και η Δύση σκέφτεται πώς θα τελειώσει ο πόλεμος».
Ο Sergei Ryabkov, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας που επιβλέπει τον έλεγχο των όπλων και σχέσεις των ΗΠΑ δήλωσε πως «ο κίνδυνος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων δεν μπορεί να υποτιμηθεί πια, όπως κινούμαστε σε ανεξερεύνητο στρατιωτικό και πολιτικό έδαφος».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov πρόσθεσε πως «η πυρηνική αποτροπή στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι ένας πιθανός αντίπαλος κατανοεί το αναπόφευκτο των αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και/ή των συμμάχων της».
Καλή μας τύχη.