Οι οδηγίες που έλαβαν οι Σκανδιναβοί για την περίπτωση πολέμου
Διαβάζεται σε 11'Τι αναφέρεται στο «Φυλλάδιο σε Περίπτωση Κρίσης ή Πολέμου» που έλαβαν οι Σκανδιναβοί, με την κλιμάκωση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- 20 Νοεμβρίου 2024 10:03
Την ημέρα που οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) στη Ρωσία, οι σκανδιναβικές χώρες (για την ακρίβεια οι Nordics) που ‘ακουμπούν’ στα ρωσικά σύνορα απέστειλαν στους πολίτες τους το Φυλλάδιο για την Περίπτωση Κρίσης ή Πολέμου.
Θα δούμε το πλήρες κείμενό του, καθώς από τη Δευτέρα 18/11 που το έλαβαν οι Φινλανδοί, Σουηδοί και Νορβηγοί έως σήμερα μεσολάβησε η ανανέωση του Δόγματος για τα Πυρηνικά Όπλα της Μόσχας, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να διευρύνει τους όρους χρήσης.
Ανακοίνωσε στον κόσμο πως θα χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του κόσμου, αν δεχθεί επίθεση από «μια μη πυρηνική δύναμη που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη» και διευκρίνισε πως αν γίνει επίθεση «από μέλος ενός στρατιωτικού μπλοκ θα θεωρηθεί επίθεση από ολόκληρη τη συμμαχία».
Προφανώς αναφερόταν στο ΝΑΤΟ, ιδρυτικό μέλος του οποίου ήταν η Νορβηγία και όπου ανήκουν πια η Φινλανδία (από το 2023 -έχει και προτέρα εμπειρία πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση) και η Σουηδία (από το 2024), χώρες που μοιράζονται φυσικά σύνορα με τη Ρωσία και προχώρησαν σε ανανέωση του περιεχομένου του φυλλαδίου για τις έκτακτες ανάγκες.
Η προηγούμενη είχε γίνει προ εξαετίας. Οι συνθήκες ανάγκασαν τις κυβερνήσεις των Nordics να προχωρήσουν σε νέες σημειώσεις, λόγω «επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας». Εννοούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που την Τρίτη 19/11 συμπλήρωσε 1000 μέρες. Δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη «Ρωσία».
Προστέθηκαν πράγματα όπως, η αναζήτηση καταφυγίου σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων.
«Το αυξημένο επίπεδο παγκόσμιας απειλής αυξάνει τον κίνδυνο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. Κατά τη διάρκεια επιθέσεων στις οποίες πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα χρησιμοποιούνται. Καλυφθείτε όπως θα κάνατε κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής. Καταφύγια πολιτικής άμυνας παρέχουν την καλύτερη προστασία. Τα επίπεδα ακτινοβολίας θα μειωθούν δραστικά μετά από μερικές μέρες».
Τα παραπάνω αναφέρονται στο φυλλάδιο που έλαβαν οι Σουηδοί (το πρώτο δημιουργήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επικαιροποιήθηκε για πρώτη φορά στον «Ψυχρό Πόλεμο») και το οποίο παρουσιάζουμε. Παρεμπιπτόντως, το Δεκέμβριο το σουηδικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την άμυνα που θα ενισχύσει τις στρατιωτικές και πολιτικές αμυντικές δαπάνες τα επόμενα πέντε χρόνια.
fylladio-contentΟι 32 σελίδες του φυλλαδίου που έχει τίτλο «Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου» διανέμεται σε κάθε σπίτι της Σουηδίας, εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ αποστέλλεται στους πολίτες και με email. Διατίθεται και στη νοηματική γλώσσα, σε audio και σε braille.
Yπεύθυνη για το περιεχόμενο είναι η Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών που πάνω-πάνω εξηγεί ότι «η Σουηδία είναι μέρος της στρατιωτικής συμμαχίας ΝΑΤΟ. Σκοπός της συμμαχίας είναι οι χώρες μέλη συλλογικά να είναι τόσο ισχυρές που θα αποτρέπουν τους άλλους από το να μας επιτεθούν. Παρ’ όλα αυτά, αν μια χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, οι άλλες χώρες της συμμαχίας θα βοηθήσουν στην άμυνά της -όλοι για έναν, ένας για όλους».
Στην εισαγωγή αναφέρεται πως «ζούμε σε αβέβαιους καιρούς. Ένοπλες συγκρούσεις συμβαίνουν στη δική μας γωνία στον κόσμο. Τρομοκρατία, κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης χρησιμοποιούνται για την υπονόμευση και την επιρροή μας.
Για να αντισταθούμε σε αυτές τις απειλές, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Εάν δεχθεί επίθεση η Σουηδία, όλοι πρέπει να παίξουν το ρόλο τους στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας της χώρας.
Αναπτύσσουμε την ανθεκτικότητά μας κάθε μέρα, μαζί με τους αγαπημένους μας, τους συναδέλφους, τους φίλους και τους γείτονες.
«Σε αυτό το φυλλάδιο, θα μάθετε πώς να προετοιμαστείτε και πώς να δράσετε, σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου. Είστε μέρος της συνολικής ετοιμότητας της Σουηδίας, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης».
Ακολουθούν οι διευκρινίσεις για την «αύξηση της στρατιωτικής απειλής που υποχρεώνει τη Σουηδία να προετοιμαστεί για το χειρότερο δυνατό σενάριο: μια ένοπλη επίθεση στη χώρα.
Ο πόλεμος είναι η απόλυτη απειλή της ελευθερίας μας.
Όταν η στρατιωτική βία χρησιμοποιείται για την επιβολή κυριαρχίας πάνω μας, το δικαίωμα μας να ζήσουμε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη ζωή απειλείται.
Βέβαια, υπάρχουν άλλοι τρόποι, πλην των ένοπλων επεμβάσεων, που επηρεάζουν και υπονομεύουν την κοινωνία μας. Για παράδειγμα, οι κυβερνοεπιθέσεις, οι καμπάνιες παραπληροφόρησης, η τρομοκρατία και το σαμποτάζ.
Αυτοί οι τύποι επιθέσεων μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Κάποιοι συμβαίνουν εδώ και τώρα.
Δεν μπορούμε να θεωρούμε ως δεδομένη την ελευθερία μας. Το κουράγιο και η θέλησή μας να υπερασπιστούμε την ανοιχτή κοινωνία μας είναι ζωτικής σημασίας, μολονότι απαιτούν από εμάς να κάνουμε θυσίες.
Εάν δεχθεί επίθεση η Σουηδία, δεν θα παραδοθούμε ποτέ. Οποιαδήποτε αντίθετη νύξη είναι ψευδής».
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ
Στο φυλλάδιο ξεκαθαρίζεται πως μέρος της συνολικής άμυνας της χώρας «σε περίπτωση πολέμου ή απειλής πολέμου» είναι όσοι έχουν κλείσει το 16ο έτος της ηλικίας τους έως εκείνους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ζωής.
«Το συνολικό καθήκον άμυνας ισχύει για όλους τους Σουηδούς πολίτες που ζουν στη Σουηδία ή στο εξωτερικό. Το πλήρες αμυντικό καθήκον ισχύει και για αλλοδαπούς υπηκόους που διαμένουν στη Σουηδία.
Το συνολικό καθήκον άμυνας αποτελείται από
- στρατιωτική ή πολιτική άμυνα: κατά τη διάρκεια μιας έντονης συνθήκης alert, πρέπει να μεταβείτε αμέσως στην αποστολή που σάς έχει οριστεί για μια περίοδο πολέμου.
- γενική εθνική υπηρεσία: αν η σουηδική κυβέρνηση ενεργοποιήσει τη γενική εθνική υπηρεσία, πρέπει να παραμείνετε στην εργασία ή να εκτελέσετε άλλα καθήκοντα για την υποστήριξη του συνολικού αμυντικού συστήματος της Σουηδίας.
Σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, πηγαίνετε στη δουλειά ως συνήθως, εκτός αν σας ανατεθεί μια συγκεκριμένη αποστολή εν καιρώ πολέμου».
ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ
Σε περίπτωση ατυχημάτων, κρίσεων, απειλών πολέμου ή πολέμου θα γίνουν προειδοποιήσεις με διάφορους τρόπους, με τη σουηδική κυβέρνηση να θυμίζει σε τι αντιστοιχεί κάθε σειρήνα.
Υπάρχει αυτή των ανακοινώσεων (η σειρήνα ηχεί για 7’’ και ακολουθούν 14’’ σιωπής, με το μοτίβο να επαναλαμβάνεται για ένα δίλεπτο).
Η σειρήνα έκτακτης ανάγκης ακούγεται για 30’’, με 15’’ διάλειμμα για ένα πεντάλεπτο.
Αυτή για τις αεροπορικές επιδρομές αποτελείται από σύντομους δυνατούς ήχους που ακούγονται για ένα λεπτό και ειδοποιεί να πάνε οι πολίτες σε καταφύγια ή άλλες προστατευτικές δομές που αναφέρονται στο mtb.se Στόχος είναι ο κάθε πολίτης να μπορεί να πάει στο πλησιέστερο.
Το all clear είναι ένα συνεχόμενος ήχος για 30’’.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ
Σε ειδικό κεφάλαιο αναφέρεται πώς μπορούν να προετοιμαστούν οι Σουηδοί, ώστε να έχουν τα απαραίτητα αν χρειαστεί να μείνουν στα σπίτια τους για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
«Σε περιόδους κρίσης ή πολέμου, όλοι πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Προετοιμαστείτε έγκαιρα, ώστε να μην χρειαστεί να βιαστείτε αν συμβεί κάτι σοβαρό.
Έχετε πρόχειρα ένα ραδιόφωνο που τροφοδοτείται από μπαταρίες, ηλιακούς συλλέκτες, επιπλέον μπαταρίες, κινητό τηλέφωνο και φορτισμένο power bank, φορτιστή τηλεφώνου για αυτοκίνητο και τους σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνου γραμμένους σε ένα χαρτί.
Το Ρ4, σουηδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Sveriges Radio, είναι το επίσημο κανάλι για πληροφορίες έκτακτης ανάγκης. Θα συνεχίσει να εκπέμπει σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου. Βρείτε το συχνότητα για το τοπικό σας κανάλι P4 στο krisinformation.se.
Νερό
«Χρειάζεστε τουλάχιστον τρία λίτρα νερό την ημέρα, για να πίνετε και να μαγειρεύετε. Σε περίπτωση έλλειψης πόσιμου νερού, ο δήμος σας μπορεί να παρέχει δημόσιες δεξαμενές νερού. Ωστόσο, πρέπει να έχετε ποσότητα νερού στο σπίτι, για έκτακτες ανάγκες.
- Προμηθευτείτε δοχεία αποθήκευσης νερού ή κουβάδες με καπάκι για συλλογή νερού.
- Αγοράστε εμφιαλωμένο νερό ή γεμίστε τα δοχεία αποθήκευσης.
- Αποθηκεύστε το νερό σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
- Ελέγξτε αν το νερό έχει γεύση ή μυρίζει ασυνήθιστα μία ή δύο φορές το χρόνο. Αλλάξτε το νερό όταν είναι απαραίτητο.
- Εάν δεν είστε σίγουροι αν το νερό είναι ασφαλές για κατανάλωση, βράστε το μέχρι να το πιείτε!
- Αποθηκεύστε νερό σε πλαστικά μπουκάλια και βάλτε τα στο δικό σας καταψύκτη. Τα μπουκάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παγοκύστες εάν κοπεί το ρεύμα. Όταν ο πάγος λιώσει μπορείτε να πιείτε το νερό.
- Μην γεμίζετε τα μπουκάλια μέχρι πάνω -μπορεί να σπάσουν όταν παγώσουν».
Τρόφιμα
«Χρειάζεστε τρόφιμα που είναι χορταστικά, πλούσια σε ενέργεια και που μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια σε θερμοκρασία δωματίου. Προμηθευτείτε φαγητό που μπορεί να παρασκευαστεί γρήγορα, απαιτεί πολύ λίγο νερό ή που μπορεί να καταναλωθεί αμέσως.
Η αποθήκευση έκτακτης ανάγκης μπορεί να γίνεται κάθε φορά που ψωνίζετε, εξασφαλίζοντας 1-2 επιπλέον αντικείμενα.
Θα χρειαστείτε
- Μη ευπαθή τρόφιμα (δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, κουσκούς, στιγμιαίο πουρέ πατάτας, γάλα σε σκόνη, τορτίγιες, τραγανό ψωμί, κράκερ, αλάτι και μπαχαρικά).
- Κονσερβοποιημένα προϊόντα (ντομάτες, λαχανικά, φρούτα και έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα.
- Υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες: Αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα κρέατα και ψάρια, ρεβίθια,
- φασόλια, φακές και τυρί σε σωληνάριο).
- Υψηλά σε λιπαρά προϊόντα (μαγειρικό λάδι, πέστο, λιαστές ντομάτες σε λάδι, φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς και σπόρους).
- Τρόφιμα που ενισχύουν την ενέργεια (κρέμα φρούτων, μαρμελάδα, σοκολάτα, μέλι, μπάρες πρωτεΐνης και αποξηραμένα φρούτα).
- Ποτά (καφές, τσάι, μείγμα ζεστής σοκολάτας, σούπες, χυμό ή γάλα από τριαντάφυλλο).
- Τροφή για παιδιά».
Θερμότητα
«Η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού σας θα πέσει γρήγορα εάν η ηλεκτρική ενέργεια κοπεί κατά τη διάρκεια του χειμωνα. Συγκεντρωθείτε σε ένα δωμάτιο, σκεπαστείτε με κουβέρτες και καλύψτε το πάτωμα με χαλιά.
Χρήσιμα πράγματα για να έχετε στο σπίτι:
- Ζεστά ρούχα εξωτερικού χώρου παντός καιρού, ρούχα από μαλλί, χοντρές κάλτσες, φασόλια, γάντια και κασκόλ.
- Κουβέρτες και υπνόσακοι.
- Εναλλακτικές πηγές θερμότητας που δεν απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια -πχ θερμάστρα αερίου ή παραφίνης.
- Κεριά, φώτα τσαγιού και καύσιμα για πηγές θερμότητας.
- Σπίρτα και πυροσβεστήρες.
Εάν χρησιμοποιείτε εναλλακτικές πηγές θερμότητας, πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Ανοίξτε ένα παράθυρο για να μπείτε καθαρός αέρας και φροντίστε να απενεργοποιήσετε τη θερμότητα πριν πάτε για ύπνο».
Τουαλέτα
«Εάν δεν υπάρχει νερό – για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα διακοπής ρεύματος, προετοιμαστείτε για την απόρριψη των απορριμμάτων με άλλους τρόπους και προκειμένου να διατηρήσετε καλή υγιεινή.
Μπορείτε να ουρήσετε στην τουαλέτα ακόμα κι αν δεν μπορείτε να την ξεπλύνετε. Απορρίψτε το χαρτί υγείας σε κάδο σκουπιδιών ή σε κουβά με καπάκι.
Για να πετάξετε τα περιττώματα, τοποθετήστε μια πλαστική σακούλα ή σακούλα σκουπιδιών στη λεκάνη τουαλέτας ή χρησιμοποιήστε έναν κουβά με καπάκι. Καλύψτε το περιττώματα με απορρίμματα κομποστοποίησης ή πριονίδι. Ο δήμος σας θα σας παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πού να απορρίπτονται τα απόβλητα.
Καλό είναι να έχετε σπίτι σας
- Χαρτί υγείας.
- Υγρά μαντηλάκια, απολυμαντικό χεριών.
- Πάνες, επιθέματα εμμήνου ρύσεως.
- Πλαστικές σακούλες ή σακούλες σκουπιδιών.
- Απορρίμματα κομποστοποίησης ή πριονίδι.
- Κάδο με καπάκι.
Για να μειώσετε τη συσσώρευση οσμών, αποφύγετε την ανάμειξη ούρων και περιττωμάτων».
Προφανώς και υπάρχουν οδηγίες για όσα πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες, αν χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους (φαγητό και νερό που θα ‘κρατήσει’ για λίγες ημέρες, ταυτότητα, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και ρευστό, φάρμακα και βοηθήματα υγείας, ραδιόφωνο με μπαταρίες, ζεστά ρούχα, προϊόντα υγιεινής, κινητό και φορτιστή, χάρτη και πυξίδα και όλες τις πολύ σημαντικές πληροφορίες γραμμένες σε χαρτί).
To φυλλάδιο παρέχει και πληροφορίες για τη ψηφιακή ασφάλεια, όπως και για την ψυχολογική άμυνα σε όσα συμβαίνουν (πχ πώς να τσεκάρουν αν κάτι είναι παραπληροφόρηση ή προπαγάνδα), αλλά και οδηγίες για το πώς να σταματήσουν μια αιμορραγία και τι να κάνουν σε περίπτωση που έχουν κατοικίδιο.