Μητσοτάκης: Στόχος η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης σε λιγότερο από δύο χρόνια
Διαβάζεται σε 4'Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης και υπερασπίστηκε εκ νέου το δικαστικό χάρτη ως μεγάλη μεταρρύθμιση, ενώ άφησε αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ.
- 20 Νοεμβρίου 2024 21:19
Στην ανάγκη τολμηρών, μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στο χώρο της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
“Μιλώ σε έναν βαθμό και αυτοκριτικά στο όνομα πολλών προηγούμενων κυβερνήσεων που τελικά έμειναν μακριά από τα προβλήματα που συσσωρεύονταν, στρεφόμενες περιστασιακά μόνο προς τη Δικαιοσύνη, ενίοτε κιόλας για να την καταστήσουν βραχίονα δικών τους σκοπιμοτήτων. Τέτοιες εμπειρίες, δυστυχώς, έχουμε ακόμα και είναι πολύ νωπές”, σχολίασε μάλιστα, αφήνοντας έμμεσες αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και στην προσπάθεια για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών και τη μεταφορά δικαστικής ύλης σε δικηγόρους.
Εθνικός στόχος ο νέος δικαστικός χάρτης
Κυρίως όμως στάθηκε στο νέο δικαστικό χάρτη, τον οποίο χαρακτήρισε “την πιο σημαντική, την πιο εμβληματική μεταρρύθμιση που αποσκοπεί τελικά στην ταχύτητα της απονομής δικαιοσύνης”. Έκανε μάλιστα λόγο για έναν εθνικό στόχο που έχει καθυστερήσει παραπάνω από έναν αιώνα.
“Πρώτος οραματίστηκε αυτή τη μεταρρύθμιση ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το 1911. Δεν κατάφερε να την υλοποιήσει τότε, ούτε όταν επιχείρησε και πάλι το 1931, για λόγους που νομίζω ότι είναι απολύτως κατανοητοί”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Επικαλέστηκε ότι ο νέος δικαστικός χάρτης “έγινε σε συνεννόηση, όπου αυτό ήταν εφικτό, αλλά σίγουρα με διάλογο με όλους τους φορείς της Δικαιοσύνης.”
Ο πρωθυπουργός δήλωσε στη συνέχεια: “Έχουμε επιτέλους έναν δικαστικό χάρτη ο οποίος ενοποιεί τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία. Διπλασιάζουμε, ουσιαστικά, με αυτή την παρέμβαση τους δικαστές του α’ βαθμού, οι οποίοι αναλαμβάνουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος των ποινικών και αστικών υποθέσεων.”
Χαρακτήρισε τα πρώτα δείγματα πολύ ενθαρρυντικά, αλλά τόνισε ότι “τα αποτελέσματα θα τα κρίνουμε και θα τα δούμε, είμαι σίγουρος, σε βάθος χρόνου.”
Όσον αφορά στις υποδομές, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό κατασκευής νέων δικαστικών μεγάρων σε οκτώ πόλεις και την ανακαίνιση άλλων δέκα. Το πιο εμβληματικό ίσως είναι το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται και θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2026, τόνισε.
“Αντιφατικό να διαθέτουμε διπλάσιους δικαστές και να εκδίδουμε αποφάσεις σε χρόνο τριπλάσιο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες”
Υπερασπίστηκε δε το νέο δικαστικό χάρτη λέγοντας: “Εμοιαζε παράξενο και αντιφατικό να διαθέτουμε διπλάσιους δικαστές ανά κάτοικο, αν συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, και την ίδια ώρα οι αποφάσεις να εκδίδονται σε χρόνο υπερτριπλάσιο των άλλων χωρών”.
Ο κ.Μητσοτάκης συνεπώς τόνισε: “Πρέπει κι εμείς, λοιπόν, να φτάσουμε εκεί που έχουμε θέσει στόχο, στον μέσο όρο περίπου των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκδοση μιας τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, δηλαδή λίγο κάτω από τα δύο χρόνια.”
Υπογράμμισε δε ότι από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, 220 εκατομμύρια συνολικά έχουν εξασφαλιστεί μόνο για τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη.
Ο πρωθυπουργός απέδωσε μεγάλη σημασία και στην πλήρη ολοκλήρωση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. “Ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα το οποίο αναβαθμίζει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων, με εφαλτήριο να απλουστευθεί η πυραμίδα όλων των διαδικασιών και να προκύπτει τελικά ένας και μόνο ψηφιακός φάκελος ανά υπόθεση”, τόνισε και σχολίασε: “Προφανή θα μου πείτε; Ναι, αλλά δεν είχαν γίνει όλα αυτά τα προφανή τόσα χρόνια.”
“Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα των δικαστών”
Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας με τις τηλεδιασκέψεις, το ηλεκτρονικό πινάκιο, την ψηφιακή επίδοση των εγγράφων.
“Ενώ ας μην φοβόμαστε τη σημασία και την σημαντική παρέμβαση που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει στη βελτίωση -τονίζω- της παραγωγικότητας των δικαστών”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Δεν θα αντικαταστήσει ποτέ η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρώπινη κρίση. Όμως, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο θα επιταχύνει διαδικασίες και θα βελτιώσει τελικά την παραγωγικότητα των ιδίων των δικαστών.”
Όσον αφορά στο κράτος δικαίου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι: “Ο μόνος αντικειμενικός και αξιοκρατικός κριτής της προόδου που η χώρα μας κάνει ως προς τα θέματα κράτους δικαίου, είναι τελικά η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.”
Υποστήριξε επίσης ότι “και στον κρίσιμο χώρο της Δικαιοσύνης η Ελλάδα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, συγκλίνοντας ακόμα περισσότερο με τα δεδομένα της Ευρώπης” και πρόσθεσε αιχμηρά: “Είναι κάτι που απαντά και στη στρεβλή εικόνα η οποία, δυστυχώς, προβάλλεται συχνά από την αντιπολίτευση, η οποία δεν διστάζει να διασύρει και την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.”