Μαρινάκης: Έχει κλείσει το θέμα Σαμαρά
Διαβάζεται σε 5'Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε τη στάση όλων των υπουργών και βουλευτών της ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά και εξέφρασε σιγουριά εν όψει προϋπολογισμού
- 21 Νοεμβρίου 2024 14:22
Την προσπάθεια να βάλει φρένο στη… σαμαρολογία συνεχίζει η κυβέρνηση. Ενώ ταυτόχρονα αναμένει με εμφανή αγωνία εάν και τι θα πει ο Κώστας Καραμανλής, αύριο στην Πάτρα, για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επικαλέστηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη στάση του συνόλου των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και των υπουργών, που τοποθετήθηκαν σχετικά.
Υπενθυμίζεται ότι ουδείς μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει ευθέως το μέρος του κ. Σαμαρά, τον οποίο “πρόδωσαν” πρώτοι και καλύτεροι ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης. Αντίθετα, άπαντες οι γαλάζιοι που ρωτήθηκαν για τη διαγραφή Σαμαρά σε συνεντεύξεις τους, κινήθηκαν στη γραμμή που είχε χαράξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο προηγούμενο briefing.
“Έχει κλείσει το θέμα αυτό. Δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε την εφαρμογή του προγράμματος μας”, δήλωσε συνεπώς ο κ. Μαρινάκης.
Απέφυγε φυσικά να υιοθετήσει επιθέσεις γαλάζιων μικρομεσαίων στελεχών κατά του κ. Σαμαρά για λαϊκισμό. Απάντησε διπλωματικά ότι το λαϊκισμό αντιμετώπισαν μία σειρά από κυβερνήσεις και προέδρους της ΝΔ, αρχής γενομένης τη δεκαετία του ’80 και ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια.
Το “χαρτί” της σταθερότητας
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση νιώθει ασφαλής ενόψει της ψηφοφορίας επί του προϋπολογισμού στις 15 Δεκεμβρίου, απάντησε καταφατικά. Σχολίασε άλλωστε με νόημα πως “όλες αυτές οι διαψεύσεις, με οδυνηρό τρόπο, των εμπόρων ελπίδας, των κομιστών εύκολων λύσεων, έχουν καταστήσει σαφές στην κοινωνία ότι η σταθερότητα δεν μπαίνει στο ζύγι, ειδικά για ζητήματα ελάσσονος σημασίας ή για υιοθέτηση απόψεων που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική χώρας”.
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η σταθερότητα είναι “αναγκαία προϋπόθεση για μεγάλες αλλαγές” και δήλωσε: “Καμία ανησυχία. Έχουμε μπροστά μας 2,5 χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου”.
Ερωτηθείς εάν οι κόκκινες γραμμές, που το Μαξίμου θεώρησε ότι ξεπέρασε ο κ. Σαμαράς, ισχύουν και για τον κ. Καραμανλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να ταυτίσει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Σημείωσε καταρχήν ότι οι κόκκινες γραμμές δεν προσωποποιούνται και έκανε λόγο για μία υποθετική συζήτηση που δεν έχει επαφή με τα πραγματικά δεδομένα.
“Κάθε τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού έχει αξία. Περιμένουμε επισημάνσεις και παρατηρήσεις” πρόσθεσε, αλλά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει “κίνδυνος”.
Μαζεύουν τα περί “κωλοτούμπας” Μητσοτάκη με τη “woke κουλτούρα”
Ο κ. Μαρινάκης επιχείρησε επίσης να διαχειριστεί τις εντυπώσεις που σχημάτισε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη τοποθέτηση του υιοθέτησε ρητορικές της άκρας δεξιάς περί “woke κουλτούρας”.
Ερωτηθείς εάν το Μαξίμου… φοβήθηκε μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: “Πριν από ένα χρόνο ο πρωθυπουργός είπε ότι είμαστε κατά της τυραννίας της πλειοψηφίας. Επειδή τώρα είπε είμαστε κατά της τυραννίας της μειοψηφίας, είπαν κάποιοι για κωλοτούμπα. Ένας δημοκράτης είναι κατά της τυραννίας και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας”.
Ενώ συνέχισε: “Όποιον τον ενοχλεί αυτό, μάλλον δεν έχει καταλάβει καλά τι σημαίνει δημοκρατία. Κανείς δεν πρέπει να επιβάλλεται στον άλλον, ούτε να είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Το γεγονός ότι δεν θέλουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και παιδιά δυο ταχυτήτων δε σημαίνει ότι υιοθετούμε υπερβολές και ακρότητες” Και ο κ. Μαρινάκης κατέληξε: “Καμία αναδίπλωση. Κανένα άγχος. Συνέπεια λέγεται και σοβαρή πολιτική”.
Δεν διαψεύδει το Μαξίμου για συνάντηση Μητσοτάκη- Δένδια
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκλήθη μάλιστα, με αφορμή τις δηλώσεις Γεωργιάδη περί συναδέλφων του που “δοξάζονται κρυπτόμενοι” να απαντήσει εάν υπήρξαν υπουργοί που απέφυγαν να τοποθετηθούν για τη διαγραφή Σαμαρά. “Απολύτως κανένας. Το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών που εκλήθησαν από τα μέσα και το σύνολο των βουλευτών, έδωσαν απαντήσεις που επιβεβαιώνουν όσα είπα και εγώ στην ενημέρωση, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση”, είπε.
“Αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος είναι απαντήσεις στα προβλήματα” συνέχισε ο κ. Μαρινάκης. Έκανε δε λόγο για μία “γενική τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη”, αλλά σημείωσε ότι: “Είναι σημαντικό να βγαίνεις μπροστά, να υπερασπίζεσαι το έργο και τα δίκια του κόμματος και της κυβέρνησης σου”.
Ερωτηθείς δε για δημοσιεύματα περί συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, την επόμενη εβδομάδα, με αντικείμενο την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Μαρινάκης δεν διέψευσε τη συνάντηση αυτή καθαυτή, αλλά απέφυγε φυσικά την προεδρολογία.
“Ο πρωθυπουργός έχει τακτικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς. Με τον κ. Δένδια έχουν τακτικές συναντήσεις. Πιθανό να γίνει. Δε γνωρίζω ακριβή ημερομηνία”, είπε αλλά πρόσθεσε όσον αφορά στο θέμα του Προέδρου Δημοκρατίας: “Αφού ξέρετε ποια είναι η απάντηση. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση, σκέψη ή συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό το θέμα το γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός” .
Στο… πονηρό ερώτημα, εάν θα δεχόταν ο κ. Μητσοτάκης την πρόταση άλλου κόμματος για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο κ. Μαρινάκης απάντησε χαμογελώντας: “Καλή προσπάθεια, αλλά είναι πρόωρη η συζήτηση για την Προεδρία”.