SOOC

ΤΑ 2+1 ΒΗΜΑΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΑΜΑΡΑ

Ανασχηματισμός και αλλαγή εκλογικού νόμου βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων στη ΝΔ, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στον απόηχο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά, το Μαξίμου έβαλε φρένο στα σενάρια πρόωρων εκλογών. Καθώς από τη μία θέλει να κρατά “μαντρωμένους” τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη όμως δε θέλει να δημιουργείται και κλίμα πολιτικής αστάθειας, που θα τρόμαζε τους επενδυτές.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει άλλους πολιτικούς άσσους στο μανίκι. Και ότι δεν μπορεί να τους αξιοποιήσει στην προσπάθεια να ελέγξει πλήρως το εσωκομματικό παιχνίδι και να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από τις απώλειες προς τα δεξιά.

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ημέρες έχουν αναζωπυρωθεί ξανά οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού. Για την ακρίβεια άπαντες στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν πλέον βέβαιο ότι αναμένονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και το μόνο ερώτημα είναι πότε: Πριν ή μετά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας;

Στην παρούσα φάση βέβαια ένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να είναι ουσιαστικά ευρύς. Δεδομένου ότι οι βασικοί και “κορυφαίοι” υπουργοί έχουν “απλωμένο τραχανά”. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει άλλωστε ότι δεν είναι υπέρ των συχνών και “σαρωτικών” αλλαγών στην κυβέρνηση. Αλλά θεωρεί ότι οι υπουργοί πρέπει να έχουν χρόνο για να δείξουν έργο. Βέβαια η απόδοση τους,  ειδικά στους τομείς της καθημερινότητας και της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, είναι το βασικό κριτήριο.

Ωστόσο μετά τη διαγραφή Σαμαρά, κριτήριο αποτελούν και οι εσωκομματικές ισορροπίες. Με την έννοια ότι αναμένεται να μπουν στην κυβέρνηση, τουλάχιστον σε επίπεδο υφυπουργών, περισσότεροι βουλευτές που θεωρούνται “σαμαρικοί”. Διότι έτσι θα έχουν ένα πολύ καλό λόγο να μην ασκούν κριτική κατά της κυβέρνησης και φυσικά να μην ακολουθήσουν τον πρώην πρωθυπουργό, σε όποιον δρόμο επιλέξει τελικά.

Το “σχέδιο Β” με τον εκλογικό νόμο

Εν τω μεταξύ, ήδη υπήρχε στο τραπέζι το σενάριο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να ενισχυθούν οι ελπίδες της ΝΔ για αυτοδυναμία. Διότι έστω και εάν η διαγραφή Σαμαρά δεν προκαλέσει νέες μαζικές διαρροές προς τα δεξιά, σίγουρα σε κάθε περίπτωση μειώνει τις πιθανότητες να επιστρέψουν δυσαρεστημένοι συντηρητικοί ψηφοφόροι που ήδη έχουν φύγει προς μικρά δεξιά κόμματα.

Το Μαξίμου βέβαια ευελπιστεί ότι μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτές προς τα δεξιά με εισροές περισσότερων ψηφοφόρων από το κέντρο. Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg επέμεινε ότι οι πολιτικές μάχες κερδίζονται στο κέντρο. Όμως το κέντρο διεκδικεί μετά την ολική επαναφορά του και το ΠΑΣΟΚ. Για αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση εξαπολύει κάθε τόσο επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρεί ήδη το βασικό πολιτικό της αντίπαλο στη μάχη του κέντρου. Την ίδια στιγμή πάντως το Μαξίμου ταυτόχρονα ποντάρει σε ατζέντα “νόμου και τάξης” και σε σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, για να ικανοποιήσει και το σκληρό δεξιό κοινό.

Καλό όμως είναι να υπάρχει και ένα “σχέδιο Β” για την περίπτωση που η νέα στροφή στο κέντρο δεν αποδώσει. Και αυτό το εναλλακτικό σχέδιο είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, έστω και εάν επισήμως και κεντρικά το Μαξίμου τη διαψεύδει. Άλλωστε η αύξηση του ορίου εισόδου κόμματος στη Βουλή από το 3% στο 5% δυσκολεύει υπάρχοντα και πιθανά νέα κομματίδια εκ δεξιών της ΝΔ. Υπάρχουν επίσης σκέψεις για αλλαγή του τρόπου κατανομής των εδρών ή και αύξηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι, όπως έχει γράψει το NEWS 24/7, για να εφαρμοστεί νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές απαιτούνται 200 ψήφοι. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ και κάποιο μικρό κόμμα, πχ την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που έχει από την πλευρά του κάθε λόγο να θέλει το 5% ως φρένο στην Αφροδίτη Λατινοπούλου και όχι μόνον. Διαφορετικά, η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε διπλές εκλογές. Πότε; Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει πως οι κάλπες θα στηθούν το 2027. Παρά τις διαβεβαιώσεις ωστόσο πολλοί γαλάζιοι αναρωτιούνται τι μέλλει τελικά γενέσθαι…

Το “όχι” του Καραμανλή

Πάντως η προεδρική εκλογή -η οποία το Μαξίμου επιμένει ότι δεν θα επισπευσθεί και θα πραγματοποιηθεί στη λήξη της θητείας της Κατερίνας Σακκελαροπούλου τον Ιανουάριο- δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο πρόκλησης πρόωρων εκλογών. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι είναι απλά τα πράγματα για τον πρωθυπουργό.

Θεωρείτο έτσι κι αλλιώς δεδομένο ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν θα ακολουθούσε τη “σύσταση” του κ.Σαμαρά – και πολλών βουλευτών της ΝΔ- και δεν θα πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Αλλά ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός χθες από την Πάτρα ξεκαθάρισε ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε τον αφορά, ούτε τον ενδιαφέρει.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καραμανλής απαντά σε όσους τον θέλουν υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Κατά μία ανάγνωση διευκολύνει έτσι τον κ.Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ενδιαφέρεται και αφήνοντας στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να επιλέξει το πρόσωπο χωρίς πίεση από την πλευρά του.

Κατά μία άλλη ανάγνωση, ο κ. Καραμανλής δεν θα ήθελε αυτό το ρόλο, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλέον εκλέγεται και με απλή πλειοψηφία ή και σχετική στην τελευταία ψηφοφορία.

Και βέβαια οι σχέσεις του με τον κ.Μητσοτάκη δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Ο κ.Καραμανλής εν κατακλείδι δεν θα μπορούσε να είναι “διακοσμητικός” Πρόεδρος Δημοκρατίας και σίγουρα θα επαναλάμβανε τις πάγιες θέσεις του για το διάλογο με την Τουρκία και από το Προεδρικό Μέγαρο. Αλλά για αυτό ακριβώς ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προτιμούσε ένα πρόσωπο αυτού του πολιτικού βεληνεκούς.

Νέα σενάρια για κεντροδεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας

Ωστόσο μετά τη διαγραφή Σαμαρά και στο πλαίσιο της επιχείρησης να κρατήσει η γαλάζια ηγεσία τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, φέρεται να επανέρχεται η σκέψη για κεντροδεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο σχετικό σενάριο που είχε διαρρεύσει αφορούσε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. Και βέβαια υπάρχει και η “λύση” του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε πέσει στο τραπέζι του Μαξίμου η ιδέα για έναν υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά της εποχής συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Είτε τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο είτε το σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Σημειωτέον πάντως πως και στην περίπτωση υποψηφιότητας Δένδια και στην περίπτωση υποψηφιότητας Στουρνάρα, η προεδρική εκλογή μπορεί να δώσει και την αφορμή για τον αναμενόμενο ανασχηματισμό. Στην πρώτη γιατί προφανώς θα υπάρξει “αλλαγή φρουράς” στο υπουργείο Άμυνας. Και στη δεύτερη γιατί εάν αποχωρήσει ο κ.Στουρνάρας για την Τράπεζα της Ελλάδας, ο κ.Μητσοτάκης ενδέχεται να τοποθετήσει διάδοχο του κορυφαίο υπουργό του πολύ στενού του περιβάλλοντος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα