Ο Καραμανλής παίρνει θέση για τη διαγραφή Σαμαρά

Διαβάζεται σε 3'
O Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής
O Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής EUROKINISSI ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή απόψε στην Πάτρα αναμένουν στη ΝΔ, στο Μαξίμου, αλλά και στο σαμαρικό στρατόπεδο. Τι θα πει για τη διαγραφή Σαμαρά. Μήνυμα ενότητας της ΝΔ.

Στη Νέα Δημοκρατία άπαντες αναμένουν απόψε την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα. Το Μαξίμου, οι βουλευτές και οι υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, με τίτλο «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» στις 7 το βράδυ.

Το θέμα του βιβλίου είναι οι ελληνογερμανικές σχέσεις και οι γερμανικές αποζημιώσεις. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται επομένως να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο ζήτημα αυτό, αλλά και να επαναλάβει τους γενικότερους προβληματισμούς του για την πορεία της Ευρώπης σήμερα.

Στο παρελθόν υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει τα περί “woke ατζέντας”, η οποία όπως υποστήριξε σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικής προοπτικής για τη μεσαία τάξη έχει οδηγήσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς πιο δεξιά. Έχει ενδιαφέρον επομένως πως θα τοποθετηθεί και μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Αποστάσεις από τη διαγραφή Σαμαρά, αλλά και από τις δηλώσεις του

Θα αναφερθεί όμως φυσικά, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη διαγραφή του κ.Σαμαρά. Αναμένεται όμως να κινηθεί σε ήπιους τόνους. Και ενώ δεν θα “ακολουθήσει”, ούτε θα υποστηρίξει τον Μεσσήνιο στην άνευ ορίων πλέον κόντρα του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θα επιδοκιμάσει και την απόφαση για διαγραφή του κ.Σαμαρά.

Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τονίσει ιδιαίτερα την ανάγκη της ενότητας, της χώρας και της κεντροδεξιάς παράταξης. Αναμένεται όμως επίσης να εκφράσει την άποψη ότι πειθαρχικά μέτρα δεν εξυπηρετούν την ενότητα. Δηλαδή θα πάρει αποστάσεις από τη διαγραφή του κ.Σαμαρά. Πέραν τούτου όμως, ουδέν.

Εξάλλου διαχρονικά ο κ. Καραμανλής επιθυμεί να εμφανίζεται ως εκφραστής της ενότητας της ΝΔ και οι συζητήσεις περί νέου κόμματος προφανώς δεν μπορεί να τον βρίσκουν σύμφωνο. Παρότι είχε κινηθεί παράλληλα με τον κ.Σαμαρά το τελευταίο διάστημα στην κριτική απέναντι στην κυβέρνηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδεολογικά ζητήματα.

Το Μαξίμου θέλει να διαχωρίζει Καραμανλή – Σαμαρά

Σε αντίθεση όμως με τον κ.Σαμαρά, ο κ. Καραμανλής έκανε μεν ουσιώδη και αυστηρή κριτική, ιδίως όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, αλλά φρόντιζε οι παρεμβάσεις του να μην ξεπερνούν τα όρια της αστικής ευγένειας. Για αυτό άλλωστε και το Μαξίμου τον αντιμετώπιζε διαφορετικά από ό,τι τον κ. Σαμαρά. Αλλά και γιατί βέβαια ο κ.Καραμανλής είναι ένα πρόσωπο με ευρύτερη απήχηση στο χώρο της κεντροδεξιάς, στην οποία το κυρίαρχο ρεύμα παραμένει αυτό του καραμανλισμού.

Ακόμη και μετά την κοινή εμφάνιση με τον κ.Σαμαρά στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη στο Πολεμικό Μουσείο την 1η Ιουλίου, όπου οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν ανοίξει πυρ κατά των “εκσυγχρονιστών” εντός ΝΔ και είχαν εκφράσει ενστάσεις για το διάλογο με την Τουρκία, το Μαξίμου είχε αποφύγει να τα βάλει με τους καραμανλικούς.

Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία εκείνη ο κ. Καραμανλής είχε βάλει “βέτο” σε προσφυγή στη Χάγη, η οποία θα αφορούσε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Και έκτοτε η κυβέρνηση σπεύδει σε κάθε ευκαιρία να διαβεβαιώσει πως δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα