Ο Μητσοτάκης τάζει μελλοντικές μειώσεις φόρων στη “μεσαία τάξη”
Διαβάζεται σε 3'Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση στη φορολογία εισοδήματος, αλλά το 2026 και το 2027, άφησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση της ΑΑΔΕ
- 21 Νοεμβρίου 2024 21:01
Υποσχέσεις για νέες μειώσεις φόρων, που θα αφορούν κυρίως τη λεγόμενη “μεσαία τάξη”, αλλά το 2026 και το 2027, “μοίρασε” ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.
Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη δυσαρέσκεια που προκάλεσαν μέτρα όπως το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, τα οποία κόστισαν στη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, επικαλέστηκε καταρχήν ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής ήταν μία κεντρική προεκλογική δέσμευση.
“Άρα κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται” δήλωσε, ενώ υποστήριξε ότι αναγνωρίζουν τελικά και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής.
Επικαλέστηκε επίσης ότι: “Τα πρόσθετα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής επιστρέφουν στην κοινωνία, μέσα από δύο αναθεωρήσεις προϋπολογισμών, δύο στοχευμένες παροχές στο τέλος του έτους και με μόνιμο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων”.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: “Εκεί θέλω να σταθώ γιατί με απορία ακούω αναλυτές να ισχυρίζονται ότι τα πρόσθετα έσοδα ήρθαν από αυξήσεις φόρων. Όχι, ήρθαν από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας”.
Και πρόσθεσε ότι: “Όσο τα μέτρα αυτά έχουν μόνιμο χαρακτήρα και όχι χαρακτήρα έκτακτης φορολόγησης, τόσο μας δίνεται η δυνατότητα το 2026 και το 2027 να προχωρήσουμε και σε άλλες μόνιμες μειώσεις φόρων”.
Δήλωσε μάλιστα: “Θα στρέψουμε την προσοχή μας στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”.
Μείωση φόρων εάν και εφόσον
Άφησε δε ανοιχτό αυτή η μείωση φόρων να αφορά τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αλλά παραδέχθηκε ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού εξαρτάται και από το εάν θα δώσει η ΕΕ το πράσινο φως.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι με την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων η χώρα έχει πια οροφές δαπανών. “Ασχέτως του εάν έχουμε περισσότερα χρήματα, περισσότερες δαπάνες δεν μπορούμε να κάνουμε. Αλλά μπορούμε να μειώσουμε και άλλο τους φορολογικούς συντελεστές. Πρέπει όμως να φανεί ότι αυτά τα μέτρα αποδίδουν μόνιμα και είναι διαρθρωτικά. Για αυτό μίλησα για 2026 -2027”, είπε.
Ενώ στη συνέχεια ανάφερε ότι: “Ειδικά οι μισθωτοί στα μεσαία εισοδήματα έχουν δει φορολογικές μειώσεις, αλλά πρέπει να είμαστε πιο προσηλωμένοι στην ελάφρυνση τους”.
Σιβυλλικές δηλώσεις για τον ΦΠΑ
Ερωτηθείς εάν τελικά η κυβέρνηση θα εξετάσει και μείωση ΦΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Είναι νωρίς να το πω γιατί μια μονάδα μείωσης στοιχίζει ενάμιση δισ. στα έσοδα”. Πρόσθεσε όμως ότι:
“Η χώρα έχει κατηγορίες προϊόντων υπηρεσιών και προϊόντων σε χαμηλότερους συντελεστές. Και εμείς όταν κρίναμε ότι έπρεπε να βάλουμε προϊόντα σε αυτές τις κατηγορίες το κάναμε, όπως με τα λιπάσματα”.
Ενώ κατέληξε: “Από εκεί και πέρα όσο έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις, τόσο περισσότερα περιθώρια ελιγμών θα έχουμε στα τελευταία χρόνια της θητείας μας”.