Η ασυνέπεια του Παύλου και οι μετάνοιες στον Τσίπρα
Διαβάζεται σε 4'Όταν η τακτική του βουλευτή Χανίων στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί κάποια ερωτήματα.
- 22 Νοεμβρίου 2024 06:15
Ασυνέπεια
«Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ»! Λιγόλογη όσο και απόλυτη η απάντηση που έδωσε ο Παύλος Πολάκης στο debate των υποψηφίων όταν τέθηκε η σχετική ερώτηση. Απέρριψε έτσι με ευθύ τρόπο μια κατηγορία που είχε προσάψει στο πρόσφατο παρελθόν ο Στέφανος Κασσελάκης με εμφανή στόχο τον Αλέξη Τσίπρα.
Ομολογουμένως τέτοιες δηλώσεις βοηθούν πολύ έναν υποψήφιο για την προεδρία να κερδίσει ψήφους φίλων ή μελών. Μιας και ο πρώην πρωθυπουργός είναι γνωστό πως παραμένει – με διαφορά – πρώτος σε δημοφιλία ανάμεσά τους. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο τέτοιες δηλώσεις είναι… συνεπείς.
Γιατί ακόμη κι αν προσπεράσουμε την «ταραχώδη» σχέση του Παύλου Πολάκη με τον Αλέξη Τσίπρα που οδήγησε έως και στη διαγραφή του, υπάρχουν και κάποια άλλα, πιο πρόσφατα, ζητήματα.
Όπως για παράδειγμα οι αναρτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του, Μάρκου Χατζησάββα, που τον συνόδευε και στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Αυτές που εγκαλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν δίνει δεκάρα για κλεμμένες έδρες» ή ότι οι εγκωμιαστικές αναφορές για «πρόεδρο που έχει κάκαλα» σε αναρτήσεις του Στέφανου Κασσελάκη όταν επιτίθονταν στον προκάτοχό του.
Ίσως κάποιοι να σχολίαζαν πως αυτά συνέβαιναν όταν ο Παύλος Πολάκης στήριζε τον Στέφανο Κασσελάκη. Κάτι για το οποίο σήμερα μετανιώνει και δηλώνει εξαπατημένος. Μόνο που θα μπορούσε να το κάνει δίχως να επιτίθεται παράλληλα στον Αλέξη Τσίπρα…
Πρωτοτυπία
Το σύνηθες σε αυτή την χώρα είναι οι υποσχέσεις να δίνονται στην προεκλογική περίοδο και να υλοποιούνται (ή συνήθως να… μην υλοποιούνται) την περίοδο της διακυβέρνησης από το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές.
Με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε μια πρωτοτυπία: Μια κυβέρνηση που μας παραπέμπει για τα αποτελέσματα της πολιτικής της στην… επόμενη προεκλογική περίοδο.
Αλλιώς πώς να εξηγήσουμε τη δήλωση του πρωθυπουργού σε χθεσινή εκδήλωση για τη φορολογική διοίκηση; Εκεί που είπε πως «το 2027 όταν θα κριθούμε πάλι από τους πολίτες, το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι ορατό από όλους»!
Ευτυχώς που στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι έως στιγμής τα αποτελέσματα της πολιτικής τους είναι… αόρατα. Σίγουρα είναι για τους πολίτες που έχουν την συνήθεια να… εξαρτώνται από τον μισθό τους και τις τιμές της αγοράς.
Στην έξοδο
Η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, για όσους θυμούνται, αρχικά είχε δηλώσει πως θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια πως θα μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως συνεργαζόμενη. Για να καταλήξει τελικά να φύγει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και – αντικειμενικά – να δώσει την ιδιότητα αυτή στο ΠΑΣΟΚ.
Η Θεοδώρα Τζάκρη πάλι, εξαρχής είχε δηλώσει ότι θα φύγει. Αλλά έως και σήμερα… δεν έφευγε. Δίχως να εξηγεί γιατί μένει σε ένα κόμμα, το οποίο κατηγορούσε με τον χειρότερο τρόπο από το πρωί μέχρι το βράδυ για την υπόθεση της αποπομπής του Στέφανου Κασσελάκη.
Τελικά οι δύο βουλεύτριες που ξεκίνησαν από δύο εντελώς διαφορετικές αφετηρίες κατάφεραν τελικά να βρεθούν… στην έξοδο. Σε μία πολιτική συγκυρία που σαφώς σχετίζεται με το debate των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και την πρώτη Κυριακή των εκλογών.
Περισσότερα δεν έχουν γίνει γνωστά για την ώρα. Όμως οι παραδόσεις λένε πως στην πολιτική οι αντιφάσεις πάντα εξηγούνται στο τέλος.
Αλλαγή
Πάντως η κυβερνητική επικοινωνιακή τακτική θα χρειαστεί μια μικρή προσαρμογή τώρα που το ΠΑΣΟΚ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση.
Γιατί αν κρίνουμε από την πρώτη αντίδραση του Παύλου Μαρινάκη που δήλωσε ότι απλά άλλαξε ο θεσμός όνομα και χρώμα, είναι εμφανές ότι εμμένει στην γραμμή περί… «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ».
Επειδή η επόμενη κόντρα Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ θα είναι στη συζήτηση του προϋπολογισμού, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι έτσι μάλλον δεν βγαίνει. Αφενός γιατί θα μοιάζει επανάληψη και αφετέρου γιατί ο προϋπολογισμός έχει αριθμούς κι αθροίσματα. Κι είναι γεμάτος, μα γεμάτος έμμεσους φόρους.