Το να κάθεσαι στην τουαλέτα με τις ώρες δεν είναι όσο αθώο νομίζεις
Διαβάζεται σε 5'Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι το να κάθεσαι με τις ώρες στην τουαλέτα δεν είναι τελικά τόσο αθώο όσο φαίνεται.
- 23 Νοεμβρίου 2024 15:14
Όλοι το έχουμε κάνει. Είτε παλαιότερα, περνώντας τον χρόνο μας διαβάζοντας ετικέτες από σαμπουάν και καθαριστικών και ξεφυλλίζοντας κάποιο περιοδικό, είτε τώρα σκρολάροντας στα social media. Πιθανότατα, αυτή τη στιγμή κάποιος να διαβάζει αυτό το άρθρο ενώ κάθεται στην τουαλέτα.
Ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα γύρω στις 6 με 8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές τον χρόνο. Δηλαδή, περνάει περίπου τρία χρόνια της ζωής του εκεί. Βάλτε στην εξίσωση και τον χρόνο παραμονής σε κάθε επίσκεψη και κάντε τα μαθηματικά.
Με τα κινητά να έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, επιλέγοντας να τα παίρνουμε ακόμα και στο μπάνιο, πολλοί βλέπουν την επίσκεψη στην τουαλέτα σαν μία “απόδραση” από την καθημερινότητα, μετατρέποντας το συγκεκριμένο δωμάτιο του σπιτιού στο ιδανικό μέρος για χαλάρωση.
Ωστόσο, μία επίσκεψη τριών λεπτών μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε 15λεπτο μαραθώνιο διαβάσματος ή σκρολαρίσματος και όσο και αν η συγκεκριμένη συνήθεια μοιάζει σχετικά ακίνδυνη, ειδικοί προειδοποιούν ότι το “παρατεταμένο κάθισμα” στην τουαλέτα δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται.
Η συνήθεια αυτή συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων και εξασθένησης των πυελικών μυών, όπως εξηγεί η Δρ. Λάι Σου, χειρουργός παχέος εντέρου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Southwestern Medical Center στο Ντάλας.
“Όταν ασθενείς έρχονται στο ιατρείο μου, ένα από τα πρώτα θέματα που εξετάζουμε σε βάθος είναι ο χρόνος που περνούν στην τουαλέτα”, σημειώνει η Δρ. Σου.
Ο ιδανικός χρόνος καθίσματος
Σύμφωνα με τη Δρ. Φάρα Μονζούρ, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής και διευθύντρια του Κέντρου Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου στο Stony Brook Medicine της Νέας Υόρκης, ο ιδανικός χρόνος παραμονής στην τουαλέτα κυμαίνεται μεταξύ πέντε και δέκα λεπτών.
Γιατί, όμως, είναι πρόβλημα να μένουμε περισσότερο; Εδώ χρειάζεται μια σύντομη αναφορά στη φυσική. Η βαρύτητα, που μας κρατάει σταθερά στη Γη, δρα και στο σώμα μας με έναν άλλο τρόπο: αναγκάζει το κυκλοφορικό σύστημα να δουλέψει πιο σκληρά για να αντλήσει το αίμα πίσω στην καρδιά, εξηγεί η Δρ. Λάι Σου.
Επίσης, η οβάλ, ανοιχτή σχεδίαση του καθίσματος της τουαλέτας συμπιέζει τους γλουτούς, διατηρώντας το ορθό σε χαμηλότερη θέση από ό,τι όταν κάθεστε σε μια καρέκλα ή έναν καναπέ. Σε αυτή τη στάση, η βαρύτητα τραβά το κάτω μέρος του σώματος προς τα κάτω, προκαλώντας αυξημένη πίεση στην κυκλοφορία του αίματος.
“Γίνεται σαν μια βαλβίδα μονής κατεύθυνσης, όπου το αίμα εισέρχεται, αλλά δυσκολεύεται να επιστρέψει”, εξηγεί χαρακτηριστικά η Δρ. Λάι Σου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι φλέβες και τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τον πρωκτό και το κατώτερο ορθό να διογκώνονται και να γεμίζουν με αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αιμορροΐδες.
Όπως εξηγεί η Δρ. Μονζούρ, οι άνθρωποι που παίρνουν τα τηλέφωνά τους μαζί στην τουαλέτα συχνά χάνουν την αίσθηση του χρόνου, παραμένοντας καθιστοί και ασκώντας υπερβολική πίεση στους μυς τους για να ολοκληρώσουν την κίνηση του εντέρου.
“Στις μέρες μας, παρατηρούμε μια αύξηση στους ανθρώπους που περνούν περισσότερο χρόνο στην τουαλέτα, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινό για τα όργανα του ορθού και το πυελικό έδαφος”, σημειώνει η Δρ. Σου. Άποψη που ασπάζεται και η Δρ. Φάρα Μονζούρ, σύμφωνα με την οποία, εκτός από την αποδυνάμωση των μυών του πρωκτού και την έντονη πίεση, η παρατεταμένη χρήση της λεκάνης αυξάνει και τον κίνδυνο για ορθική πρόπτωση.
Κινητά, περιοδικά και βιβλία έξω από το μπάνιο
Για να αποφύγετε την παρατεταμένη παραμονή στη λεκάνη, ο Δρ. Λανς Ουραντόμο, επεμβατικός γαστρεντερολόγος στο City of Hope Orange County στην Καλιφόρνια, προτείνει έναν απλό αλλά αποτελεσματικό κανόνα: αφήστε κινητά, περιοδικά και βιβλία έξω από το μπάνιο.
“Μην πηγαίνετε στην τουαλέτα με τη νοοτροπία ότι θα παραμείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σας κάνει να θέλετε να πάρετε κάτι για να απασχολήσετε το μυαλό σας”, σχολιάζει η Δρ. Φάρα Μονζούρ, προτείνοντας να γίνει η παραμονή στη λεκάνη όσο το δυνατόν πιο ανιαρή.
Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις όπου η παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα δεν είναι απλώς μια συνήθεια, αλλά ένα σύμπτωμα σοβαρότερων προβλημάτων υγείας. Η συνεχής δυσκολία ή δυσφορία κατά την κένωση μπορεί να υποδεικνύει γαστρεντερικά ζητήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή τη νόσο του Crohn.
Η επιδείνωση της δυσκοιλιότητας ή η ανάγκη για παρατεταμένη παραμονή στη λεκάνη μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου, προειδοποιεί ο Δρ. Λανς Ουραντόμο. “Αν ένας όγκος στο εσωτερικό του παχέος εντέρου μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να εμποδίσει τη διέλευση των κοπράνων, προκαλώντας δυσκοιλιότητα και αιμορραγία”, εξηγεί.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται ανησυχητικά μεταξύ των ατόμων κάτω των 55 ετών από τη δεκαετία του 1990. Μάλιστα, η οργάνωση εκτιμά ότι μέσα στο έτος θα καταγραφούν 106.590 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 46.220 νέες περιπτώσεις καρκίνου του ορθού.
Ο Δρ. Λανς Ουραντόμο, αναφερόμενος στη δική του εμπειρία, σημειώνει ότι ολοένα και περισσότεροι νεότεροι ασθενείς του παραπονιούνται για αιμορροΐδες και δυσκοιλιότητα, μόνο για να διαγνωστούν αργότερα με καρκίνο του ορθού.
Φυσικά, τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της προσοχής σε συμπτώματα όπως η παρατεταμένη δυσκοιλιότητα ή οι αιμορραγίες. Αν και η αιτία μπορεί να είναι πιο απλή, δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι τέτοια προβλήματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρότερων καταστάσεων.