Οι δυτικοί πύραυλοι της Ουκρανίας απειλούν μεγάλα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Διαβάζεται σε 3'Τα δυτικά όπλα θα βοηθήσουν την Ουκρανία να επιβραδύνει τη ρωσική πολεμική μηχανή. Οι στόχοι που μπορεί να “χτυπήσει” στη συνέχεια.
- 24 Νοεμβρίου 2024 21:45
Βαλλιστικοί πύραυλοι των ΗΠΑ, που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία, χτύπησαν μια αποθήκη πυρομαχικών εντός των ρωσικών συνόρων νωρίς το πρωί της Τρίτης, προκαλώντας αλυσιδωτές εκρήξεις.
Το επόμενο πρωί, δέκα πύραυλοι κρουζ της Βρετανίας έπληξαν την περιοχή ενός σανατορίου που διαχειρίζεται το Κρεμλίνο και χρησιμοποιείτο ως στρατιωτικό αρχηγείο, καταστρέφοντας διαδοχικά στόχους στην πόλη Μαρίνο, που βρίσκεται στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Αυτές οι δύο επιθέσεις, οι πρώτες που εξαπέλυσε το Κίεβο με δυτικούς πυραύλους μετά την έγκριση των ΗΠΑ και των συμμάχων, δείχνουν το εύρος των στρατιωτικών στόχων που είναι πλέον μπορεί να πλήξει η Ουκρανία.
Νέες δυνατότητες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέτρεψαν τη χρήση αυτών των ισχυρών και δύσκολα αναχαιτίσιμων πυραύλων σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις κατά μήκος του μετώπου μήκους 800 μιλίων. Το πρώτη ουκρανικό πλήγμα θα βοηθήσει την χώρα να επιβραδύνει τη ρωσική πολεμική μηχανή πριν αυτή μεταφέρει περισσότερα στρατεύματα, εφόδια και βόμβες στις πρώτες γραμμές.
Το πόσο μεγάλη διαφορά θα κάνει αυτή η νέα δυνατότητα στο πεδίο της μάχης εξαρτάται από το πόσους πυραύλους θα λάβει η Ουκρανία και πόσο αποτελεσματικά θα τους χρησιμοποιήσει.
Τα χαρακτηριστικά των ATACMS
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS έχουν δύο βασικές εκδόσεις:
- Block 1: Εμβέλεια 16-103 μιλίων, φορτίο 950 υποπυρομαχικών.
- Block 1A: Εμβέλεια 43,5-186,4 μιλίων, φορτίο 300 υποπυρομαχικών.
Το σύστημα καθοδήγησης του πυραύλου προσφέρει πλοήγηση, καθοδήγηση και λειτουργίες αυτόματου πιλότου, ενώ το σύστημα ελέγχου διαχειρίζεται την κίνηση των πτερυγίων, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά την πτήση και συγκεκριμένες πυροτεχνικές λειτουργίες.
Ποιοι είναι οι πιθανοί επόμενοι στόχοι της Ουκρανίας
Όπως γράφει η Wall Street Journal, η επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρήση αυτών των πυραύλων, λόγω φόβων για κλιμάκωση, έδωσε στη Μόσχα χρόνο να μετακινήσει ορισμένους από τους πιο πολύτιμους στόχους της – όπως αεροπλάνα και ελικόπτερα – εκτός εμβέλειας. Ωστόσο, αυτό από μόνο του ήταν πλεονέκτημα για την Ουκρανία, καθώς η μετακίνηση του εξοπλισμού μακριά από το μέτωπο επιβραδύνει την ανάπτυξή του και περιορίζει το χρόνο που μπορεί να παραμείνει ενεργός λόγω περιορισμών καυσίμων.
Παρά την καθυστέρηση, πολλοί στόχοι παραμένουν εντός εμβέλειας για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών αεροδρομίων, αποθηκών πυρομαχικών και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων.
Οι περισσότεροι από τους στόχους που μπορεί να πλήξει η Ουκρανία βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη νότια επαρχία Ροστόφ της Ρωσίας, όπου τέσσερα αεροδρόμια είναι εντός εμβέλειας. Αν και ορισμένα από αυτά είναι πολιτικά, η Ροστόφ αποτελεί σημαντικό κέντρο μεταφοράς στρατευμάτων προς την ανατολική Ουκρανία.
Τα αντίποινα από τη Ρωσία
Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ευρέως ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις, η Ρωσία εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς προς την κεντρική πόλη Ντνίπρο την Πέμπτη, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοιου είδους επίθεση στην ιστορία.
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι υπερασπίστηκε τη χρήση αυτών των δυτικών όπλων, δηλώνοντας ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της Ουκρανίας για αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν εναντίον κατεχόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.