Ουκρανία: Μακρόν και Στάρμερ επανεξετάζουν την αποστολή στρατευμάτων – Η απάντηση της Ρωσίας

Διαβάζεται σε 4'
Ο Εμάνουελ Μακρόν και ο Κιρ Στάρμερ
Ο Εμάνουελ Μακρόν και ο Κιρ Στάρμερ AP

Το σχέδιο που είχε εκφράσει προ μηνών ο Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία επανέρχεται στο τραπέζι, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.

Την αποστολή στρατευμάτων, ακόμη και μισθοφορικών, στην Ουκρανία, φέρνουν ξανά στο τραπέζι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Le Monde”.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια νέα φάση κλιμάκωσης, οι συζητήσεις για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έχουν τελευταία αναζωπυρωθεί, όπως αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα επικαλούμενη επιβεβαιωμένες πηγές, υπό το φως μιας πιθανής αμερικανικής απόσυρσης της αμερικανικής υποστήριξης προς το Κίεβο μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου 2025.

Η συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, την οποία είχε ξεκινήσει ο Μακρόν σε συνάντηση κορυφής των συμμάχων του Κιέβου στο Παρίσι τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε συναντήσει έντονες αντιδράσεις από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία.

Ωστόσο, η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις μνήμης της 11ης Νοεμβρίου φαίνεται να επανέφερε το ζήτημα στην ατζέντα: «Οι συζητήσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας για τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας – με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, θέτοντας στο επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια – είναι σε εξέλιξη», αποκαλύπτει βρετανός στρατιωτικός αξιωματούχος στη Le Monde.

«Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή»

Οι δηλώσεις αυτές είναι στην ίδια γραμμή με εκείνες που έκανε ο Γάλλος υπουργος Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο στις 22 Νοεμβρίου: Σε συνέντευξή του στο BBC στις 23 Νοεμβρίου, κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να «μη θέτουν και να μην εκφράζουν κόκκινες γραμμές» στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα αποστολής γαλλικών στρατευμάτων, δήλωσε: «Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή».

Αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απόφαση για αποστολή στρατευμάτων, προτάσεις όπως η εμπλοκή της γαλλικής εταιρείας Défense Conseil International (DCI) βρίσκονται ήδη στο τραπέζι. Η DCI, με ποσοστό συμμετοχής του γαλλικού κράτους 55%, εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες στη Γαλλία και την Πολωνία και είναι έτοιμη να συνεχίσει την εκπαίδευση αυτή και στην Ουκρανία, ενώ θα μπορούσε να αναλάβει και τη συντήρηση του γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει σταλεί στο Κίεβο.

Η DCI συνεργάζεται στενά με τη βρετανική εταιρεία Babcock, η οποία έχει ήδη παρουσία στην Ουκρανία. Η Babcock έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να δημιουργήσει τεχνικές εγκαταστάσεις για τη συντήρηση στρατιωτικών οχημάτων στην περιοχή, κίνηση που ενισχύει την ευρωπαϊκή στρατιωτική υποστήριξη.

Η αποστολή στρατευμάτων θα απαιτήσει διπλωματική στήριξη και σημαντική στρατιωτική δέσμευση, ενώ παράλληλα δημιουργεί το ρίσκο επιδείνωσης της σύγκρουσης και διεύρυνσης του μετώπου.

Η αντίδραση της Μόσχας

Το Κρεμλίνο αντέδρασε έντονα στο δημοσίευμα της Le Monde. Οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν έχουν ομοφωνία σχετικά με την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων από τις χώρες τους ή τουλάχιστον μισθοφόρων για να υποστηρίξουν το Κίεβο, αλλά ορισμένοι «θερμοκέφαλοι» σκέφτονται αυτή την επιλογή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας

«Εσείς και εγώ δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό αυτές οι αναφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Νωρίτερα, βέβαια, τέτοιες ιδέες είχαν ακουστεί από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και διάφορα αντεπιχειρήματα εκφράστηκαν κατά αυτής της ιδέας» πρόσθεσε, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS.

Ο Πεσκόφ κατέληξε ότι η ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία «θα ήταν γεμάτη με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα