Το σπίτι δεν είναι ασφαλές για όλες τις γυναίκες

Διαβάζεται σε 6'
Διαδήλωση κατά της έμφυλης βίας (αρχείου)
Διαδήλωση κατά της έμφυλης βίας (αρχείου) AP Photo/Gregorio Borgia

Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία και άλλα σημαντικά ευρήματα από τη νέα έρευνα της ΕΕ για την έμφυλη βία.

Αποκαλυπτική είναι η νέα έκθεση της για την έμφυλη βία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πραγματοποίησαν από κοινού η Eurostat, ο ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).

Όπως προκύπτει, 1 στις 3 γυναίκες της ΕΕ έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία στην ενήλικη ζωή της ενώ 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι παρ’ όλο που οι περισσότερες γυναίκες, που έχουν βιώσει βία μίλησαν σε ένα κοντινό τους πρόσωπο, μόνο 1 στις 5 επικοινώνησε με πάροχο υγειονομικής ή κοινωνικής υπηρεσίας και μόλις 1 στις 8 ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία.

Αναλυτικά τα βασικά ευρήματα της έρευνας:

1. Η βία κατά γυναικών από “οποιονδήποτε δράστη”:

Βασικά ευρήματα:

  • Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ (30,7 %) έχει βιώσει σωματική βία ή απειλές και/ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής της
  • Μεταξύ των γυναικών στην ΕΕ, το 13,5 % έχει βιώσει σωματική βία και/ή έχει δεχθεί απειλές για σωματική βία ενώ το 17,2 % έχει βιώσει σεξουαλική βία (συμπεριλαμβανομένου βιασμού και άλλων ανεπιθύμητων σεξουαλικών πράξεων).
  • Από τις γυναίκες που έχουν βιώσει σωματική βία ή απειλές και/ή σεξουαλική βία στη ζωή τους, το 20,5% έχει επικοινωνήσει με κάποια υπηρεσία υγείας ή κοινωνική υπηρεσία ως αποτέλεσμα του περιστατικού, ενώ το 13,9% έχει αναφέρει το περιστατικό στην αστυνομία.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, οι χώρες που κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά βίας είναι η Φινλανδία με 57,1%, η Σουηδία με 52,5% και η Ουγγαρία με 49,1%. Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι η Βουλγαρία (11,9%), η Πολωνία (16,7%), και οι Τσεχία και Πορτογαλία, με 19,7%.

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με αρκετά υψηλό ποσοστό (36,5%).

 

Σημειώνεται ότι χρησιμοποιείται ο όρος “οποιοσδήποτε δράστης”, για να συμπεριληφθούν περιστατικά βίας από συντρόφους των γυναικών (νυν ή πρώην) αλλά και από άλλα άτομα, που δεν είχαν/έχουν κάποιου είδους σχέση με τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα.

2. Βία που βίωσαν γυναίκες από σύντροφό τους

Βασικά ευρήματα:

  • Σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες στην ΕΕ (17,7%) έχει βιώσει σωματική βία ή απειλές και/ή σεξουαλική βία από έναν σύντροφο κατά τη διάρκεια της ζωής της
  • Σε όλη την ΕΕ, το 14,6% των γυναικών έχει βιώσει βία από τον σύντροφό τους περισσότερες από μία φορές
  • Συνολικά, το 19,3% των γυναικών στην ΕΕ έχει βιώσει σωματική βία ή απειλές και/ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής της από έναν σύντροφο, συγγενή ή άλλο άτομο που ζει στο ίδιο σπίτι

 

Το ποσοστό βίας από σύντροφο (σωματική βία ή απειλές, σεξουαλική βία και/ή ψυχολογική βία) κατά τη διάρκεια της ζωής κυμαίνεται από 54,6% στην Ουγγαρία, 52,6% στη Φινλανδία και 50,8% στη Σλοβακία έως 22,5% στην Πορτογαλία, 20,5% στη Βουλγαρία και 19,6% στην Πολωνία.

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με υψηλό ποσοστό της τάξης του 41,8%.

3. Ποσοστά έμφυλης βίας από μη συντρόφους

Εκτός από τις εμπειρίες βίας, όπου ο δράστης ήταν σύντροφος, η έρευνα ζήτησε από τις γυναίκες να αναφέρουν εμπειρίες βίας από οποιοδήποτε άλλο άτομο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει άτομα από τον χώρο εργασίας, της εκπαίδευσης, των ΜΜΜ, γνωστούς ή αγνώστους, καθώς και συγγενείς ή άλλα άτομα που ζουν ή έζησαν στο ίδιο σπίτι με τις γυναίκες που κατέθεσαν.

Βασικά ευρήματα:

  • Μεταξύ των γυναικών στην ΕΕ, το 20,2% έχει βιώσει σωματική βία ή απειλές και/ή σεξουαλική βία από δράστη διαφορετικό από τον σύντροφό τους από την ηλικία των 15 ετών
  • Μεταξύ των γυναικών στην ΕΕ, το 12,9% έχει βιώσει σεξουαλική βία (συμπεριλαμβανομένου του βιασμού) από δράστη διαφορετικό από τον σύντροφό τους από την ηλικία των 15 ετών. Συγκεκριμένα, το 3,8 % των γυναικών στην ΕΕ έχει βιαστεί από κάποιον άλλον πέρα από τον σύντροφό τους από την ηλικία των 15 ετών ενώ το 9,1% έχει βιώσει κάποιον άλλο τύπο σεξουαλικής βίας εκτός από τον βιασμό

4. Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

Βασικά ευρήματα:

Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ (30,8%) έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια της ζωής της.

  • Το ποσοστό της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας είναι υψηλότερο (41,6%) μεταξύ των γυναικών της νεότερης ηλικιακής ομάδας της έρευνας (18-29 ετών) σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες
  • Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο δράστης της σεξουαλικής παρενόχλησης ήταν άνδρας

Μεταξύ των γυναικών στην ΕΕ:

  • 15,8 % έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση από άνδρα συνάδελφο,
  • 7,4 % από άνδρα προϊστάμενο ή διευθυντή,
  • 9,3 % από άλλον άνδρα στον εργασιακό χώρο (π.χ. πελάτη ή συνεργάτη)

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας είναι η Σουηδία με 55,4%, η Φινλανδία με 53,7%, και η Σλοβακία με 53%. Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν η Λετονία (11%), η Βουλγαρία (12,2%) και η Πορτογαλία (12,3%).

Η Ελλάδα συγκεντρώνει και εδώ ανησυχητικά υψηλό ποσοστό της τάξης του 42,6%.

Στην έρευνα συμμετείχαν 114.023 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 74 ετών, από 27 χώρες της ΕΕ και δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2024.

Ολόκληρη η έρευνα εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα