Λαχταράτε λιπαρά τρόφιμα όταν είστε αγχωμένοι; Ποιο ρόφημα “κόβει” την όρεξη
Διαβάζεται σε 3'Νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν έχουμε άγχος και μας ανοίγει η όρεξη για λιπαρά τρόφιμα, το καλύτερο θα ήταν να πιούμε μία κούπα κακάο. Πώς βοηθάει στη μείωση του άγχους.
- 26 Νοεμβρίου 2024 06:37
Η κατανάλωση κακάο μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουν γρηγορότερα το στρες, από ό,τι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, στα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε τέτοιες φάσεις της ζωής τους. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.
Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Food & Function, σε προηγούμενη έρευνα είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αγγειακή λειτουργία και να μειώσει την οξυγόνωση του φλοιού του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων. Ως εκ τούτου, δεν έχει πραγματικά καμία επίδραση στην αντιμετώπισης του άγχους.
Το κακάο, όπως προκύπτει από τη νέα τους έρευνα, περιέχει μια φλαβανόλη, την επικατεχίνη, η οποία χαλαρώνει τη στιβάδα των ενδοθηλιακών κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους και αντιμετωπίζοντας την αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί κοινή αντίδραση στο στρες.
Πώς κατανάλωση ροφήματος κακάο συνδέεται με αντιμετώπιση του στρες
Στο πλαίσιο της νέας μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 23 νέους, υγιείς άνδρες και γυναίκες. Καθένας από αυτούς κατανάλωσε ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, συνοδευόμενο είτε από ένα ρόφημα κακάο υψηλής ή χαμηλής περιεκτικότητας σε εικατεχίνη, μιάμιση ώρα πριν υποβληθεί για 8 λεπτά σε ένα γεγονός που προκαλεί ψυχική πίεση.
Η αγγειακή λειτουργία των εθελοντών αξιολογήθηκε με μέτρηση της διαστολής τους μέσω της ροής του βραχίονα, που αναφέρεται στο πόσο μπορεί να διασταλεί μια αρτηρία σε περίπτωση αυξημένης ροής αίματος. Αυτό έγινε κατά την έναρξη της δοκιμής και στη συνέχεια 30 και 90 λεπτά μετά την έκθεσή τους στον στρεσογόνο παράγοντα.
Για την ομάδα που είχε καταναλώσει υψηλή περιεκτικότητα επικατεχίνης, η μέτρηση της διαστολής μέσω ροής στα 30 λεπτά ήταν χαμηλότερη και είχε ήδη βελτιωθεί σημαντικά στα 90 λεπτά, υποδεικνύοντας ταχύτερη αποκατάσταση από τις επιπτώσεις του στρες.
Γιατί τα λιπαρά τρόφιμα επιδεινώνουν τελικά το στρες
Ενώ τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να είναι γευστικά και ανακουφιστικά, η προηγούμενη έρευνα των ειδικών υποδεικνύει έντονα ότι αν ένα άτομο θέλει να ξεπεράσει τις κακές συνέπειες του στρες, είναι στην πραγματικότητα καλύτερο να τα αποφεύγει.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα που έχουν αγχωτικές δουλειές ή αυτούς που βιώνουν τακτικά στρεσογόνες καταστάσεις.
«Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί η κατανάλωση λίπους καθυστερεί την αποκατάσταση της διαστολής στα αγγεία μετά από ψυχικό στρες, αν και υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση λιπαρών τροφών», σχολιάζει η συγγραφέας της μελέτης, Catarina Rendeiro, PhD, λέκτορας στις Διατροφικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Ωστόσο, το ρόφημα κακάο μπορεί να είναι λιπαρό (όχι όσο ένα burger όμως), αλλά η επικατεχίνη που περιέχει, βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες.
Η μελέτη σημειώνει ότι μπορείτε να καταναλώσετε 5,5 κουταλιές της σούπας μη επεξεργασμένο κακάο, 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι ή 300 γραμμάρια μούρα για να λάβετε παρόμοια ποσότητα ευεργετικών φλαβανόλων με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη και να μειώσετε το στρες σχετικά άμεσα.