Το πάθημα Μπάιντεν ανησυχεί τον Μητσοτάκη
Διαβάζεται σε 4'Γιατί ο πρωθυπουργός είπε χθες στους υπουργούς πως απαιτείται συναίσθηση της πραγματικότητας. Η ΝΔ παραμένει καθηλωμένη δημοσκοπικά. Η πολιτική μάχη του προϋπολογισμού.
- 26 Νοεμβρίου 2024 06:08
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2025 ως αντίδοτο στην ακρίβεια και συνέχισε τις επιθέσεις συναίνεσης στο ΠΑΣΟΚ.
Αφού έκλεισαν οι κάμερες, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε στα μέλη της κυβέρνησης αναλυτικά τον προϋπολογισμό και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πήρε ξανά το λόγο για να δώσει τη “γραμμή” στους υπουργούς.
Ο κ.Μητσοτάκης επέμεινε πως “ η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει”. Αλλά παραδέχθηκε ότι η αίσθηση που έχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν είναι αυτή. “Αυτό οφείλουμε να το συνυπολογίζουμε”, είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη της κυβέρνησης.
“Παρά το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί και έχουμε ρεκόρ στη μείωση ανεργίας, πολλοί συμπολίτες μας ακόμα αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως λόγω του συσσωρευμένα αυξημένου κόστους ζωής”, παραδέχθηκε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε ότι “απαιτείται απόλυτη συναίσθηση αυτής της πραγματικότητας”.
Η ΝΔ παραμένει καθηλωμένη δημοσκοπικά
Διότι η Νέα Δημοκρατία στη δεύτερη τετραετία κινδυνεύει να την πάθει όπως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν: Οι αριθμοί μεν να ευημερούν, αλλά οι πολίτες να παραμένουν δυσαρεστημένοι. Διότι οι οικονομικοί δείκτες δεν μεταφράζονται και σε βελτίωση της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης.
Παρά άλλωστε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, μετά τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και ενώ το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον επιχειρεί “ολική επαναφορά”, η ΝΔ παραμένει καθηλωμένη στις δημοσκοπήσεις.
Στην τελευταία έρευνα της GPO για τα Παραπολιτικά FM το κυβερνών κόμμα ήταν μεν πρώτο αλλά με 25,8%. Η διαφορά από το δεύτερο κόμμα, που είναι πλέον σε όλες τις μετρήσεις το ΠΑΣΟΚ, ξεπερνά βέβαια τις οκτώ μονάδες.
Αλλά αυτό δεν διασφαλίζει την αυτοδυναμία. Και οι πολίτες το αντιλαμβάνονται, δεδομένου ότι σχεδόν έξι στους δέκα βλέπουν κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές.
Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ακόμη και εάν τελικά δεν κοστίσει δημοσκοπικά στη ΝΔ, οπωσδήποτε θα “μπετονάρει” διαρροές προς τα δεξιά. Ενώ οι παραδοσιακοί νεοδημοκράτες μπορεί και στις επόμενες εκλογές, όπως στις ευρωεκλογές, απλά να παραμείνουν σπίτι τους.
Σχέδιο με ορίζοντα το 2027
Τον κίνδυνο λοιπόν οι αριθμοί να ευημερούν, αλλά οι ψηφοφόροι να δυστυχούν και αυτό να εκφραστεί στις επόμενες κάλπες, αναγνώρισε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός. Βέβαια και στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στις μειώσεις φόρων και τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Ενώ έταξε εκ νέου νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, κυρίως για τη λεγόμενη “μεσαία τάξη”, από το 2026 και μετά.
Εξάλλου ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι – αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- ο πολιτικός του σχεδιασμός έχει πράγματι ορίζοντα το 2027. Διότι φαίνεται πως θεωρεί ότι χρειάζεται πολιτικό χρόνο για να μπορέσει (εφόσον το επιτρέψουν οι Βρυξέλλες) να προβεί σε νέες μειώσεις φόρων, έχοντας αυξήσει εν τω μεταξύ ξανά το βασικό μισθό.
Επέμεινε άλλωστε στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. “Θέλει κάποιο χρόνο για να επανέλθει η ισορροπία. Όμως μόνο έτσι θα δοθεί λύση. Όλα τα άλλα, είναι ανέξοδα συνθήματα”, είπε χαρακτηριστικά.
Επιθετικό φλερτ Μητσοτάκη στον Ανδρουλάκη
Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε επίσης χθες κατά το υπουργικό συμβούλιο ότι αναμένει τη θεσμική πλέον συνάντηση με το Νίκο Ανδρουλάκη, ως αρχηγό πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το Μαξίμου επιδιώκει η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού. Στόχος του βέβαια είναι να στήσει μία παγίδα συναίνεσης στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκαλεί “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πάντως ότι: “Οι πρόσφατες μεταβολές στα έδρανα της Βουλής με ένα τρόπο αποτελούν ευκαιρία για την κυβέρνηση και τη ΝΔ.” Διαμήνυσε δε στα γαλάζια στελέχη ότι:
“Είναι η καλύτερη στιγμή για να προβληθεί η γνήσια προοδευτική και πατριωτική ταυτότητα των επιλογών μας και μία ακόμη αφορμή να σφυρηλατηθεί η ενότητα, απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να αμφισβητήσει όσα οι πολίτες επέλεξαν να γίνουν πράξη στη νέα Ελλάδα”.
Η τελευταία φράση προφανώς αναφέρεται εμμέσως και στον κ.Σαμαρά. Η επόμενη -προγραμματισμένη μέχρι στιγμής – δημόσια εμφάνιση του οποίου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών και της εφημερίδας “Το Βήμα” στις 12-13 Δεκεμβρίου. Στο ίδιο συνέδριο σημειωτέον ότι έχει προσκληθεί να μιλήσει και ο Κώστας Καραμανλής.