Έκτακτη Σύνοδος ΝΑΤΟ – Ουκρανίας για τον ρωσικό πύραυλο Oreshnik

Διαβάζεται σε 4'
Πύραυλος ATACMS
Πύραυλος ATACMS AP Photo

Ενώ ΝΑΤΟ και Ουκρανία συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες για την εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου Oreshnik, η Ρωσία δηλώνει ότι ετοιμάζει απάντηση στα τελευταία χτυπήματα της Ουκρανίας με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS

Πρεσβευτές της Ουκρανίας και των 32 μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα, Τρίτη (26/11), στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη δοκιμαστική εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου μεσαίας εμβέλειας Oreshnik από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα.

Την Πέμπτη, η Ρωσία πραγματοποίησε επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο ως αντίποινα στη χρήση δυτικών πυραύλων σε ρωσικό έδαφος, την οποία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε ως δοκιμή του νέου πυραύλου Oreshnik. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η επίθεση με τον πύραυλο ήταν απάντηση στη χρήση όπλων από την Ουκρανία, τα οποία προμηθεύτηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, κατά της Ρωσίας.

Μετά από αυτές τις κινήσεις κλιμάκωσης που έχουν προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, και καθώς ΝΑΤΟ και Ουκρανία συνεδριάζουν, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έπληξε το έδαφος της Ρωσίας με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS δύο φορές τις τελευταίες τρεις μέρες και η Ρωσία ετοιμάζει απαντητικά μέτρα.

Στην ανακοίνωση του αναφέρεται ότι και οι δύο επιθέσεις στόχευαν θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή Κουρσκ και στις δύο περιπτώσεις είτε ένας είτε δύο πύραυλοι πέτυχαν τους στόχους τους, ενώ οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν.

Ο Ρώσος ηγέτης είχε προειδοποιήσει ότι η Μόσχα αισθάνεται «δικαιωμένη» να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες που επιτρέπουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί τα όπλα τους εναντίον της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε την επίθεση με τον Oreshnik «το τελευταίο δείγμα της ρωσικής τρέλας» και ζήτησε αναβάθμιση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπιστεί η νέα απειλή.

Τι αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση

Το Κίεβο δηλώνει ότι ελπίζει να υπάρξουν «συγκεκριμένα και ουσιαστικά αποτελέσματα» μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Ωστόσο, διπλωμάτες και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ μετριάζουν τις προσδοκίες για σημαντικά αποτελέσματα από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν το απόγευμα της Τρίτης στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το AFP.

Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι μια επανάληψη της προηγούμενης θέσης του ΝΑΤΟ, ότι η ανάπτυξη νέων όπλων από τη Μόσχα δεν θα «αποτρέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από το να υποστηρίζουν την Ουκρανία».

Η συνάντηση «παρέχει την ευκαιρία να συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία και θα περιλαμβάνει ενημερώσεις από Ουκρανούς αξιωματούχους μέσω βιντεοσύνδεσης», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ

Η κλιμάκωση των εντάσεων για την Ουκρανία έρχεται καθώς τα ερωτήματα αιωρούνται σχετικά με το μέλλον της δυτικής υποστήριξης μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην κύρια δύναμη του ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ αμφισβήτησε τη διατήρηση της τεράστιας στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο και υποσχέθηκε μια γρήγορη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Από την πλευρά της Ρωσίας, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει να υπήρξαν μέχρι στιγμή οποιεσδήποτε επαφές μεταξύ του γραφείου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του επιτελείου του Αμερικανού εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πούτιν έχει συγχαρεί δημοσίως τον Τραμπ για την νίκη του επί της Κάμαλα Χάρις στις εκλογές που διεξήχθησαν αυτόν τον μήνα και είπε ότι επιθυμεί να συνομιλήσει μαζί του. Ο Τραμπ είχε δηλώσει στις 7 Νοεμβρίου στο NBC ότι δεν είχε μιλήσει με τον Πούτιν έως την εκλογική του νίκη αλλά «νομίζω ότι θα μιλήσουμε».

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν υπάρχουν ακόμη επαφές με το επιτελείο του Τραμπ, απ’ ό,τι γνωρίζω».

Ο Τραμπ είχε δηλώσει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι μπορεί να θέσει σύντομα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά χωρίς να πει με ποιο τρόπο. Ο Πούτιν δήλωσε στις 7 Νοέμβριου ότι οι δηλώσεις Τραμπ «αξίζουν τουλάχιστον προσοχής».

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψουν στον Πούτιν να βγει νικητής από αυτές τις πιθανές διαπραγματεύσεις», δήλωσε τη Δευτέρα ο ανώτερος διοικητής του ΝΑΤΟ Ρομπ Μπάουερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα