Κιβωτός του Κόσμου: Έφεση για το αθωωτικό σκέλος άσκησε η εισαγγελέας
Διαβάζεται σε 3'Η εισαγγελική λειτουργός στην έφεση που άσκησε, υποστηρίζει πως οι καταγγελίες σε βάρος του πατέρα Αντώνιου και των 7 συγκατηγορουμένων του έχουν τελεστεί και για αυτό δεν θα έπρεπε να αθωωθούν για καμία πράξη.
- 26 Νοεμβρίου 2024 18:40
Για «εσφαλμένη εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού» κάνει λόγο στην έφεση της η εισαγγελέας Αγγελική Τριανταφύλλου, η οποία ζητά να δικαστούν ξανά ο πατέρας Αντώνιος και οι επτά συγκατηγορούμενοί του ως προς το σκέλος της απόφασης με το οποίο αθωώθηκαν αναφορικά με ενέργειες τους στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Όπως τονίζεται στην έφεση της, «οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τις αποδιδόμενες σε αυτούς πράξεις για τις οποίες απαλλάχθηκαν και κατά συνέπεια έπρεπε να κηρυχτούν ένοχοι και να καταδικαστούν στην ανάλογη ποινή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας υποστηρίζει πως από τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία, δεν τίθεται ζήτημα αμφιβολίας πως τα φιλοξενούμενα παιδιά υπήρξαν θύματα κακοποίησης. Περιγράφει δε, την απομόνωση που υπέστησαν καταγγέλλοντες ως «ένα μέτρο σωφρονισμού της δομής».
Όπως αναφέρει, τρόφιμοι στις δομές τοποθετούνταν σε υποχρεωτική εργασία -θέτοντας την εκπαίδευση τους σε δεύτερη μοίρα- και ως αντάλλαγμα τους δίνονταν κουπόνια, τα οποία είχαν ελάχιστο αντίτιμο. Μάλιστα, στο σκεπτικό της εφέσεως περιγράφει τις εργασίες στις οποίες υποχρεώνονταν καθημερινά τα παιδιά, χαρακτηρίζοντας τες ως βαριές δουλειές, είτε στα χωράφια είτε σε αποθήκες, οι οποίες διαρκούσαν πολλές ώρες και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Αναφορικά με τη γεωργική σχολή της «Κιβωτού του Κόσμου» η εισαγγελέας σχολιάζει πως «δεν ήταν καν σχολή, αλλά απλό πρόσχημα που διευκόλυνε στο να αποκρύπτεται και να δικαιολογείται η υπαγωγή των παιδιών συλλήβδην και χωρίς καν να ερωτηθούν στο καθεστώς αναγκαστικής και εξαντλητικής εργασίας».
Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρας Αντώνιος, κρίθηκε ένοχος για βαριά σωματική βλάβη ανηλίκων ευρισκόμενων υπό την προστασία του δράστη και για ηθική αυτουργία σε σωματικές βλάβες κατά ανηλίκων. Καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας σε ποινή φυλάκισης 51 ετών κατά συγχώνευση, μετατρέψιμη κατά 10 ευρώ ημερησίως, για πέντε επιμέρους πλημμεληματικές πράξεις, ενώ αθωώθηκε για άλλες 14. Παράλληλα, το δικαστήριο του χορήγησε αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του έως την έφεση.
Συγχρόνως καταδικάστηκαν για τέλεση σωματικών βλαβών ακόμη τέσσερις πρώην εργαζόμενοι της οργάνωσης οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 17 έως 40 μήνες. Και αυτούς το δικαστήριο χορήγησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους έως την έφεση, ενώ αθωώθηκαν για επιμέρους πράξεις.
Τέλος, από κάθε κατηγορία απηλλάγησαν τρεις κατηγορούμενοι.