Μητσοτάκης προς Τουρκία: Παραμένουμε ακλόνητοι σε θέματα κυριαρχίας

Διαβάζεται σε 4'
Μητσοτάκης προς Τουρκία: Παραμένουμε ακλόνητοι σε θέματα κυριαρχίας
INTIME

Από την Κύπρο ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως στον Γκιουλέρ, ενώ μαζί με Χριστοδουλίδη επανέλαβαν ότι λύση στο Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Νέα μηνύματα στην Τουρκία, τόσο εν όψει της επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό, όσο και μετά τη νέα ρητορική πρόκληση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, έστειλε από τη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισαν επίσης ότι Αθήνα και Λευκωσία ευθυγραμμίζονται απόλυτα στο Κυπριακό και έχουν κοινή οπτική και στα ελληνοτουρκικά. Απάντησαν έτσι εμμέσως πλην σαφώς στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε καρφώσει και τις δύο κυβερνήσεις για διάθεση υποχώρησης απέναντι στην Άγκυρα.

“Θεωρούμε ότι το ήπιο κλίμα που διαπνέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να ευνοήσει την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Γνωρίζουμε ασφαλώς και δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτό το κλίμα  δεν συνεπάγεται μεταβολή των θέσεων της Τουρκίας. Ομως ακλόνητοι παραμένουμε και εμείς σε θέματα κυριαρχίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου και του δικαίου θάλασσας”, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.

Εξέφρασε δε την άποψη πως: “Οποιος διαθέτει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέτει σε διάλογο. Για αυτό αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά, με προοπτική να ανοίξει και ήρεμος ορίζοντας στην περιοχή”. 

Διαμήνυσε, επίσης, με νόημα ότι και οι ευρωτουρκικές σχέσεις εξετάζονται υπό το πρίσμα της καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπενθύμισε άλλωστε ότι υπάρχει ένα “αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων και αιρεσιμοτήτων που η Αγκυρα οφείλει να εκπληρώσει”, μεταξύ των οποίων και η αλλαγή στάσης απέναντι στην Κύπρο.

Λύση στο Κυπριακό μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε: “Το στάτους στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον. Δεν είναι βιώσιμο. Και ο τερματισμός της Κατοχής και η επανένωση αποτελεί την υπ αριθμόν ένα προτεραιότητα μας”. 

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε πάντως ότι “υπάρχει μία ευνοϊκή δυναμική για επανέναρξη συνομιλιών μετά από μία μακρά περίοδο ακινησίας”, αναφερόμενος στην επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι αυτό επετεύχθη “χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες Λευκωσίας και Αθήνας” και πρόσθεσε: “Έχουμε κάποιες ενδείξεις προόδου”.

Και ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη “σταθερή επιδίωξη για λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”. Ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 – 2026 και εκτίμησε ότι αυτό αποτελεί “μία ακόμη ευκαιρία να έρθουν στο προσκήνιο τα εθνικά δίκαια της διαιρεμένης, ευρωπαϊκής, Κύπρου”.

Υπογράμμισε άλλωστε ότι: Δεν θα δεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων στην Κύπρο, ούτε διαιώνιση ενός δράματος που διαρκεί 50 χρόνια”.

Ελπίδες για εκεχειρία και στη Γάζα

Μητσοτάκης- Χριστοδουλίδης συζήτησαν επίσης τη στενότερη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα της παιδείας (με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την προσδοκία κυπριακά πανεπιστήμια να ενδιαφερθούν για ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλάδα), της υγείας (οι δύο χώρες συζητούν για κοινή αγορά ακριβών φαρμάκων), της πολιτικής προστασίας και της ενέργειας.

Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στο στρατηγικό σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου. Τόνισε ότι θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Ενώ σημείωσε ότι έχει ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω έργο (Great Sea Interconnector – GSI) είχε μπλοκάρει και ξεκόλλησε μετά την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη στο Μαξίμου στις 20 Σεπτεμβριου και η σχετική διακρατική συμφωνία υπεγράφη στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ.Χριστοδουλίδης συζήτησαν βεβαίως και τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. “Ελλάδα και Κύπρος όλο και περισσότερο γίνονται πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας, αποκτούν ισχυρότερη φωνή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε δε ικανοποίηση για το γεγονός ότι φαίνεται να έχει επιτευχθεί εκεχειρία στο νότιο Λίβανο. “Ελλάδα και Κύπρος αγωνίζονται ώστε η κρίση να μην πάρει χαρακτηριστικά περιφερειακής ανάφλεξης. Είναι μία εξέλιξη θετική. Ελπίζουμε σύντομα να υπάρξει εκεχειρία και στη λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στη Λευκωσία άλλωστε σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα για την ανάγκη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, να επικροτήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας στο Λίβανο και να τονίσουν τη σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είχε συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής των MED9 τον περασμένο Οκτώβριο στην Πάφο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα