Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η φράση Σαμαρά για χαριεντίσματα

Διαβάζεται σε 5'
Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η φράση Σαμαρά για χαριεντίσματα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός τοποθετείται για τη διαγραφή Σαμαρά για την οποία απαντά και στον Κώστα Καραμανλή. “Προστάτευα το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης”, υποστήριξε

Για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και την κριτική του Κώστα Καραμανλή στη σχετική απόφαση του, τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον Alpha.

Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι με αυτά που είπε στη συνέντευξη του στο Βήμα ξεπέρασε τα όρια και κατά πολύ αντίστοιχες παρεμβάσεις του στο παρελθόν.

“Κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχε καμία άλλη επιλογή”, επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης. “Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, ό,τι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί, ό,τι κινούμε μυστική διπλωματία” είπε και πρόσθεσε: “Δεν μπορεί ένας πρώην Πρωθυπουργός να υποδεικνύει στον Πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών”.

Δήλωσε πάντως ότι ο κ. Σαμαράς ήταν ένας καλός πρωθυπουργός και πως δεν ξεχνά ότι ο ίδιος υπήρξε υπουργός του. Ενώ σχολίασε ότι ο κ. Σαμαράς αντιμετώπισε “το σκληρό πρόσωπο του λαϊκισμού” και πως δεν θα έπρεπε να διολισθαίνει τώρα σε τέτοιου είδους κριτική.

Τι ενόχλησε περισσότερο τον Μητσοτάκη από τη συνέντευξη Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο ήταν το σχόλιο Σαμαρά περί χαριεντισμών του με Ερντογάν- Ράμα στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

“Ήταν η φράση για τα χαριεντίσματα κατά τη συνάντηση άτυπη με τον Ερντογάν στη Βουδαπέστη… Δεν ήταν μία προγραμματισμένη συνάντηση. Τις διευκρινίσεις τις έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου. Το γεγονός και μόνο ότι υπήρξε αυτή η άτυπη συνάντηση ήταν θετικό, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου. Αυτή η αναφορά από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο”, είπε.

Υπάρχουν όρια τα οποία ξεπεράστηκαν“, δήλωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης ερωτηθείς γιατί άλλαξε η στάση του, δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου έλεγε πως οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν τις απόψεις τους.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε ο κ.Σαμαράς να επιστρέψει αργότερα στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Με πάτε μακριά. Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω τι θα γίνει στο μέλλον. Δε νομίζω όμως ότι είναι ένα ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμα ορατό.” 

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις κατηγορίες του κ.Σαμαρά περί υποχωρητικής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και υπερασπίστηκε την πολιτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

“Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις”, είπε ο πρωθυπουργός. “Αν το ότι μιλάμε και ότι υπάρχει καλό κλίμα, κάποιοι το εξέλαβαν ως ενδοτικότητα, το πρόβλημα είναι δικό τους”, σχολίασε μάλιστα.

“Διαφωνώ με τον Καραμανλή”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση Σαμαρά να είναι ο Κώστας Καραμανλής υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Υποστήριξε ότι το να ανοίγει αυτή η συζήτηση πριν από την ώρα της είναι προσβολή για τον θεσμό και για την ίδια την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Δεν κρίνω το όνομα που προτάθηκε, κρίνω την πρωτοβουλία, τη στιγμή που έχουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας και έχω πει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει το Γενάρη του 2025″, σημείωσε, εστιάζοντας στην άκαιρη -όπως είπε – ανακίνηση του θέματος.

Σχολίασε όμως και τις δηλώσεις του κ.Καραμανλή για τη διαγραφή του κ.Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός σε ομιλία του στην Πάτρα την περασμένη Παρασκευή εξέφρασε επιφυλάξεις, λέγοντας ότι η ενότητα δεν υπηρετείται με πειθαρχικά μέτρα.

“Διαφωνώ! Με αυτόν τον τρόπο προστάτευα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης”, υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Όχι σε πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, εστιάζοντας στην ανάγκη σταθερότητας. “Οποία συζήτηση παραπέμπει σε αποσταθεροποίηση της χώρας απορρίπτεται κάθετα, οριζόντια και διαγώνια από εμένα”, δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν βουλευτές της ΝΔ ακολουθώντας τον κ.Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε εμφατικά: Καμία πιθανότητα τέτοια δεν βλέπω. Καμία, καμία.” 

Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη συνάντηση με το Νίκο Ανδρουλάκη με τη νέα του θεσμική ιδιότητα, σχολιάζοντας πάντως δηκτικά ότι έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να κάνει τίποτα ο ίδιος.

Χαρακτήρισε δε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ “πρόχειρες, ακοστολόγητες και εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου”. Δήλωσε ωστόσο πρόθυμος να συζητήσει εάν υπάρχει κάποια πρόταση κοστολογημένη.

“Ας δώσουμε το χρόνο στον κ.Ανδρουλακη να δούμε εάν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης, διότι όταν είσαι αξιωματική αντιπολίτευση φιλοδοξείς να γίνεις κυβέρνηση”, σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν θα αντιμετωπίσει τον Σωκράτη Φάμελλο όπως το Νίκο Παππά, τον οποίο είχε δηλώσει ότι δεν τον αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προηγούμενη προ ημερησίας στη Βουλή, αποχωρώντας κατά την ομιλία του.

Όχι και σε αλλαγή του εκλογικού νόμου

“Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα υπάρξει”, δήλωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης. Αναγνώρισε ότι η εικόνα του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου δεν είναι θετική, αλλά είπε ότι κριτής είναι τελικά ο λαός.

Υπενθύμισε ότι και πριν τις εκλογές του 2023 δεχόταν αντίστοιχες εισηγήσεις, αλλά δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο. Διαβεβαίωσε ότι αντίστοιχη στάση θα κρατήσει και τώρα, δηλώνοντας βέβαιος ότι και πάλι θα δικαιωθεί.

“Οι κανόνες είναι σταθεροί. Το μπόνους καθορίζεται όπως καθορίζεται αυτή τη στιγμή. Το όριο εισόδου στη Βουλή είναι 3%. Στις επόμενες εκλογές θα πάμε με το ισχύον εκλογικό σύστημα”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα