Ένδειξη σε φάρμακο για κρίση άσθματος και ΧΑΠ μετά από 50 χρόνια
Διαβάζεται σε 5'Φάρμακο που χορηγείται για άλλες παθήσεις φέρεται να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις κρίσεις άσθματος, σύμφωνα με ειδικούς από τη Βρετανία.
- 28 Νοεμβρίου 2024 15:05
Ένα ενέσιμο φάρμακο που χορηγείται εδώ και χρόνια σε συγκεκριμένους ασθενείς με άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ενδέχεται να είναι αρκετά αποτελεσματικό πιο αποτελεσματικό από τις υπάρχουσες θεραπείες στις κρίσεις άσθματος και της ΧΑΠ, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι το φάρμακο, το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα αλλά όχι φυσικά με αυτή την ένδειξη, μπορεί να μειώσει κατά 30% την ανάγκη για περαιτέρω θεραπεία.
Στη χώρα μας είναι εγκεκριμένη ως θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα. Δεν είναι εγκεκριμένη όμως για τις κρίσεις.
Τα νέα ευρήματα μπορεί να αλλάξουν την πορεία της νόσου για εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρουν στον Guardian επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL).
Οι κρίσεις άσθματος και της ΧΑΠ μπορεί να αποβούν μοιραίες, αναφέρουν. Είναι επίσης πολύ συχνές, δεδομένου του μεγάλου αριθμού πασχόντων από αυτές τις πνευμονοπάθειες.
Από ποιες κρίσεις προστατεύει το ενέσιμο φάρμακο
Το είδος των κρίσεων που αντιμετωπίζει το ενέσιμο φάρμακο, σύμφωνα με νέα μελέτη, είναι οι λεγόμενες ηωσινοφιλικές παροξύνσεις. Αυτές προκαλούν συμπτώματα, όπως:
- Συριγμό
- Βήχα
- Σφίξιμο στο στήθος
Οι ηωσινοφιλικές παροξύνσεις αναπτύσσονται λόγω της φλεγμονής που προκαλεί η υπερπαραγωγή ηωσινοφίλων κυττάρων στους πνεύμονες. Τα ηωσινόφιλα είναι ένα είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι κρίσεις αυτές γίνονται πιο συχνές καθώς εξελίσσονται το άσθμα και η ΧΑΠ, προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες στους πνεύμονες. Υπολογίζεται ότι οι ηωσινοφιλικές παροξύνσεις αντιπροσωπεύουν το 30% των κρίσεων ΧΑΠ και το 50% των κρίσεων άσθματος.
Πώς αντιμετωπίζονται σήμερα οι ασθενείς με κρίση άσθματος
Η θεραπεία για την αντιμετώπιση των παροξύνσεων του άσθματος ελάχιστα έχουν αλλάξει εδώ και 50 χρόνια, λένε οι ειδικοί. Τα στεροειδή φάρμακα αποτελούν τον βασικό άξονα της φαρμακευτικής αγωγής.
Μολονότι όμως τα φάρμακα αυτά μειώνουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες, μπορεί να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ο διαβήτης και η οστεοπόρωση. Επιπλέον δεν αποδίδουν σε όλους τους ασθενείς. Έτσι μπορεί να χρειασθούν επαναλαμβανόμενη θεραπεία ή νέα νοσηλεία στο νοσοκομείο. Κάποιοι, δε, χάνουν τελικά τη ζωή τους.
Το νέο φάρμακο είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, η μπενραλιζουμάμπη (benralizumab), που χορηγείται με προγεμισμένη σύριγγα.
Η μπενραλιζουμάμπη στοχεύει ειδικά τα ηωσινόφιλα κύτταρα για να μειώσει τη φλεγμονή στους πνεύμονες.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine. Στη σχετική μελέτη εντάχθηκαν 158 ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ οι οποίοι είχαν μεταφερθεί με παρόξυνση στα επείγοντα περιστατικά δύο βρετανικών νοσοκομείων. Όλοι είχαν υψηλά επίπεδα ηωσινόφιλων κυττάρων.
Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας έκαναν μία ένεση μπενραλιζουμάμπης και έπαιρναν δισκία με μια ανενεργή ουσία (εικονικό φάρμακο). Στη δεύτερη έκαναν την καθιερωμένη θεραπεία (στεροειδή δισκία) και μία εικονική ένεση. Και στην τρίτη έκαναν την ένεση με μπενραλιζουμάμπη και ταυτοχρόνως έλαβαν στεροειδή.
Η μελέτη ήταν διπλή-τυφλή. Αυτό σημαίνει ότι κανένας ασθενής αλλά ούτε και οι ερευνητές γνώριζαν ποια από τις τρεις θεραπείες έκανε κάθε συμμετέχων.
Τα ευρήματα της μελέτης για το άσθμα
Μετά από 28 ημέρες τα αναπνευστικά συμπτώματα των ασθενών που είχαν πάρει μπενραλιζουμάμπη ήταν πολύ βελτιωμένα. Επιπλέον, μετά από 90 ημέρες οι ασθενείς που δεν είχαν ανταποκριθεί στη θεραπεία με τη μπενραλιζουμάμπη ήταν τέσσερις φορές λιγότεροι απ’ ό,τι όσοι δεν είχαν ανταποκριθεί στα στεροειδή, όπως αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση Lancet Respiratory Medicine, όπου δημοσιεύεται η μελέτη.
Τα συμπτώματα που βελτιώθηκαν αισθητά ήταν ο βήχας, ο συριγμός, η δύσπνοια και τα φλέγματα.
Επιπλέον, οι ασθενείς με άσθμα ή ΧΑΠ που είχαν πάρει μπενραλιζουμάμπη είχαν λιγότερες παροξύνσεις για τις οποίες χρειάστηκε να συμβουλευτούν γιατρό ή να πάνε στο νοσοκομείο. Είχε επίσης βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.
«Η μπενραλιζουμάμπη είναι ένα φάρμακο που ήδη χρησιμοποιείται για το σοβαρό άσθμα. Τη δοκιμάσαμε με έναν διαφορετικό τρόπο, τη στιγμή μιας παρόξυνσης, διαπιστώνοντας πως είναι πιο αποτελεσματική από τα στεροειδή τα οποία αποτελούν τη μοναδική υπάρχουσα θεραπεία. Επιπλέον, είδαμε ότι είναι μία στοχευμένη θεραπεία για τις παροξύνσεις και στο άσθμα και στη ΧΑΠ και αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόοδος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mona Bafadhel, καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο KCL.
«Η θεραπεία αυτή μπορεί να αλλάξει την πορεία της νόσου στους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ. Η θεραπεία για τις παροξύνσεις τους δεν έχουν αλλάξει εδώ και 50 χρόνια, παρότι μαζί κοστίζουν 3,8 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο», κατέληξε η ίδια.
Πάντως, το φάρμακο θα πρέπει να λάβει και την ένδειξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς με κρίση άσθματος και ΧΑΠ.