Η κλιματική αλλαγή, στρατηγική προτεραιότητα για την Πειραιώς
Διαβάζεται σε 6'Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο την κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα για το μέλλον καθώς προκρίνεται ως η μοναδική απάντηση στις τεράστιες προκλήσεις με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, με τις οποίες όλες οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες.
- 13 Δεκεμβρίου 2024 09:09
Η βιώσιμη ανάπτυξη συνιστά ένα νέο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό προσανατολισμό και δεν αφορά μόνο τα οικονομικά συστήματα, αλλά τις ίδιες τις κοινωνίες. Για την Πειραιώς, που έχει ρητά και έμπρακτα δεσμευτεί να συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς μία πρόκληση αλλά βρίσκεται στον πυρήνα της βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής που μπορεί να δώσει ισχυρή μακροπρόθεσμη προοπτική στη χώρα. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής των ΗΕ (UN Principles for Responsible Banking), οι οποίες στοχεύουν να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητες των τραπεζών με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των ΗΕ και με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Έτσι, το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει αναχθεί από την Τράπεζα σε στρατηγική προτεραιότητα κάτι που μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πολιτικές, επιλογές και δράσεις σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της. Στο πλαίσιο αυτό πρωτοστατεί στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών με στόχο την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και των νοικοκυριών και εν γένει πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας στην δημιουργία ισχυρών θεμελίων για την βιώσιμη ανάπτυξη. Η Πειραιώς συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς πρωτοβουλίες για τη φύση και τη βιοποικιλότητα, χτίζει τεχνογνωσία μέσα στον Όμιλο και διαμορφώνει πολιτικές και εργαλεία για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις λειτουργίες της. Με την ίδια προσέγγιση δίνει έμφαση στη συνεργασία με τους πελάτες της με στόχο να προσφέρει βιώσιμες λύσεις και να υποστηρίζει ολοκληρωμένα την αναγκαία πράσινη και ενεργειακή τους μετάβαση.
Έχοντας θέσει επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους για το 2030 η Πειραιώς μειώνει σταθερά τις εκπομπές ρύπων, τόσο από τη λειτουργία της όσο και από τις χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις της, και εργάζεται προς την κατεύθυνση να καταστεί ανθρακικά ουδέτεροι το αργότερο μέχρι το 2050.
Η Πειραιώς φιλοδοξεί να είναι ο ηγέτης των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά την «πράσινη» χρηματοδότηση και την ενεργειακή μετάβαση, ενώ είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που εντάσσεται στη λίστα των Financial Times των EU Climate Leaders από το 2021 και για τρία συναπτά έτη. Η Πειραιώς κατέγραψε μείωση 74% των δικών της εκπομπών CO2 τα τελευταία 5 χρόνια και καταβάλλει εκτεταμένες προσπάθειες για να τις μειώσει ακόμη περισσότερο σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Στόχος της Τράπεζας είναι το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων το 2027 να έχει προσεγγίσει τα €40 δισ., με περισσότερα από €5-6 δισ. από αυτά να χρηματοδοτήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση.
Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή επιβάλλουν νέες στρατηγικές
Είναι ήδη σαφές σε παγκόσμιο επίπεδο ότι οι κλιματικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις οικονομίες, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την κοινωνία. Η αντιμετώπισή τους επιβάλλει σημαντικές αλλαγές, μέτρηση των κινδύνων και βιώσιμες προσαρμογές. . Η Πειραιώς αναγνωρίζει ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι θα ενταθούν μακροπρόθεσμα και, ως εκ τούτου, αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την ένταξη της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών ζητημάτων στους επιχειρηματικούς στόχους, στις στρατηγικές της, στη διαχείριση κινδύνων και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.Με βάση την ESG στρατηγική της, η Τράπεζα έχει θέσει σειρά στόχων και συγκεκριμένα:
- Επίτευξη στόχου μηδενικών εκπομπών (net zero) από τη λειτουργία της μέσω της παρακολούθησης και της διαχείρισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της, των επενδύσεων σε λύσεις λειτουργικής αποδοτικότητας και της προμήθειας του 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των κτιρίων της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας .
- Διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου του σε χαρτοφυλάκιο μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050, ή και νωρίτερα, εστιάζοντας την προσοχή σε τομείς υψηλής έντασης άνθρακα και με μετρήσιμη ευθυγράμμιση των δανειοδοτήσεων της Τράπεζας με λύσεις που προασπίζουν το κλίμα και το περιβάλλον.
- Παροχή συμβουλών και υποστήριξη των πελατών στο πλαίσιο μετάβασης προς την ουδέτερη ως προς τον άνθρακα και με θετικές συνέπειες για το περιβάλλον οικονομία, προωθώντας την «πράσινη» οικονομία και χρηματοδοτώντας τόσο τη μετάβαση όσο και νέες τεχνολογίες και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα με πρωτοποριακές χρηματοπιστωτικές λύσεις.
- Διαχείριση του κλιματικού και του φυσικού κινδύνου τόσο με την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων του Ομίλου όσο και με την παροχή υποστήριξης στους πελάτες αναφορικά με την προστασία των επιχειρήσεών τους από κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση.
Επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις με κριτήρια ESG
Η αυξανόμενη σημασία των κριτηρίων βιωσιμότητας ESG για τη λήψη επιχειρηματικών και επενδυτικών αποφάσεων φέρνουν πολύ σοβαρές αλλαγές στο πλαίσιο και τα εργαλεία άντλησης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Η χρηματοδότηση με δείκτες ESG είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που παρέχει κίνητρα στο δανειολήπτη, με σκοπό να επιτευχθούν συμφωνημένοι στόχοι που βελτιώνουν τις ESG επιδόσεις του. Η Πειραιώς ήταν η πρώτη μεταξύ των Ελληνικών τραπεζών που εισήγαγε στην ελληνική αγορά τις χρηματοδοτήσεις με κριτήρια ESG, τα Sustainability-linked loans, ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις και πλέον έχει επεκτείνει τις χρηματοδοτήσεις αυτές και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος της Τράπεζας είναι να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στην διαδικασία της μετάβασης και να χρηματοδοτήσει τη βιωσιμότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στόχων βιωσιμότητας. Με το πλαίσιο αυτό η Τράπεζα υποστηρίζει ουσιαστικά επιχειρήσεις που έχουν θέσει στόχους πράσινης μετάβασης και αειφορίας ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες θεσμικές υποχρεώσεις, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητά τους. Ο ευρύτερος στόχος ήταν και παραμένει ο συνδυασμός της υγιούς οικονομικής μεγέθυνσης με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Τα κριτήρια ESG που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων για την επίτευξη μετρήσιμων στόχων σχετίζονται με:
- τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας,
- τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα,
- την ορθολογική κατανάλωση νερού,
- τη μείωση και διαχείριση των αποβλήτων τους,
- την ανακύκλωση σχετικών υλικών της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και
- στόχους που σχετίζονται με εργασιακά θέματα, όπως δράσεις εκπαίδευσης προσωπικού, ποσοστό γυναικείας απασχόλησης κ.λ