Η Ισπανία θεσπίζει 4ήμερη κλιματική άδεια για τους εργαζόμενους μετά τις φονικές πλημμύρες

Διαβάζεται σε 3'
Πλημμύρες στη Βαλένθια
Πλημμύρες στη Βαλένθια AP Photo

Η ισπανική κυβέρνηση εγκρίνει έως και τέσσερις ημέρες πληρωμένης άδειας, ώστε οι εργαζόμενοι να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έκτακτων καιρικών καταστάσεων

«Πληρωμένη άδεια λόγω κλιματικών συνθηκών» διάρκειας έως και τεσσάρων ημερών ενέκρινε η κυβέρνηση της Ισπανίας, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έκτακτων καιρικών καταστάσεων, έναν μήνα μετά τις πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 224 άτομα.

Πολλές εταιρείες δέχθηκαν έντονη κριτική μετά την καταστροφή της 29ης Οκτωβρίου επειδή ζήτησαν από τους εργαζομένους να συνεχίσουν να εργάζονται, παρά την κόκκινη προειδοποίηση που είχε εκδώσει η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, σημειώνει ο Guardian. Οι εταιρείες υποστήριξαν ότι οι αρχές δεν τους ενημέρωσαν επαρκώς και ότι τα τηλεφωνικά μηνύματα προειδοποίησης εστάλησαν πολύ αργά, κατά τη διάρκεια των πιο θανατηφόρων πλημμυρών που έχει βιώσει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

Το νέο μέτρο της κυβέρνησης Σάντσεθ – που απαρτίζεται από τους το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το αριστερό κόμμα Σουμάρ – αποσκοπεί στο να «ρυθμίσει τις καταστάσεις σύμφωνα με την κλιματική έκτακτη ανάγκη», ώστε «κανένας εργαζόμενος να μην διακινδυνεύει τη ζωή του», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTVE.

Αν οι αρμόδιες αρχές εκδώσουν προειδοποίηση για κίνδυνο, «ο εργαζόμενος οφείλει να απέχει από την εργασία του», δήλωσε η Γιολάντα Ντίαθ. Οι εργαζόμενοι μπορούν να καταφύγουν σε μειωμένο ωράριο εργασίας πέραν της τετραήμερης περιόδου, χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό που ήδη υπάρχει για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η νομοθεσία εμπνεύστηκε από παρόμοιους νόμους στον Καναδά, όπως ανέφερε το RTVE. «Απέναντι στον κλιματικό αρνητισμό της δεξιάς, η ισπανική κυβέρνηση δεσμεύεται για πράσινες πολιτικές», δήλωσε η Ντίαθ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της El País.

Ο υπουργός Οικονομίας, Κάρλος Κουέρπο, προειδοποίησε ότι το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το 2050, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα βοήθεια ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα θύματα των πλημμυρών.

Οι έντονες βροχοπτώσεις είναι πιο συχνές και πιο έντονες λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης σε μεγάλο μέρος του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, την Ασία, την κεντρική και ανατολική Βόρεια Αμερική, καθώς και σε περιοχές της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς. Οι πλημμύρες πιθανότατα έχουν γίνει πιο συχνές και πιο σοβαρές σε αυτές τις περιοχές, αλλά επηρεάζονται επίσης από ανθρώπινους παράγοντες, όπως η ύπαρξη – ή όχι – αντιπλημμυρικών έργων και η χρήση γης.

Όλοι, εκτός από οκτώ, από τους θανάτους στις πλημμύρες σημειώθηκαν στη Βαλένθια, όπου ο συντηρητικός περιφερειακός πρόεδρος Κάρλος Μαθόν παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, αλλά αρνήθηκε να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι η πρωτοφανής και «αποκαλυπτική» κλίμακα της καταστροφής ξεπέρασε απλώς τις δυνατότητες του συστήματος.

Δύο εβδομάδες μετά τις πλημμύρες, σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν ξανά περιοχές της Ισπανίας, αναγκάζοντας 3.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Μάλαγα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα