ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕΣ ΓΙΑ 72 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ;
Βρήκαμε τεστ που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις ελπίδες επιβίωσης σε περίπτωση που γίνει πόλεμος στη χώρα.
Οι σκανδιναβικές χώρες αντέδρασαν πρώτες στην κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ανανέωση και την παράδοση φυλλαδίου που υπάρχει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έχει 32 σελίδες, ο τίτλος είναι «Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου» και το περιεχόμενο επικεντρώνεται στις βασικές και πρακτικές οδηγίες για την προετοιμασία και όσα πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι που ζουν στη χώρα για να επιβιώσουν, σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Διευκρινίζονται πράγματα από τα προφανή (συστήματα προειδοποίησης) έως τον τρόπο χρήσης της τουαλέτας εάν δεν υπάρχει νερό.
Παρεμπιπτόντως, το φυλλάδιο διατίθεται και στην αγγλική γλώσσα, όπως και σε ηλεκτρονική μορφή, audio και braille (φευ).
Στις προσθήκες που έγιναν ήταν η αναζήτηση καταφυγίου «σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων». Στο ίδιο το πνεύμα, το Δεκέμβριο το σουηδικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την άμυνα που θα ενισχύσει τις στρατιωτικές και πολιτικές αμυντικές δαπάνες τα επόμενα πέντε χρόνια.
Aνάλογο είναι το περιεχόμενο και του φυλλαδίου που μοιράζει η πολιτικής προστασίας της Νορβηγίας, DSB που τονίζει την ανάγκη να έχουν οι πολίτες πολλές τραπεζικές κάρτες και cash στο σπίτι. Παρέχονται όλα τα χρηστικά για το νερό, το φαγητό και τα φάρμακα που θα χρειαστούν οι άνθρωποι, ώστε να επιβιώσουν μια κρίση που θα διαρκέσει τρεις μέρες.
Η Operationsplan Deutschland των Γερμανών
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό πως οι Γερμανοί ετοιμάζουν εφαρμογή που θα βοηθά τους πολίτες της χώρας να βρουν το πλησιέστερο καταφύγιο, σε περίπτωση επίθεσης.
Παρεμπιπτόντως, η κυβέρνηση πήρε και την απόφαση να αυξήσει τα καταφύγια, καθώς τα υπάρχοντα εξυπηρετούν μόλις 480.000 άτομα, στη χώρα όπου ζουν 84.000.000 άνθρωποι. Πολλά που είχαν δημιουργηθεί στην εποχή του ψυχρού πολέμου διαλύθηκαν, γιατί οι κυβερνώντες πίστευαν ότι δεν θα τα χρειαστούν ξανά.
Τώρα λοιπόν, εκπονείται νέο εθνικό σχέδιο καταφυγίων (αφορά και geolocation που θα γίνεται με εφαρμογή στο τηλέφωνο), την ευθύνη του οποίου θα την έχει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Πληθυσμού. Προφανώς και εκδόθηκαν σχετικές οδηγίες, ώστε να μην κάνει ο καθένας ό,τι νιώθει.
Ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους τόνισε πως ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται. Αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας είναι τα δέοντα ώστε να γίνει kriegsfähig. Δηλαδή, έτοιμος για πόλεμο. Ή καλύτερα, για να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης.
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeiner αποκάλυψε το Πλάνο Επιχειρήσεων Γερμανίας (Operationsplan Deutschland) που συμφώνησαν οι πολιτικοί της χώρας. Είναι στρατηγική επιβίωσης που αναλύεται σε 1000 σελίδες και αφορά τις επιχειρήσεις.
Μεταξύ άλλων απαριθμεί όλα τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις υποδομής που πρέπει να προστατευθούν πρωτίστως και περιέχει λεπτομερή σχέδια για το πώς να προχωρήσει κανείς σε περίπτωση αμυντικής κατάστασης -ή ακόμη και εκ των προτέρων, σε περίπτωση έντασης-, από την στιγμή που σε αυτό το ενδεχόμενο η Γερμανία θα γίνει κόμβος για εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες.
ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΝEΣ ΓΙΑ 72 ΩΡΕΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ;
To φυλλάδιο της Φινλανδίας είναι μόνο digital (γιατί πρέπει να προστατευτεί και ο πλανήτης) και γίνεται λεπτομερής ανάλυση στο πώς θα αντιδράσουν κυβέρνηση και πρόεδρος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης. Τονίζεται ότι όλοι είναι καλά προετοιμασμένοι για να αμυνθούν.
Στην ίδια χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία για 1.340 χιλιόμετρα υπάρχει και μια ιστοσελίδα (72tuntia) που ρωτά τους επισκέπτες «Θα επιβιώνατε μόνοι 72 ώρες σε μια κρίση;» και μετά τους καλεί να αποδείξουν τα λόγια τους.
Με τις πληροφορίες που παρέχονται μπορείς να τσεκάρεις τις δεξιότητες σου ή και να επιμορφωθείς ως προς τα εφόδια που θα χρειαστείς, αν πραγματικά θες να ζήσεις.
Εάν ενδιαφέρεσαι να δεις σε τι επίπεδο είναι η γνώση σου, το περιεχόμενο διατίθεται και στην αγγλική γλώσσα. Σε αυτήν θα βρεις κι ένα πολύ ενδιαφέρον τεστ.
Αναφέρω κάποιες από τις ερωτήσεις που θα βρεις.
Αλήθεια ή ψέματα
Ένας ενήλικας χρειάζεται δυο λίτρα πόσιμο νερό την ημέρα.
Στο σπίτι πρέπει να προετοιμαστείς μόνο για ακραίες συνθήκες κρίσης.
Αν κοπεί το ρεύμα μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στην παροχή νερού.
Ο συναγερμός προειδοποιεί τους ανθρώπους που είναι σε εξωτερικό χώρο για άμεσο κίνδυνο, ώστε να μπουν σε εσωτερικό χώρο.
Το γκαζάκι πρέπει να το χρησιμοποιούμε μόνο σε ανοιχτό χώρο.
Η Suvi Aksela, μέλος της Εθνικής Ενωσης Ετοιμότητας Έκτακτης Ανάγκης Γυναικών (Nasta) της Φινλανδίας και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων των «72 ωρών» δήλωσε στην Guardian πως η εν λόγω χώρα εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνει ό,τι η Σουηδία και η Νορβηγία με την αποθήκευση τροφίμων.
Tελικά, αποφασίστηκε να προσπεράσει και να τιμήσει το αρχικό project… των 72 ωρών.
Εν τοιαύτη περιπτώσει, ας πούμε κι ένα ευχαριστώ αφού πρόκειται για κάτι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε κι εμείς -που μολονότι είμαστε στη μέση των πάντων, παραμένουμε συνεπείς στην ασυνέπεια της προετοιμασίας μας για το οτιδήποτε.