Οι ταμπέλες είναι μόνο για τα ρούχα: Η καμπάνια της Euromedica για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Διαβάζεται σε 3'Η 1η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου έχει καθιερωθεί από το 1998 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
- 02 Δεκεμβρίου 2024 10:03
Η 1η Δεκεμβρίου είναι η μέρα που μας υπενθυμίζει ότι ο ιός ακόμα υπάρχει, που άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ενώνονται για να θυμηθούν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που χάθηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια από τότε που εμφανίστηκε η νόσος, αλλά και να εκφράσουν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στα περισσότερα από 38 εκατομμύρια άτομα που ζουν σήμερα με τον HIV. Το φετινό κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι «Take the rights path» – Ακολούθησε τον σωστό δρόμο: των δικαιωμάτων. Οι θεμελιώδεις αξίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του HIV είναι η αποδοχή, ο σεβασμός, η φροντίδα και βέβαια η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δεκαετίες από την εμφάνιση του AIDS, υπάρχουν θεραπείες αντιμετώπισης και έχει ενταθεί η πρόληψη, η έλλειψη ενημέρωσης έχει οδηγήσει στη δυσκολία αποδοχής των οροθετικών στην κοινωνία. Δυσκολία στην αναγνώριση και συμπαράσταση από την οικογένεια, απολύσεις από τον εργασιακό χώρο, εγκατάλειψη από τους φίλους, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της συναισθηματικής και ψυχικής υγείας του ασθενούς. Σε αυτή τη δυσκολία στέκεται ο όμιλος διαγνωστικών κέντρων Euromedica, τονίζοντας την ανάγκη αποτίναξης των στερεότυπων ή αλλιώς της «ταμπέλας» που εύκολα μπαίνει σε ένα άτομο που έχει τον HIV. Οι ταμπέλες είναι μόνο για τα ρούχα και όχι για τους ανθρώπους. Σε μία εποχή που η πρόσβαση στην ενημέρωση είναι πιο εύκολη από ποτέ δεν χωράνε προκαταλήψεις και στερεότυπα. Όπως σε κάθε άλλη ασθένεια, ο πάσχων έχει ανάγκη όχι μόνο από τη βέλτιστη ιατρική φροντίδα αλλά και από την ψυχολογική και καθημερινή υποστήριξη από το οικείο περιβάλλον του.
Μάθετε για το AIDS
Ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο. Οι τρόποι μετάδοσης είναι οι ακόλουθοι:
• μη ασφαλές σεξ με σύντροφο μολυσμένο από τον HIV.
• Κοινή χρήση συνέργων για λήψη ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών με άλλους χρήστες μολυσμένους από τον HIV.
• Με τη μετάγγιση αίματος ή παραγώγων του, κυρίως στις χώρες όπου δεν ελέγχεται το μεταγγιζόμενο αίμα.
• Με κάθετη μετάδοση από τη μολυσμένη μητέρα στο νεογνό (πριν ή κατά τη γέννηση ή αργότερα με το θηλασμό) πράγμα που πλέον στις αναπτυγμένες χώρες αποτρέπεται με την χρήση εξειδικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων και μεθόδων εκμαίευσης.
Ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι η πολύ καθυστερημένη διάγνωση της νόσου και γι’ αυτό προτείνεται να ελέγχονται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όσοι είναι ευάλωτοι στον ιό. Η άμεση και κατάλληλη αντιρετροϊκή αγωγή είναι επίσης μείζονος σημασίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS παραμένει τόσο επίκαιρη σήμερα όσο και στα προηγούμενα χρόνια, θυμίζοντάς ότι ο HIV υπάρχει, είναι δίπλα μας, αλλά και αφυπνίζοντας τις κυβερνήσεις και την παγκόσμια κοινωνία των πολιτών να ενεργοποιηθούν για να θέσουν τέλος στις ανισότητες, να θέσουν τέλος στο AIDS. Χωρίς ταμπέλες!