Μία ένεση δύο φορές τον χρόνο προφυλάσσει 96% από τη μετάδοση του HIV/AIDS
Διαβάζεται σε 4'Αποτελέσματα από πρόσφατη κλινική δοκιμή δείχνουν ότι η ένεση λενακαπαβίρης όταν χορηγείται ως PrEP δύο φορές τον χρόνο, προσφέρει συνολικά 96% μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιού HIV.
- 03 Δεκεμβρίου 2024 06:23
Σημαντικά ευρήματα προέκυψαν από ακόμα μία κλινική μελέτη για φάρμακο το οποίο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού HIV, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί λοίμωξη AIDS.
Τα αποτελέσματα της πρόσφατης κλινικής δοκιμής που χρηματοδοτήθηκε από την Gilead, με επικεφαλής γιατρούς του Πανεπιστημίου Emory και του Grady Health System, δείχνουν ότι μόνο μια ένεση της δραστικής ουσία λενακαπαβίρη μόλις δύο φορές το χρόνο, προσφέρει συνολικά 96% μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης από HIV, καθιστώντας την ένεση σημαντικά πιο αποτελεσματική από την καθημερινή από του στόματος χορηγούμενη PrEP.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με άλλη, πρόσφατη, κλινική μελέτη, ενέσεις της δραστικής ουσίας λενακαπαβίρης δύο φορές τον χρόνο παρείχαν 100% προστασία σε γυναίκες στην Αφρική.
«Το να βλέπουμε αυτά τα υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας, που αγγίζουν σχεδόν στο 100%, σε ένα ενέσιμο φάρμακο που οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν μόνο κάθε έξι μήνες είναι συγκλονιστικό», λέει η Colleen Kelley, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory.
«Πρόκειται για μια σημαντική και βαθιά πρόοδο στην ιατρική, ειδικά για τους ανθρώπους των οποίων οι συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να λαμβάνουν καθημερινά ένα φάρμακο από το στόμα και για εκείνους που ανήκουν σε πληθυσμούς που πλήττονται δυσανάλογα από τον HIV».
Τα αποτελέσματα της μελέτης για τη νέα προφυλακτική αγωγή του HIV
Στην τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα δύο φαρμάκων, το 99% των συμμετεχόντων στην ομάδα της λενακαπαβίρης δεν μολύνθηκε από τον ιό HIV.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, μόνο δύο συμμετέχοντες στην ομάδα της λενακαπαβίρης, που αποτελούνταν από 2.179 άτομα, μολύνθηκαν HIV.
Αυτό συγκρίνεται με εννέα νέες μολύνσεις από τον ιό HIV στην ομάδα που λάμβανε χάπια PrEP, η οποία περιελάμβανε 1.086 άτομα.
Η Kelley, η οποία είναι επίσης συνδιευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για το AIDS του Emory, προσθέτει ότι ενώ η PrEP με χάπια είναι απίστευτα αποτελεσματική στην πρόληψη της μόλυνσης, μέρος αυτού που έκανε την ένεση πιο αποτελεσματική στην κλινική δοκιμή, ήταν οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση σε ένα καθημερινό από του στόματος χάπι.
«Αυτό που βλέπουμε με την πάροδο του χρόνου είναι ότι περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που αρχίζουν να παίρνουν καθημερινή από του στόματος PrEP σταματούν μέσα σε ένα χρόνο λόγω διαφόρων παραγόντων», λέει η Kelley, αναφερόμενη στις ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη γενικά.
«Η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού ενέσιμου φαρμάκου που χρειάζεται χορήγηση μόνο δύο φορές ετησίως είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη ή παραμένουν προσκολλημένοι στα καθημερινά, από του στόματος χάπια».
Δεδομένου ότι η κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ έχει ολοκληρωθεί και το φάρμακο έχει υποβληθεί στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προς έγκριση, η Kelley ελπίζει ότι η λενακαπαβίρη μπορεί να εγκριθεί έως το 2025 για εμπορική χρήση.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προστίθενται στο οπλοστάσιο των νέων εργαλείων για την πρόληψη του HIV. Τα αντιρετροϊκά μακράς δράσης προσφέρουν νέες ελπίδες για όσους δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν φάρμακα από το στόμα», λέει ο Carlos del Rio, MD, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory.
«Η πρόκληση είναι τώρα να αναπτύξουμε και να καταστήσουμε αυτά τα εργαλεία διαθέσιμα και προσιτά με ισότιμο τρόπο. Μόνο τότε θα δούμε τις νέες μολύνσεις από τον ιό HIV να μειώνονται δραματικά σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο», προσθέτει ο del Rio, επίσης συνδιευθυντής του Κέντρου Έρευνας για το AIDS του Emory.