Παραδοχή Ζελένσκι: “Δεν έχουμε πια τη δύναμη” να ανακτήσουμε τα εδάφη μας

Διαβάζεται σε 4'
Παραδοχή Ζελένσκι: “Δεν έχουμε πια τη δύναμη” να ανακτήσουμε τα εδάφη μας
Associated Press

Η Ουκρανία πρέπει να βρει διπλωματικές λύσεις για να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τη σημαντική απόκλιση από την πάγια θέση του, σύμφωνα με την οποία απορριπτόταν οποιοδήποτε σενάριο παραχώρησης ουκρανικών εδαφών, επανέλαβε για δεύτερη φορά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξή του στο SkyNews, όπου έκανε λόγο για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ που θα πρέπει να βασίζεται στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, ακόμη κι αν, προσωρινά, οι κατεχόμενες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία, ο Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη στο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo News.

Σε αυτή δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι δύσκολο να διεκδικήσει με τη βία ορισμένα από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της χώρας του, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

«Ο στρατός μας δεν έχει τη δύναμη να το κάνει αυτό. Αυτό είναι αλήθεια» τόνισε ο Ζελένσκι. «Πρέπει όντως να βρούμε διπλωματικές λύσεις».

Ο Zελένσκι κάλεσε την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν να βοηθήσει να πειστούν τα μέλη του ΝΑΤΟ να καλέσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στη συμμαχία, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να έχει κέρδη στο πεδίο της μάχης. Είπε ότι η σύγκρουση έχει εισέλθει σε μια «περίπλοκη περίοδο».

Η μέχρι σήμερα θέση του Κιέβου ήταν η εξής:

  • τα εδάφη παραμένουν ουκρανικά
  • η κατοχή των εδαφών από τη Ρωσία είναι παράνομη και
  • το Κίεβο δεν θα παραχωρήσει κανένα από τα εδάφη του προκειμένου να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία

Το γεγονός, ωστόσο, ότι περίπου το 20% της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο ενώ συνεχίζονται οι εδαφικές απώλειες στο ανατολικό μέτωπο, φαίνεται να οδήγησε το Κίεβο να επανεξετάσει την τακτική της.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 2024 Efrem Lukatsky/ AP Photo

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Σολτς στο Κίεβο

Οι νέες δηλώσεις Ζελένσκι έρχονται ενώ ο Γερμανός καγκελάριος επισκέπτεται σήμερα το Κίεβο μετά από δύο και πλέον χρόνια, εγείροντας ερωτήματα για τη στάση του στον πόλεμο, ιδίως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τις προηγούμενες ημέρες.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Ζελένκσκι έγραψε: «Σήμερα, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας την πρώτη διμερή επίσκεψη Γερμανού Καγκελάριου εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στη Γερμανία για όλη τη βοήθεια που έχει προσφέρει. Η Γερμανία παραμένει πιστή ως Ευρωπαία ηγέτιδα δύναμη στην υποστήριξη της Ουκρανίας, βοηθώντας μας να αμυνθούμε ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και τον τρόμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μαζί, κάνουμε τα πάντα για να αποκαταστήσουμε μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία —και επομένως ασφάλεια για όλη την Ευρώπη— το συντομότερο δυνατό».

Γιατί ήταν αμφιλεγόμενο το τηλεφώνημα μεταξύ Σολτς και Πούτιν;

Σε ό,τι αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία Όλαφ Σολτς – Βλαντιμίρ Πούτιν, προκάλεσε οργή στο Κίεβο καθώς θεωρήθηκε ότι αποδυναμώνει την προσπάθεια της Ευρώπης να απομονώσει τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» που υπονομεύει τις προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με «μια δίκαιη ειρήνη».

Ο Σολτς, πάντως, υπεραμύνθηκε της κίνησής του, λέγοντας ότι ήταν σημαντικό να μεταφέρει στο Πούτιν πως δεν μπορεί να υπολογίζει σε μείωση της γερμανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Ο Σολτς φέρεται να καταδίκασε τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και κάλεσε τη Μόσχα να διαπραγματευτεί με το Κίεβο για να καταλήξουν σε μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

Επέκρινε επίσης την ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς την «σοβαρή κλιμάκωση» της σύγκρουσης (σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών, νοτιοκορεατικών και ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, έως και 12.000 βορειοκορεατικοί στρατιώτες έχουν σταλεί στη Ρωσία στο πλαίσιο μιας σημαντικής αμυντικής συνθήκης μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα