ΝΔ: Αφήγημα σταθερότητας με “άρωμα” Γαλλίας
Διαβάζεται σε 4'Τη Γαλλία ως παράδειγμα προς αποφυγήν προβάλλουν από την κυβέρνηση, με στόχο να “τρομάξουν” και να συσπειρώσουν τους συντηρητικούς δεξιούς, αλλά και κεντρογενείς ψηφοφόρους της ΝΔ.
- 03 Δεκεμβρίου 2024 06:29
Η σταθερότητα στα γαλλικά είναι stabilité. Αποτελεί ταυτόχρονα το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης στην προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Και σε αυτή την προσπάθεια το Μαξίμου θα αξιοποιήσει τις ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία.
Μετά την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, η κυβέρνηση αναμένεται ειδικότερα να χρησιμοποιεί τη Γαλλία ως… παράδειγμα προς αποφυγή. Ήδη άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεντεύξεις του υπογράμμιζε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, καλώντας τους πολίτες να δουν τι συμβαίνει στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ο πρωθυπουργός και χθες μιλώντας από το Λονδίνο στο CNN επισήμανε ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει πλεονάσματα και μειώνει φόρους, σε αντίθεση με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.
Στόχος της στρατηγικής αυτής του Μαξίμου είναι να “τρομάξει” τους συντηρητικούς δεξιούς, αλλά και κεντρογενείς ψηφοφόρους προβάλλοντας ως μόνη εναλλακτική στη ΝΔ το… χάος. Το γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης επενδύει στο αφήγημα της σταθερότητας ξανά, όπως είχε πράξει και στις εκλογές του 2023, εξηγεί και γιατί απέρριψε πλέον δημοσίως το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Ο πρωθυπουργός θέλει να διατηρήσει ένα “θεσμικό” προφίλ και να εμφανιστεί ως ο παράγων σταθερότητας στο πολιτικό σκηνικό με κατακερματισμένη την κεντροαριστερά.
Επιχείρηση αποδόμησης της Λατινοπούλου μέσω Λεπέν
Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρί Λεπέν, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση μομφής που κατέθεσε ήδη κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ το (αριστερό) Νέο Λαϊκό Μέτωπο, θα χρησιμοποιηθεί από τα στελέχη της ΝΔ στην προσπάθεια αποδόμησης της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Η πρόεδρος της “Φωνής Λογικής” έχει άλλωστε δηλώσει ότι ταυτίζεται με τη Λεπέν. Ορισμένοι θαυμαστές της μάλιστα τη βλέπουν ως την Ελληνίδα Λεπέν. Η νέα “γραμμή” της ΝΔ απέναντι στην κ. Λατινοπούλου επομένως συνοψίζεται στην κατηγορία ότι όπως το πολιτικό της ίνδαλμα μπορεί και αυτή να πάει “χέρι χέρι” με την αριστερά.
Η κ.Λεπέν βέβαια δεν στηρίζει την πρόταση μομφής επειδή συντάσσεται σε οποιοδήποτε επίπεδο με τη γαλλική αριστερά. Αλλά διότι βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο στέρησης των πολιτικών της δικαιωμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες,οι εισαγγελείς του Δικαστηρίου του Παρισιού ζήτησαν να κριθεί ένοχη η επικεφαλής του κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) για υπεξαίρεση. Καθώς και να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών, εκ των οποίων τα τρία με αναστολή. Αλλά και να της απαγορευτεί να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα -συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής προεδρίας- για τα επόμενα πέντε χρόνια και να της επιβληθεί πρόστιμο 300.000 ευρώ.
Η Λεπέν καθώς και άλλα 24 άτομα – μεταξύ των οποίων νυν και πρώην Γάλλοι νομοθέτες και ευρωβουλευτές – κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν παράνομα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πληρώνουν κοινοβουλευτικούς βοηθούς για εργασίες που αφορούσαν το κόμμα και όχι υποθέσεις της ΕΕ, κατά την περίοδο από το 2004 έως το 2016.
Μία στρατηγική από το παρελθόν
Από τη στιγμή πάντως, που έστω και συγκυριακά και για καιροσκοπικούς λόγους η Λεπέν θα ψηφίσει την πρόταση μομφής που καταθέτει η γαλλική αριστερά, η ΝΔ βγάζει από το συρτάρι τον ισχυρισμό περί σύμπλευσης της Ακροδεξιάς με την αριστερά. Το ίδιο άλλωστε είχε κάνει και κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι μαζί με τη Χρυσή Αυγή έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά το 2015, επειδή δεν ψήφισαν Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς βέβαια εν τω μεταξύ έχει διαγραφεί και η κ. Λατινοπούλου προσδοκά να επωφεληθεί κομματικά από τη διαγραφή του. Αλλά στο Μαξίμου θεωρούν πως οι περισσότεροι συντηρητικοί δεξιοί ψηφοφόροι αξιολογούν ως προτεραιότητα την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Έτσι το ερώτημα που θα θέτουν με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση τα γαλάζια στελέχη είναι “θέλετε να γίνουμε Γαλλία;”