Γαλλία: “Η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής” – Σήμερα θα μιλήσει ο Μπαρνιέ

Διαβάζεται σε 3'
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ (Sarah Meyssonnier/Pool Photo via AP)

Η πρώτη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών. Σε ειδησεογραφικές εκπομπές θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ.

Η Γαλλία βρίσκεται σε σημείο καμπής εξαιτίας της αβεβαιότητας για τον προϋπολογισμό της χώρας και για το μέλλον της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάν.

Η προοπτική να καταρρεύσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ λόγω της αντίθεσης στον προϋπολογισμό της πλήττει τις αγορές μετοχών και ομολόγων της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης που δέχεται πίεση λόγω του αυξανόμενου ελλείμματός της.

«Η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής», δήλωσε ο Αρμάν στον τηλεοπτικό σταθμό France 2, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί έχουν ευθύνη «να μην βυθίσουν τη χώρα στην αβεβαιότητα».

Ο Μπαρνιέ θα μιλήσει απόψε σε ειδησεογραφικές εκπομπές στην τηλεόραση, αρχίζοντας γύρω στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ αναμένεται να βρεθεί αύριο, Τετάρτη, αντιμέτωπος με προτάσεις μομφής.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου με ερωτήσεις προς την κυβέρνηση, που θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, αναμένεται ότι θα διεξαχθεί σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ο εύθραυστος συνασπισμός του Μπαρνιέ θα γίνει η πρώτη γαλλική κυβέρνηση από το 1962 που θα αποπεμφθεί με πρόταση μομφής.

Πολιτικοί τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά αντιτίθενται στον προϋπολογισμό του Μπαρνιέ, που επιδιώκει να συγκρατήσει το γαλλικό χρέος με φορολογικές αυξήσεις ύψους 60 δισεκ. ευρώ και μειώσεις των δαπανών.

Τι πρόκειται να ακολουθήσει

Σε επίπεδο διακυβέρνησης της Γαλλίας, αν πέσει ο Μπαρνιέ, ο Μακρόν έχει διάφορες επιλογές. Ωστόσο, είναι συνταγματικά περιορισμένος από το γεγονός ότι, επειδή διέλυσε τη Βουλή τον Ιούνιο, δεν μπορεί να την ξαναδιαλύσει πριν από τον Ιούνιο του 2025.

Ο πρόεδρος μπορεί απλά να επαναφέρει τον Μπαρνιέ στη θέση του πρωθυπουργού, κάτι που η Βουλή θα θεωρούσε προκλητικό, και για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι θεωρούν αυτήν την επιλογή απίθανη. Μπορεί επίσης να ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας να προσπαθήσουν να χτίσουν μια νέα συμμαχία, αυτή τη φορά με περισσότερη υποστήριξη.

Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει εκ νέου προσπάθειες από το κέντρο για να αποσπάσουν τα πιο μετριοπαθή στοιχεία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS). Αν και η συμμαχία της αριστεράς έχει συχνά εμφανιστεί διαιρεμένη σε επι μέρους ζητήματα, δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα πετύχει.

Ο Μακρόν θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση για να επιβλέψει τη διακυβέρνηση της Γαλλίας για άλλους έξι μήνες.

Τέλος, θα μπορούσε ο ίδιος να παραιτηθεί, προκαλώντας νέες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά προς το παρόν αυτή η επιλογή θεωρείται απίθανη.

Παρά το γεγονός ότι η Λεπέν δηλώνει ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής, το κόμμα της θα μπορούσε να κάνει πίσω και να μην προχωρήσει σε μομφή αυτή τη φορά. Η τελευταία ευκαιρία φέτος για να ρίξει την κυβέρνηση θα είναι στην τελευταία ψηφοφορία του προϋπολογισμού στις 20 Δεκεμβρίου, και πολλοί παρατηρητές αμφισβητούν ποιο πολιτικό όφελος θα είχε η Λεπέν από το να ρίξει τον Μπαρνιέ τώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα