AFP: Συμφωνία Χαμάς – Φατάχ για τον έλεγχο της Γάζας
Διαβάζεται σε 4'Αναλυτικά η συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Φατάχ για τον μεταπολεμικό έλεγχο της Γάζας. Τι προβλέπει.
- 03 Δεκεμβρίου 2024 16:06
Η Χαμάς και η Φατάχ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μία επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας, ύστερα από διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στο Κάιρο, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.
Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από 10-15 μέλη, που δεν θα ανήκουν σε καμία από τις δύο παλαιστινιακές παρατάξεις και θα είναι υπεύθυνη για την οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία, την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανασυγκρότηση της περιοχής, σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης που έφερε στο φως το AFP. Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία απαιτείται η έγκριση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαμχούντ Αμπας.
Όπως αναφέρεται, η επιτροπή θα αναλάβει επίσης τον έλεγχο του παλαιστινιακού τμήματος του σημείου διέλευσης Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο, το μόνο πέρασμα που δεν συνδέεται με το Ισραήλ. Σημειώνεται ότι το εν λόγω πέρασμα έχει κλείσει από τον Μάιο, όταν το Ισραήλ κατέλαβε το σημείο και οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τις ισραηλινές δυνάμεις για την επαναλειτουργία του.
Η αντιπροσωπεία της Φατάχ, με επικεφαλής το μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, Αζάμ αλ-Αχμαντ, αναμένεται να επιστρέψει στη Ραμάλα την Τρίτη για να ζητήσει την τελική έγκριση του Μαχμούντ Αμπάς, όπως ανέφεραν οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές στο AFP. Η αντιπροσωπεία της Χαμάς εκπροσωπούταν από τον επικεφαλής από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Χαλίλ αλ-Χάγια.
Η παν-αραβική ιστοσελίδα ειδήσεων Al-Araby Al-Jadeed, με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε ότι είδε αντίγραφο του εγγράφου και μετέδωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει σχέδιο για τη δημιουργία επιτροπής που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, «υποβάλλοντας αναφορά στην Παλαιστινιακή Κυβέρνηση» που εδρεύει στη Δυτική Όχθη.
Το έγγραφο έχει έξι ενότητες, η πρώτη από τις οποίες τονίζει τη διατήρηση «της ενότητας» των παλαιστινιακών εδαφών σύμφωνα με τα σύνορα του 1967, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Η δεύτερη ενότητα ασχολείται με την ενίσχυση «της επικοινωνίας μεταξύ της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και της επιτροπής στη Γάζα».
Άλλες ενότητες αναφέρονται στη διαβεβαίωση ότι η επιτροπή θα λειτουργεί σύμφωνα με το παλαιστινιακό πολιτικό σύστημα και δεν θα προκαλέσει διαχωρισμό μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και των υπόλοιπων παλαιστινιακών περιοχών. Η επιτροπή θα συνεχίσει τη λειτουργία της μέχρι να «εξαλειφθούν οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία της», να διεξαχθούν γενικές εκλογές ή να υιοθετηθεί άλλη εθνικά συμφωνημένη λύση.
Η επιτροπή θα αρχίσει να λειτουργεί μόνο αφού οι διόδοι στα σύνορα της Γάζας επανέλθουν στη λειτουργία τους όπως πριν από τον Οκτώβριο του 2023 και η διέλευση Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου επαναλειτουργήσει σύμφωνα με τη συμφωνία του 2005, που έθετε τη λειτουργία της στην ευθύνη της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η τελική φόρμουλα για το σχέδιο απαιτεί επίσης επικύρωση από όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ξανά στο Κάιρο, ανέφερε το Al-Arabiya.
Η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο έντονων πιέσεων από τη διεθνή κοινότητα για την εξεύρεση μιας λύσης στη Γάζα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Χαμάς δεν θα έχει καμία θέση στη διακυβέρνηση της περιοχής μετά τον πόλεμο. Παράλληλα, η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ εργάζονται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και των παλαιστινίων κρατουμένων έχουν πέσει στο κενό.