Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε έκτακτο στρατιωτικό νόμο
Διαβάζεται σε 4'Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο επικαλούμενος προβλήματα στη διακυβέρνηση της Νότιας Κορέας, λόγω ενεργειών της αντιπολίτευσης.
- 03 Δεκεμβρίου 2024 15:53
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε σήμερα Τρίτη (03/12) «στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης», κατηγορώντας την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο και «παραλύει» την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες.
Ο Γιουν Σουκ Γέολ έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ενημέρωσης, δηλώνοντας ότι θα ανοικοδομήσει μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα μέσω του στρατιωτικού νόμου.
Υπογράμμισε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε ένα τέτοιο μέτρο για να διαφυλάξει την ελεύθερη και συνταγματική τάξη, λέγοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεσμεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για να ρίξουν τη χώρα σε κρίση.
«Για να διαφυλάξουμε μια φιλελεύθερη Νότια Κορέα από τις απειλές που θέτουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και να εξαλείψουμε αντικρατικά στοιχεία… Κηρύσσω με το παρόν έκτακτο στρατιωτικό νόμο», είπε ο Γιουν σε ζωντανή τηλεοπτική ομιλία.
Στην ομιλία του ο Γιουν Σουκ Γέολ δεν είπε ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν, σύμφωνα με το Reuters, ενώ δεν ήταν, επίσης, σαφές, πώς θα επηρεάσει τη διακυβέρνηση και τη δημοκρατία της χώρας, όπως αναφέρει το Al Jazeera.
Ο Γιουν δεν ανέφερε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τον πυρηνικά οπλισμένο Βορρά, αντ’ αυτού εστίασε στους εγχώριους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ο Γιουν από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2022 αγωνίστηκε να προωθήσει τις ατζέντες του ενάντια σε ένα κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Είναι η πρώτη φορά από το 1980 που κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα.
Η αιφνιδιαστική κίνηση προκάλεσε σοκ στη χώρα, η οποία είχε μια σειρά από αυταρχικούς ηγέτες νωρίς στην ιστορία της, αλλά θεωρείται δημοκρατική από τη δεκαετία του 1980.
Σταματά η κοινοβουλευτική δραστηριότητα – Το κάλεσμα της αντιπολίτευσης
Μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας μεταδίδουν ότι ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε την αναστολή κάθε κοινοβουλευτικής δραστηριότητας.
Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap αναφέρει ότι στα μέλη της Εθνοσυνέλευσης έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στο κτίριο και η είσοδος έχει αποκλειστεί από κλούβες της αστυνομίας.
Πλάνα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία φέρονται να δείχνουν έντονη αστυνομική παρουσία έξω από τη συνέλευση στην περιοχή Yeongdeungpo στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης καλεί το κοινό να συγκεντρωθεί έξω από την Εθνοσυνέλευση. «Άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες με όπλα και μαχαίρια θα κυβερνούν τη χώρα», είπε ο Λι Τζάε-μιουνγκ, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DP), το οποίο έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Η οικονομία της Δημοκρατίας της Κορέας θα καταρρεύσει ανεπανόρθωτα. Συμπολίτες μου, σας παρακαλώ, ελάτε στην Εθνοσυνέλευση», είπε στην έκκληση που απηύθυνε μέσω του διαδικτίου.
Τι είναι ο στρατιωτικός νόμος
Ο στρατιωτικός νόμος είναι ένας προσωρινός κανόνας των στρατιωτικών αρχών σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης, όταν οι πολιτικές αρχές κρίνονται ανίκανες να λειτουργήσουν.
Η εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου μπορεί να έχει νομικές επιπτώσεις, όπως η αναστολή των κανονικών πολιτικών δικαιωμάτων και η επέκταση του στρατιωτικού νόμου.
Ο στρατιωτικός νόμος είναι, θεωρητικά, προσωρινός αλλά μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.
Αντίδραση από την αντιπολίτευση
Σύμφωνα με το BBC, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap αναφέρει ότι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας, Λι Τζέι-μιουνγκ, είπε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου είναι αντισυνταγματική.
Ο ηγέτης του κυβερνώντος συντηρητικού Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, Χαν Ντονγκ Χουν, είπε ότι «η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου είναι λάθος», προσθέτοντας ότι «θα αντιταχθεί στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου στο πλευρό του λαού».
Ποιος είναι ο Γιουν Σουκ Γέολ
Ο Γιουν Σουκ Γέολ είναι πρόεδρος της Νότιας Κορέας από το 2022.
Είναι μέλος του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, νικώντας οριακά τον αντίπαλό του, Λι Τζέι-μιουνγκ, με μόλις 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτές ήταν οι πιο κοντινές εκλογές από τότε που η Νότια Κορέα ξεκίνησε τις άμεσες εκλογές το 1987.
Ο πρόεδρος αντιμετώπισε χαμηλά ποσοστά αποδοχής λόγω διαφόρων αντιπαραθέσεων και σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη σύζυγό του, η οποία κατηγορείται για διαφθορά. Κατηγορείται επίσης για μεσολάβηση επιρροής. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να ξεκινήσει μια ειδική έρευνα εις βάρος της. Τον περασμένο μήνα, ο Γιουν Σουκ Γέολ ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι η γυναίκα του θα έπρεπε να είχε συμπεριφερθεί καλύτερα.
Ο Γιουν περνάει, επίσης, δύσκολα τις ατζέντες του στο κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.