Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος άντεξε 5 ώρες – Πώς τον ακύρωσαν Βουλή και λαός

Διαβάζεται σε 8'
Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος άντεξε 5 ώρες – Πώς τον ακύρωσαν Βουλή και λαός
Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση στη Νότια Κορέα Associated Press

Μετά από αρκετές ώρες χάους στη Νότια Κορέα, ο πρόεδρος επανεμφανίστηκε και ανακοίνωσε πως θα άρει τον στρατιωτικό νόμο μετά την καταψήφιση από τους βουλευτές. Αποχωρούν στρατός και αστυνομία. Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους.

 

Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στη Νότια Κορέα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της χώρας, Γιουν Σουκ Γέολ, να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο, με το αιτιολογικό της προστασίας της χώρας από τις «κομμουνιστικές δυνάμεις» και κατηγορώντας την αντιπολίτευση για φιλο-βορειοκορεατική δράση.

Ο πρόεδρος της χώρας, αφού ήταν άφαντος από τη στιγμή του διαγγέλματος (λίγο πριν τις 5 ώρα Ελλάδος) προς τον λαό της Νότιας Κορέας, παραδέχτηκε το βράδυ της Τρίτης την ήττα του. Έτσι, ο στρατιωτικός νόμος των 5 ωρών(!) εξελίχθηκε σε φιάσκο, με την παρέμβαση χιλιάδων διαδηλωτών και την άμεση κινητοποίηση της αντιπολίτευσης να θεωρούνται καταλυτικές για τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, εντός του κοινοβουλίου, με παρόντες 190 από τους 300 βουλευτές, εγκρίθηκε το απόγευμα ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του στρατιωτικού νόμου. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και έριξε το μπαλάκι στον πρόεδρο, αναμένοντας την αντίδρασή του, όπως και οι άλλοι βουλευτές που παρέμειναν για αρκετό διάστημα εντός του Κοινοβουλίου.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας, δυνάμεις του οποίου είχαν αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο, ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι θα διατηρήσουν τον στρατιωτικό νόμο έως ότου ακυρωθεί από τον πρόεδρο, όπως και έγινε.

Κόσμος μπροστά από την Εθνοσυνέλευση στη Σεούλ
Κόσμος μπροστά από την Εθνοσυνέλευση στη Σεούλ AP Photo/Ahn Young-joon

Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου

Ο Γιουν Σουκ Γέολ υποστήριξε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε ένα τέτοιο μέτρο προκειμένου να διαφυλάξει τη συνταγματική τάξη, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως έχουν θέσει σε ομηρία την κοινοβουλευτική διαδικασία για να προκαλέσουν κρίση στη χώρα.

Σημειώνεται πως, είναι η πρώτη φορά από το 1980 που κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα.

«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων, να εξαλείψω τις κατάπτυστες φιλοβορειοκορεατικές δυνάμεις που χτυπούν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και να προστατεύσω την ελεύθερη συνταγματική τάξη» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γιουν.

Ωστόσο, στην ομιλία του δεν ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα.

Τι είναι ο στρατιωτικός νόμος

Ο στρατιωτικός νόμος είναι ένας προσωρινός κανόνας των στρατιωτικών αρχών σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης, όταν οι πολιτικές αρχές κρίνονται ανίκανες να λειτουργήσουν.

Η εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου μπορεί να έχει νομικές επιπτώσεις, όπως η αναστολή των κανονικών πολιτικών δικαιωμάτων και η επέκταση του στρατιωτικού νόμου.

Ο στρατιωτικός νόμος είναι, θεωρητικά, προσωρινός αλλά μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Κόσμος μπροστά από την Εθνοσυνέλευση στη Σεούλ, Νότια Κορέα
Κόσμος μπροστά από την Εθνοσυνέλευση στη Σεούλ, Νότια Κορέα AP Photo/Ahn Young-joon

Η διαμάχη για τον προϋπολογισμό και τα σκάνδαλα του προέδρου

Ο Γιουν Σουκ Γέολ είναι ένας πρόεδρος που δεν μπορεί να σταθεί στην εξουσία από τις τελευταίες γενικές εκλογές, όταν η αντιπολίτευση εξασφάλισε σαρωτική νίκη και πήρε τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.

Δεν μπόρεσε να περάσει τους νόμους που ήθελε, αντίθετα περιορίστηκε στο να ασκεί βέτο σε κάθε νομοσχέδιο που περνούσε η αντιπολίτευση.

Ο Γιουν είναι επίσης μπλεγμένος σε διάφορα σκάνδαλα, κυρίως γύρω από τη σύζυγό του, η οποία κατηγορείται για διαφθορά. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να ξεκινήσει ειδική έρευνα εναντίον της.

Τις προηγούμενες ημέρες, το συντηρητικό Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν περιήλθε σε αδιέξοδο με το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης σχετικά με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Επίσης, η αντιπολίτευση κινήθηκε για την παραπομπή μελών του υπουργικού συμβουλίου, κυρίως του επικεφαλής της κυβερνητικής ελεγκτικής υπηρεσίας, επειδή δεν ερεύνησαν την πρώτη κυρία της χώρας.

Ηχηρή παρέμβαση της αντιπολίτευσης και του λαού

Ο Λι Τζάε Μιουνγκ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, απέρριψε το σκεπτικό του Γιουν. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον στρατό να κυβερνήσει αυτή τη χώρα. Ο πρόεδρος πρόδωσε τον λαό. Η παράνομη κήρυξη του στρατιωτικού νόμου έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Γιουν είναι άκυρη» δήλωσε.

Ο Woo Won-shik, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, κάλεσε όλους τους βουλευτές να συγκεντρωθούν στην κύρια αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης για να συζητήσουν πώς θα αντιδράσουν στην κήρυξη του στρατιωτικού νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η κίνηση του Γιουν επικρίθηκε και από τον ηγέτη του ίδιου του πολιτικού του κόμματος. Ο Χαν Ντονγκ-Χουν, επικεφαλής του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η «κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο είναι λάθος» και ότι θα «συνεργαστεί με τους πολίτες για να τη σταματήσει».

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Παρκ Αν-σου, ο οποίος διορίστηκε διοικητής των δυνάμεων επιβολής του στρατιωτικού νόμου, απαγόρευσε «όλες τις πολιτικές δραστηριότητες», συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων και των συγκεντρώσεων των πολιτών, καθώς και τις εργασιακές δραστηριότητες.

Χιλιάδες πολίτες, ωστόσο, αψήφησαν τις προειδοποιήσεις και κατέβηκαν στους δρόμους πέριξ της Εθνοσυνέλευσης, όπου μεταξύ άλλων φώναζαν συνθήματα και συγκρούονταν με δυνάμεις ασφαλείας. Ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησε ήταν το «Συλλάβετε τον Γιουν Σουκ Γέολ».

Μετά την ασφυκτική πίεση που του ασκήθηκε, λίγο μετά τις 21:30 (ώρα Ελλάδος), ο πρόεδρος παραδέχτηκε την ήττα του και κήρυξε την άρση του στρατιωτικού νόμου που είχε επιβάλει, λίγες ώρες νωρίτερα. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι τα στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από την Εθνοσυνέλευση, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έξω από την Εθνοσυνέλευση επικράτησε πανηγυρικό κλίμα από χιλιάδες διαδηλωτές παρά το περασμένο της ώρας (ξημερώματα Τετάρτης, τοπική ώρα).

Τι προβλέπει το σύνταγμα της Νότιας Κορέας

Σημειώνεται πως, το σύνταγμα της Νότιας Κορέας ορίζει ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να κηρύσσει στρατιωτικό νόμο όταν κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση στρατιωτικής απειλής ή για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και τάξης, με την κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων.

Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο πρέπει να επανεξετάζεται από το υπουργικό συμβούλιο και μόλις κηρυχθεί ο στρατιωτικός νόμος, η Εθνοσυνέλευση πρέπει να ενημερωθεί για την απόφαση.

Εάν η Εθνοσυνέλευση ζητήσει την άρση του στρατιωτικού νόμου με πλειοψηφία των μελών της, ο πρόεδρος πρέπει να συμμορφωθεί, όπως και συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο διοικητής του στρατιωτικού νόμου έχει αρμοδιότητα επί όλων των διοικητικών και δικαστικών θεμάτων και διορίζεται από τον πρόεδρο κατόπιν εισήγησης του υπουργού Άμυνας. Ο ίδιος έχει την εξουσία να προβαίνει σε ενέργειες που σχετίζονται με συλλήψεις προσώπων, έρευνες και κατασχέσεις, ενώ αναλαμβάνει τον έλεγχο του Τύπου και των συγκεντρώσεων.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κέρτ Κάμπελ, δήλωσε ότι παρακολουθεί τις πρόσφατες εξελίξεις στη Νότια Κορέα με «μεγάλη ανησυχία».

«Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι τυχόν πολιτικές διαφωνίες στη Νότια Κορέα θα επιλυθούν ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου» ανέφερε ο Κάμπελ σε εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σημειωτέον πως, για την κατάσταση ενημερώθηκε και ο Τζο Μπάιντεν.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, στο πλαίσιο ενημέρωσης συντακτών για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Νότια Κορέα, είπε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερωθεί για τις πρόσφατες εξελίξεις και τονίζει ότι η συμμαχία των ΗΠΑ με τη χώρα παραμένει «ακλόνητη».

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ σέβονται την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης να μπλοκάρει τον στρατιωτικό νόμο, ο Πατέλ απάντησε: «Θέλουμε να δούμε αυτές τις πολιτικές διαφορές να επιλύονται ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου και μια τέτοια ψηφοφορία στο νομοθετικό σώμα θα συνάδει με αυτήν την προσέγγιση».

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για τα σχέδια του Προέδρου Γιουν να εφαρμόσει στρατιωτικό νόμο.

YONHAP/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την πλευρά της, η κινεζική πρεσβεία προέτρεψε τους πολίτες στη Νότια Κορέα να παραμείνουν ψύχραιμοι, να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην πολιτική κατάσταση της χώρας, να αποφεύγουν τις περιττές εξόδους και να είναι προσεκτικοί όταν εκφράζουν πολιτικές απόψεις.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λέει, επίσης, ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Νότια Κορέα

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Keir Starmer είπε στους δημοσιογράφους ότι «παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα. Θα συμβουλεύαμε όλους τους Βρετανούς υπηκόους να παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές συμβουλές του Ηνωμένου Βασιλείου για ενημερώσεις και να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών αρχών».

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου της Νότιας Κορέας «ανησυχητική», με τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει στο πρακτορείο Interfax ότι «παρακολουθούμε στενά» τις εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα