Βρετανία: Μουχάμαντ το πιο δημοφιλές όνομα για αγόρια, αλλά όχι γι’ αυτό που νομίζεις
Διαβάζεται σε 4'Για τα κοριτσάκια, τα τρία δημοφιλέστερα ονόματα ήταν το 2023 τα Ολίβια, Αμέλια και Άιλα, όπως και την προηγούμενη χρονιά.
- 05 Δεκεμβρίου 2024 15:00
Το “Μουχάμαντ” (Muhammad) ήταν το δημοφιλέστερο όνομα που δόθηκε το 2023 σε αγόρια στην Αγγλία και την Ουαλία, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση το “Νόα”, που ήταν προηγουμένως το κορυφαίο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 4.600 παιδιά έχουν εγγραφεί με αυτό το όνομα το 2023.
Το Μουχάμαντ περιλαμβανόταν από το 2016 στα 10 δημοφιλέστερα ονόματα και το 2022 βρισκόταν στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο που καταρτίζεται από την εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS).
Το Όλιβερ αντικατέστησε το Τζορτζ ως το τρίτο δημοφιλέστερο.
Για τα κοριτσάκια, τα τρία δημοφιλέστερα ονόματα ήταν το 2023 τα Ολίβια, Αμέλια και Άιλα, όπως και την προηγούμενη χρονιά. Οι νέες συμμετοχές στη λίστα των κορυφαίων 100 για τα κορίτσια περιλαμβάνουν τη Lilah, τη Raya και τη Hazel, ενώ οι Jax, Enzo και Bodhi μπήκαν στις 100 πιο δημοφιλείς για τα αγόρια, σύμφωνα με το BBC.
Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι “celebrities” φαίνεται πως έχουν επηρεάσει την αύξηση της δημοτικότητας μερικών ονομάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα τα μωρά που ονομάσθηκαν Reign και Saint, όπως αυτά της οικογένειας Kardashian-Jenner, καθώς και την αύξηση αυτών που φέρουν ονόματα μουσικών της ποπ, όπως η Billie Eilish και η Lana Del Rey. Ονόματα όπως Miley, Rihanna, Kendrick και Elton παρουσίασαν επίσης αύξηση το 2023.
Εντούτοις, σύμφωνα με το Reuters, τα ονόματα μελών της βασιλικής οικογένειας, όπως Τσαρλς, Τζορτζ και Χάρι, καθίστανται λιγότερο δημοφιλή. Τα στοιχεία για το 2024 δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Κόντρα στην ισλαμοφοβία
Σύμφωνα με τον Guardian πάντως, που επικαλείται ανώτερο λέκτορα του Πανεπιστημίου του Λιντς σε σύγχρονους μουσουλμανικούς πολιτισμούς, πολλοί μουσουλμάνοι από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές ή την Ινδία θεωρούν ευλογία να δίνουν στο παιδί τους το “όνομα του προφήτη”. Ακόμη, ο Guardian αναφέρει πως οι μουσουλμάνοι αποτελούν μόλις το 4,4% του πληθυσμού της Βρετανίας. Πρακτικά το “Μουχάμαντ” που γράφεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την καταγωγή των γονιών, έρχεται πρώτο γιατί οι γονείς επιλέγουν πολλά και ποικίλα ονόματα για τα παιδιά τους διαλέγοντας όλο και λιγότερο τα “κλασικά” βρετανικά ονόματα (τους δίνουν ονόματα μέχρι και από το Game Of Thrones).
Κατά σειρά δημοτικότητας, οι παραλλαγές ορθογραφίας που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους ήταν: Muhammad, Mohammad, Muhammed, Mohamed, Mohamad, Muhamed, Mohammod, Mahamed, Muhamad, Mahammed και Mohmmed.
Ακόμη, το Μουχάμαντ αποτελεί δεύτερο όνομα για πολλά παιδιά, και δεν χρησιμοποιείται ως βασικό, όπως για παράδειγμα στη δική μας θρησκεία. Πρακτικά, το όνομα “Muhammad” μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως βασικό όσο και ως δεύτερο όνομα, ανάλογα με τις προτιμήσεις της οικογένειας. Στον ισλαμικό κόσμο, είναι πολύ συνηθισμένο το “Muhammad” να χρησιμοποιείται ως πρώτο όνομα, αλλά επίσης πολλές φορές δίδεται και ως δεύτερο ή και τρίτο όνομα, συνδυασμένο με άλλα ονόματα, όπως “Ahmad”, “Ali” ή “Omar”. Κοινώς, σε πολλές περιπτώσεις, οι οικογένειες μπορεί να το δώσουν ως δεύτερο ή τρίτο όνομα, ιδιαίτερα αν θέλουν να το συνδυάσουν με δυτικά ονόματα, όπως “John Muhammad” ή “David Muhammad”.
Επίσης, πολλοί επιλέγουν το “Μο”, ως χαϊδευτικό, αντί για το Μουχάμαντ.
Να σημειωθεί ακόμη πως στη Βρετανία υπάρχει μια τάση απομάκρυνσης από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές όπως η ονοματοδοσία με ονόματα Αγίων, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν ότι είναι θρησκευόμενοι έχει μειωθεί, κάτι που επηρεάζει και την επιλογή των ονομάτων.
Αν και τα χριστιανικά ονόματα παραμένουν κοινά, παρατηρείται μεγαλύτερη ευχέρεια στη χρήση “ουδέτερων” ή “κοσμικών” ονομάτων, κάτι που δεν παρατηρείται μεταξύ του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Τονίζεται τέλος πως η Βρετανία έχει αναγνωρίσει την ισλαμοφοβία ως σοβαρό πρόβλημα, και υπάρχουν οργανώσεις που εργάζονται για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, πράγμα στο οποίο στοχεύει και η νέα κυβέρνηση της χώρας.