Η Ουκρανία βίωσε τον χειρότερο μήνα που είχε τα τελευταία δύο χρόνια στον πόλεμο
Διαβάζεται σε 4'Η Ουκρανία υπέστη τη μεγαλύτερη απώλεια εδάφους από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς η Ρωσία κατέλαβε 1.202 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η στρατηγική “εξάντλησης” συνεχίζεται, αυξάνοντας την πίεση στους Ουκρανούς που βρίσκονται στο μέτωπο.
- 05 Δεκεμβρίου 2024 17:44
Οι σοβαρές απώλειες χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, κατέστησαν τον Νοέμβριο τον χειρότερο μήνα για την Ουκρανία από τον Οκτώβριο του 2022.
Χαρακτηριστικό των απωλειών είναι ότι η έκτασή τους είναι ίση με την πόλη της Νέας Υόρκης. Η ρωσική επιτυχία αυτού του μήνα αναδεικνύει την επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι προσπαθούν να αντισταθούν του ρωσικού στρατού που συνεχώς κερδίζει έδαφος, ιδίως στο Ντονέτσκ.
Από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία κατάφερε να κερδίσει έδαφος γρήγορα, ωστόσο η Ουκρανία αντέδρασε δυναμικά με αντεπίθεση το 2022 και κατάφερε να ανακτήσει σημαντικές περιοχές. Παρά τις προσπάθειες των Ουκρανών, όμως, οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει πως η Ρωσία συνεχώς κερδίζει έδαφος, με την κατάσταση να παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη για την Ουκρανία, που βλέπει τον αριθμό των κατακτημένων περιοχών της να αυξάνεται.
Ανάλυση του Guardian αναφέρει ότι η ρωσική στρατηγική κατά το 2024 είναι επικεντρωμένη στην κατάληψη αγροτικών περιοχών και μικρών πόλεων, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να πετύχει σημαντικές στρατηγικές επιτυχίες σε μεγάλες πόλεις ή κρίσιμες υποδομές.
Οι πρόσφατες καταλήψεις περιλαμβάνουν κυρίως αγροτικές περιοχές και χωριά, γεγονός που σημαίνει πως οι ρωσικές δυνάμεις, αν και κερδίζουν έδαφος, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ανατρέψουν την ισχύ της Ουκρανίας σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Πού οφείλεται η υπεροχή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Όπως γράφει το βρετανικό μέσο, η αύξηση της ρωσικής κυριαρχίας στο ουκρανικό έδαφος, από το 17,4% τον περασμένο Νοέμβριο, μέχρι το 17,9% τον φετινό, δεν είναι τυχαία.
Η Ρωσία έχει επιτύχει τις μεγαλύτερες καταλήψεις στο Ντονέτσκ, με 1.804 τετραγωνικά χιλιόμετρα να καταλαμβάνονται από την αρχή του 2024. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τον Νοέμβριο, η Ρωσία κατάφερε να κερδίσει 1.006 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή.
Σημειώνεται επίσης ότι η κατάληψη του Ντονέτσκ αποτελεί τη μεγαλύτερη ρωσική επιτυχία στην περιοχή από τον Μάιο του 2022, με τις τελευταίες εξελίξεις να δείχνουν ότι η Ρωσία επικεντρώνεται στο να προχωρήσει και να ελέγξει μεγαλύτερες περιοχές, όπως η πόλη Ποκρόβσκ, στρατηγική τοποθεσία με κεντρική αξία για τη σύνδεση της περιοχής με άλλες της Ουκρανίας.
Στην ίδια περιοχή, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν πολλές μικρές πόλεις, όπως το Νόβοχροντίβκα, ο πληθυσμός του οποίου πριν την έναρξη του πολέμου έφτανε τα 15.000 άτομα.
Τα αποτελέσματα του Νοεμβρίου, αν και σημαντικά, εντάσσονται σε μια γενικότερη στρατηγική «εξάντλησης» της Ουκρανίας. Η Ρωσία, παρά τις απώλειες στρατευμάτων που φτάνουν τις 30.000-50.000 τον μήνα, συνεχίζει να κερδίζει έδαφος αργά αλλά σταθερά, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, κάτι που δείχνει την πρόθεσή της να ελέγξει μεγάλες εκτάσεις γης χωρίς ωστόσο να πετύχει στρατηγικές αποφάσεις ή να ανατρέψει την πορεία του πολέμου.
Το 2024, η Ρωσία έχει καταλάβει 2.656 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα περισσότερα από το 2023. Σε σύγκριση με το 2023, η Ρωσία δείχνει να είναι σε θέση να προχωρά σε περιοδικές καταλήψεις και να ενισχύει τις θέσεις της, με το μέτωπο να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο στα βόρεια, αλλά με σημαντικές εξελίξεις στα νότια και στο κεντρικό μέτωπο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνέχιση της στρατηγικής «εξάντλησης» θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των Ουκρανών στο μέλλον, ιδιαίτερα αν η Ρωσία συνεχίσει να ενισχύει τις δυνάμεις της και να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του εχθρού. Παρά τις στρατηγικές ήττες του Κιέβου, όμως, η Ουκρανία εξακολουθεί να υπολογίζει στις δυτικές στρατιωτικές και οικονομικές ενισχύσεις, οι οποίες όμως φαίνεται να μειώνονται, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα για την πορεία του πολέμου.