Αλέξης Γρηγορόπουλος: Χιλιάδες πολίτες τίμησαν τη μνήμη του

Διαβάζεται σε 5'
Αλέξης Γρηγορόπουλος: Χιλιάδες πολίτες τίμησαν τη μνήμη του
EUROKINISSI

Οι πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν μαζικές τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Δεν έλειψαν επεισόδια μεταξύ μερίδας διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων.

Με μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας και στην οποία πήραν μέρος τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι τιμήθηκε η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.

INTIME

Με κεντρικά συνθήματα «Οι εξεγέρσεις του χθες φωτίζουν τους αγώνες του σήμερα» και «δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι, συγκεντρώθηκαν γύρω στις 18:00 στα Προπύλαια, ενώ λίγο μετά τις 19:00 οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή.

Επεισόδια μετά την ολοκλήρωση της πορείας για τα 16 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Λίγο προτού ολοκληρωθεί η πορεία, μέρος των διαδηλωτών έστριψε στην οδό Μπενάκη και κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια, όπου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μπροστά από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Μολότοφ στα Εξάρχεια(ΑΡΧΕΙΟΥ)

Δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ μερίδας των διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως μέσα στα στενά των Εξαρχείων. Η ΕΛΑΣ προχώρησε, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, σε 70 προσαγωγές και 8 συλλήψεις.

Δείτε βίντεο του NEWS 24/7

 

Βίαιες προσαγωγές το απόγευμα

Νωρίτερα, μαζικές προσαγωγές διαδηλωτών σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και το απόγευμα της Παρασκευής μεταξύ των οποίων βρέθηκε και η γνωστή δικηγόρος Άννυ Παπαρρούσου.

Οι προσαγωγές σημειώθηκαν από αστυνομικούς των ομάδων ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ πριν την απογευματινή πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο “Αλλοδαπών” στην Πέτρου Ράλλη.

Κατά την προσαγωγή των διαδηλωτών, οι αστυνομικοί άσκησαν βία σε βάρος των προσαχθέντων. “Κατεβαίναμε στη διαδήλωση, ήρθε η κλούβα μας προσήγαγαν και μας έβαλαν μέσα, χωρίς να κάνουμε τίποτα. Πρόκειται για ακραία, παράνομη και αντισυνταγματική πράξη. Χρησιμοποίησαν βία και εναντίον μου και εναντίον των υπολοίπων για να μας βάλουν όλους μαζί στην κλούβα.” είπε στο NEWS 24/7 η Άννυ Παπαρρούσου, σε επικοινωνία μέσα από την Πέτρου Ράλλη όπου έχουν μεταφερθεί.

Νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή.

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία, από φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες, για τα 16 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 από τον ειδικό αστυνομικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Συγκέντρωση και πορεία στην Θεσσαλονίκη EUROKINISSI

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μεγάλη πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη στην πορεία συμμετείχαν μέλη φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως επίσης άτομα που πρόσκεινται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καμάρας, απ’ όπου συγκρότησαν πορεία, η οποία κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και ολοκληρώθηκε στο σημείο εκκίνησης. «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη, εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη. Το αίμα του Αλέξη δεν θα ξεχαστεί» ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Μετά το τέλος της πορείας, διαδηλωτές από το “μπλοκ” των αντιεξουσιαστών κινήθηκαν προς την οδό Τσιμισκή όπου πέταξαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι προσαγωγές ήταν τουλάχιστον 80 σύμφωνα το thesstoday.gr.

( ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ/EUROKINISSI

Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις αδρανοποίησαν ολοκληρωτικά την πορεία διαδηλωτών στην οδό Κούσκουρα και προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις, εν μέσω εντόνων αντιδράσεων.

Προληπτικές προσαγωγές είχαν προηγηθεί και πριν ξεκινήσει η πορεία, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέμεναν κλειστοί οι σταθμοί “Βενιζέλου”, “Συντριβάνι” και “Πανεπιστήμιο” του Μετρό (οι συρμοί διέρχονταν από τους συγκεκριμένους σταθμούς χωρίς να σταματήσουν).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα