Δίκη Φιλιππίδη: Αντίδραση της “Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών” για τις ερωτήσεις του εισαγγελέα

Διαβάζεται σε 3'
Πέτρος Φιλιππίδης
Πέτρος Φιλιππίδης AP ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις ερωτήσεις του εισαγγελέα προς την καταγγέλλουσα στην δίκη Φιλιππίδη – «Λειτούργησε ως συνήγορος υπεράσπισης».

Την αντίδραση της “Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών” έφεραν οι ερωτήσεις του εισαγγελέα προς την καταγγέλλουσα, στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη για την απόπειρα βιασμού.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Ο εισαγγελέας της έδρας στην δίκη Φιλιππίδη ρώτησε την επιβιώσασα «τι εσώρουχο φορούσε».

Ο εισαγγελέας της έδρας στην δίκη Φιλιππίδη σχολίασε ότι στην Γαλλία ασχολούνται με 51 βιασμούς και στην Ελλάδα με έναν (με ένα έγκλημα δεν ασχολούμαστε).

Ο εισαγγελέας της έδρας στην δίκη Φιλιππίδη ζήτησε αναπαράσταση μέσα στο δικαστήριο για να αντιληφθεί πως έγιναν όλα αυτά.

Ο εισαγγελέας της έδρας στην δίκη Φιλιππίδη σχολίασε ειρωνικά ότι ο Φιλιππίδης άνοιξε την πόρτα στην επιβιώσασα για να φύγει.

Ο εισαγγελέας της έδρας έκανε και είπε όλα όσα δεν έπρεπε να κάνει και να πει, παραβιάζοντας νόμους του ηθικού ανθρώπου και λειτούργησε ως συνήγορος υπεράσπισης του Φιλιππίδη. Έστειλε επίσης ένα σαφές μήνυμα ενισχύοντας τον φόβο που ήδη υπάρχει στις γυναίκες, μη καταγγέλλετε γιατί εσείς θα γίνετε το θύμα για δεύτερη φορά.

Αγνοώντας ότι ως φορέας της δικαιοσύνης υποχρεούται να αντιμετωπίσει την επιβιώσασα με σοβαρότητα, με σεβασμό της προσωπικής της ζωής, μη αμφισβητώντας την αξιοπιστία της και προστατεύοντάς την από δευτερογενή θυματοποίηση.

Παραβλέποντας την ηθική διάσταση του θέματος, οι δικαστικές αρχές και ο εισαγγελέας της έδρας, όφειλαν να γνωρίζουν:

– την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) περί σεβασμού της προσωπικής ζωής του θύματος, για την προστασία του από την δευτερογενή θυματοποίηση και τις σοβαρότατες συνέπειες αυτής

– ότι η ενδυμασία του θύματος δεν έχει καμία θέση στην δικαστική διαδικασία παρά μόνο την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του θύματος

– η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) απαιτεί νομοθετικά και άλλα μέτρα απαραίτητα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θυμάτων, ιδίως για την προστασία των θυμάτων από τους κινδύνους εκφοβισμού και δευτερογενούς θυματοποίησης,

-στην έκθεσή της για την Ελλάδα, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2023, η GREVIO (Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την δράση κατά της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής Βίας) προέβη σε σύσταση προς τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε τα θύματα έμφυλης βίας να λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη καθόλη τη διάρκεια των ποινικών διαδικασιών και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος δευτερογενούς θυματοποίησής τους.

-ότι το άρθρο 21 της Οδηγίας 2024/1385 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας, αναφέρεται στην έκδοση  κατευθυντήριων γραμμών προς τις αρχές επιβολής του νόμου και τις εισαγγελικές αρχές για υποθέσεις βίας κατά των γυναικών ή εξ οικείων βίας που θα λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση του φύλου, θα περιλαμβάνουν καθοδήγηση για τον τρόπο με τον οποίο θα  διασφαλιστεί ότι τα θύματα αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ότι η διεξαγωγή της διαδικασίας δεν θα οδηγεί σε δευτερογενή θυματοποίηση.

Η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών διεκδικεί την εκπαίδευση και ενημέρωση των δικαστικών λειτουργών για όλα τα παραπάνω, την εκπαίδευση και ενημέρωση των σπουδαστών στην Εθνική Σχολή Δικαστών και Εισαγγελέων, και το αυτονόητο να προστατεύονται οι επιβιώσασες και η αξιοπρέπειά τους σε όλη την διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα