Νότια Κορέα: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα επιβλήθηκε στον πρόεδρο Γιουν
Διαβάζεται σε 3'Έρευνα για “εξέγερση” διεξάγεται σε βάρος του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γιολ, μετά το πραξικόπημα των έξι ωρών. Του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
- 09 Δεκεμβρίου 2024 09:36
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, αντιμετωπίζει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχου του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (09/12).
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νότιας Κορέας επέβαλε σήμερα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ, στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ένας βουλευτής ρώτησε αν έχει επιβληθεί στον Γιουν απαγόρευση να φύγει από τη χώρα. «Ναι, είναι ακριβές», απάντησε ο Μπάε Σανγκ-ουπ, αξιωματούχος των υπηρεσιών μετανάστευσης στο υπουργείο δικαιοσύνης.
Η απαγόρευση αυτή σχετίζεται με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την πρόσφατη επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μέτρο που αναγκάστηκε να ακυρώσει προτού συμπληρωθούν έξι ώρες, εξαιτίας της πίεσης του κοινοβουλίου και διαδηλωτών.
Μια σειρά από αρχές, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας, των εισαγγελικών αρχών και του Γραφείου Διερεύνησης Διαφθοράς, ζήτησαν την απαγόρευση καθώς διευρύνουν τις έρευνές τους για όσα έχουν συμβεί. Σε βάρος του διεξάγεται έρευνα για «εξέγερση».
Ο Γιουν απέφυγε οριακά την καθαίρεσή του
Η επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον Πρόεδρο Γιουν την περασμένη εβδομάδα, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων στους δρόμους της Σεούλ, προκάλεσε πολιτική αναταραχή και διεθνή ανησυχία. Ο Γιουν απέφυγε οριακά την καθαίρεσή του το Σάββατο σε ψηφοφορία του κοινοβουλίου και ζήτησε συγγνώμη για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου.
Το Κόμμα της Εξουσίας στο Λαό του κ. Γιουν φρόντισε να καταψηφιστεί η πρόταση καθαίρεσης του προέδρου που υποβλήθηκε στη Βουλή, μποϊκοτάροντας την ψηφοφορία. Ελλείψει απαρτίας, η διαδικασία ακυρώθηκε.
Μετά την αποτυχία της προσπάθειας να παυθεί ο πρόεδρος, το κόμμα του ανέφερε πως «εξασφάλισε» από τον κ. Γιουν την «υπόσχεσή» του πως θα αποσυρθεί, θα αφήσει τη διακυβέρνηση στην παράταξή του και στον πρωθυπουργό.
Χθες ο ηγέτης του Χαν Ντονγκ-χουν διαβεβαίωσε πως ο κ. Γιουν «δεν θα αναμιγνύεται στις κρατικές υποθέσεις ούτε στην εξωτερική πολιτική», προτού υποβάλει την παραίτησή του.
Η αντιπολίτευση καταδίκασε τις ενέργειες του Γιουν ως αντισυνταγματικές και παράνομες, σχεδιάζοντας περαιτέρω προσπάθειες για την καθαίρεσή του. Παρά την απαγόρευση ταξιδιών, ο Γιουν διατηρεί τον έλεγχο του στρατού, όπως ορίζει το σύνταγμα, αν και έχει δεσμευτεί να αφήσει το κόμμα του να διαχειριστεί την προκύπτουσα πολιτική αναταραχή.
Για “δεύτερο πραξικόπημα” κάνει λόγο η αντιπολίτευση
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγόρησε σήμερα το κυβερνών κόμμα πως προχωρά σε «δεύτερο πραξικόπημα», καθώς αγκιστρώνεται στην εξουσία αρνούμενο να συναινέσει στην παύση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ.
«Ανεξαρτήτως του πώς προσπαθούν να το δικαιολογήσουν (…) πρόκειται για δεύτερη ανταρσία, για δεύτερο πραξικόπημα, παράνομο και αντισυνταγματικό», τόνισε ο Παρκ Τσαν-ντε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε την «ξεκάθαρη παραβίαση» του Συντάγματος.
«Ο Χαν Ντονγκ-χουν και ο πρωθυπουργός Χαν Ντοκ-σου, που δεν έχουν καμιά συνταγματική νομιμοποίηση, προσπαθούν ν’ αρπάξουν την εξουσία, συνεχίζοντας την επικίνδυνη και παράνομη ανταρσία», τόνισε η Τζεν Χιουν-χι, βουλεύτρια του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Χαν Ντονγκ-χουν είναι «ευθυγραμμισμένος με το έγκλημα της ανταρσίας και πλέον δεν μπορεί να είναι αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, συνέχισε, χαρακτηρίζοντας επίσης τον πρωθυπουργό «συνωμότη», που κατ’ αυτήν οφείλει «να παραιτηθεί».