Η Ελλάδα “παγώνει” την εξέταση αιτημάτων ασύλου από Σύρους

Διαβάζεται σε 11'
Η Ελλάδα “παγώνει” την εξέταση αιτημάτων ασύλου από Σύρους
AP Khalil Hamra

Μετά την Αυστρία και την Γερμανία, η Ελλάδα γίνεται η επόμενη χώρα που αναστέλλει τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους.

H Ελλάδα προχωρά στην αναστολή όλων των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία ενώ για ένα διάστημα δεν θα επιδίδονται και αποφάσεις ασύλου.

Όπως δήλωσε ανώτατη ελληνική κυβερνητική πηγή στο Reuters, η χώρα μας έχει ήδη προχωρήσει στο πάγωμα αιτήσεων ασύλου περίπου 9.000 Σύρων. 

Κυβερνητική πηγή εξηγούσε πάντως στο ΝEWS 24/7 ότι η διαδικασία σταματά προσωρινά, διότι οι αιτούντες ανέφεραν ως λόγο χορήγησης ασύλου το καθεστώς Άσαντ, το οποίο όμως πλέον έχει πέσει.

Η Ελλάδα όπως και συνολικά η ΕΕ αναμένει επομένως καταρχήν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Συρία, όπου οι ισλαμιστές αντάρτες υπόσχονται ότι θα πραγματοποιήσουν τη μετάβαση σε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες.

Οι Σύροι αιτούντες άσυλο όμως μπορούν να προβάλλουν όταν ξεκινήσει ξανά η διαδικασία διαφορετικούς ή πιο αναλυτικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να τους χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα (πχ σεξουαλική ταυτότητα ή θρησκευτική μειονότητα).

Ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή τη στιγμή η Συρία ασφαλής χώρα, προκειμένου να απορριφθούν αιτήσεις ασύλου. Παρότι προφανώς ήδη στην ΕΕ η Ακροδεξιά πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και πολλές κυβερνήσεις που πιέζονται εκ δεξιών ευελπιστούν και σε επιστροφή προσφύγων στη Συρία, σε δεύτερο βέβαια χρόνο.

Το ζήτημα θα συζητηθεί προφανώς στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή. Αλλά και η Ελλάδα όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αναμένει στην πραγματικότητα τις τελικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στον ίδιο δρόμο και άλλες χώρες της ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω της πτώσης του καθεστώτος στην Συρία.

«Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στην Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην σχετική ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, στις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους ήταν ανοιχτές σε α’ ή β΄βαθμό 12.886 υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων οι 1.146 αφορούσαν οικογενειακή επανένωση. Αρμόδιο για τις διαδικασίες α’ βαθμού είναι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου (BFA), ενώ για τον β’ βαθμό το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) της Γερμανίας ανέστειλε επίσης προς το παρόν όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους.

«Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πολιτικά στην χώρα. Δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις αυτή την στιγμή. Κάθε απόφαση θα ήταν τώρα αδύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας στο περιοδικό Der Spiegel.

AP Photo/Metin Yoksu

Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται.

Η συζήτηση πάντως σχετικά με το εάν οι Σύροι θα πρέπει να συνεχίσουν να μένουν στην Γερμανία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ζητούν επαναπατρισμό των Σύρων το συντομότερο δυνατό. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γενς Σπαν πρότεινε η κυβέρνηση να ναυλώσει αεροσκάφη και να καταβάλει 1.000 ευρώ σε κάθε έναν που θα επιστρέφει στην Συρία, ενώ εισηγήθηκε η Γερμανία, να διοργανώσει την άνοιξη από κοινού με την Αυστρία, την Τουρκία και την Ιορδανία «διάσκεψη ανασυγκρότησης» της Συρίας. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Τρομ τόνισε ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά» και θα πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου εάν οι Σύροι που βρίσκονται στην Γερμανία χρειάζονται ακόμη προστασία. Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε από την πλευρά του την άποψη ότι το ζήτημα επιστροφής των Σύρων στην πατρίδα τους θα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερη φάση. «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υποστήριξη της σταθερότητας της Συρίας», τόνισε.

News24/7 ΒΙΟΛΕΤΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Αντίθετη άποψη εκφράζει ο συριακής καταγωγής εμπειρογνώμονας της οργάνωσης Pro Asyl Ταρέκ Αλάους, ο οποίος μιλώντας στο ZDF περιέγραψε τα συναισθήματα των συμπατριωτών του ως «ένα μίγμα ελπίδας και φόβου». Όπως είπε, πολλοί Σύροι φοβούνται ότι θα απελαθούν. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD) ζήτησε να μην υπάρχει υπερβολική σπουδή για το θέμα της ενδεχόμενης επιστροφής των προσφύγων. «Δεν πρέπει να γίνει λαϊκιστική συζήτηση με το σύνθημα , “να επιστρέψουν όλοι τώρα αμέσως”, αν και φοβάμαι ότι κάποιοι από τα CDU/CSU, την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και την Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) θα το απαιτήσουν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε ο κ. Ροτ και πρόσθεσε ότι, εάν υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης στην Συρία, «τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιστροφή όσων δεν ένιωσαν ποτέ πραγματικά σαν στο σπίτι τους μαζί μας».

«Πρόωρη» χαρακτήρισε την συζήτηση και η πρώην αρχηγός των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο rbb24 επισήμανε ότι πολλοί Σύροι θα ήθελαν να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους. Αλλά «η υπόθεση ότι η Γερμανία θα στείλει αμέσως πίσω παιδιά, τα οποία φοιτούν εδώ στο σχολείο, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ανασφάλεια».

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, στην Γερμανία ζουν σήμερα 974.136 άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων 5.090 έχουν εξασφαλίσει καθεστώς ασύλου, 321.444 έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες και 329.242 απολαμβάνουν επικουρική προστασία, δεν έχουν δηλαδή ούτε καθεστώς ασύλου ούτε έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, αλλά στην πατρίδα τους θα κινδύνευαν. Οι υπόλοιποι έχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής, όπως π.χ. για την οικογενειακή επανένωση.

AP Photo/Khalil Hamra

Η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται επίσης για την αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου ανθρώπων από τη Συρία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το ζήτημα πιθανότατα θα ληφθεί εντός των επόμενων ωρών.

Το Παρίσι εργάζεται για μια λύση παρόμοια με αυτή που πρόκρινε η Γερμανία.

Η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σήμερα πως αναστέλλουν την εξέταση αιτημάτων χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες.

Η δανέζικη επιτροπή εξέτασης αιτημάτων προσφύγων «αποφάσισε να αναστείλει τη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με πρόσωπα προερχόμενα από τη Συρία, εξαιτίας της άκρως αβέβαιης κατάστασης στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ», αναφέρεται σε ένα δελτίο Τύπου. Η απόφαση αφορά αυτήν τη στιγμή 69 περιπτώσεις, διευκρινίζεται. Επιπλέον, «αποφάσισε να αναβάλει την προθεσμία αναχώρησης για τους ανθρώπους που αναμένεται να απελαθούν προς τη Συρία», κάτι που αφορά 50 υποθέσεις, διευκρινίζει. Το καλοκαίρι του 2020, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επανεξέταζε εκατοντάδες υποθέσεις Σύρων προσφύγων με το κίνητρο ότι «η νυν κατάσταση στη Δαμασκό δεν είναι πλέον τέτοιας φύσης που να δικαιολογεί μια άδεια παραμονής ή την παράτασή της». Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε αναγκαστικός επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων προς τη Συρία. Η Δανία εφαρμόζει μια πολύ περιοριστική πολιτική υποδοχής με στόχο «μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο». Ενθαρρύνει τις εθελούσιες επιστροφές Σύρων και δεν χορηγεί άδειες προσωρινής διαμονής από το 2015.

Από την πλευρά της, η Νορβηγία αποφάσισε επίσης να αναστείλει την εξέταση υποθέσεων Σύρων προσφύγων, εν αναμονή της σταθεροποίησης της κατάστασης. «Η κατάσταση στη χώρα παραμένει πολύ ρευστή και ανοικτή», γράφει η Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης σε ένα δελτίο Τύπου. Η αναστολή της εξέτασης υποθέσεων σημαίνει ότι η Διεύθυνση Μετανάστευσης «δεν θα απορρίπτει ούτε θα αποδέχεται αιτήματα ασύλου Σύρων που ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Νορβηγία, προς το παρόν», διευκρινίζει ο οργανισμός αυτός χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των σχετικών υποθέσεων. Η Νορβηγία έλαβε 1.933 αιτήματα ασύλου εκ μέρους Σύρων από τις αρχές του έτους.

Επιπλέον, οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αναστείλουν την εξέταση αιτημάτων ασύλου Σύρων προσφύγων όπως και τις απελάσεις τους. «Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, δεν είναι απλά εφικτό να αξιολογηθούν τα κίνητρα προστασίας αυτήν την ώρα», δήλωσε σε ένα δελτίο Τύπου ο Καρλ Μπεξέλιους, υπεύθυνος δικαστικών υποθέσεων στο Εθνικό Γραφείο Μετανάστευσης της Σουηδίας. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί αύριο Τρίτη. Η Σουηδία είναι η δεύτερη χώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο το 2015 και 2016, μετά τη Γερμανία.

Οι αρχές θα αναστείλουν επίσης τις απελάσεις αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη Συρία. «Στη Συρία, η κατάσταση είναι εύθραυστη και τα πρόσφατα γεγονότα εγείρουν πολλά νομικά ζητήματα που χρειάζονται βαθιά ανάλυση. Μια παρόμοια απόφαση ελήφθη επίσης στο πλαίσιο της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2021», συμπλήρωσε ο Σουηδός αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας (ακροδεξιά) Τζίμι Άκεσον, που στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των Σύρων προσφύγων.

Επόμενη στη λίστα, η βρετανική κυβέρνηση πάγωσε την έκδοση αποφάσεων για αιτήματα παροχής ασύλου σε Σύρους, καθώς το Λονδίνο αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση, όπως μετέδωσε σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2021, περισσότεροι από 20.000 Σύροι πρόσφυγες είχαν επανεγκατασταθεί στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πάρει ακόμα αποφάσεις

Την ίδια ώρα, η πτώση του καθεστώτος του Άσαντ έχει αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τη μακροχρόνια πολιτική της για τη Συρία.

Η Ε.Ε. δεν έχει άμεση επαφή με τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), τη δύναμη των ανταρτών που ηγήθηκε της επίθεσης που ανέτρεψε το δικτατορικό καθεστώς του Μπασίρ αλ-Άσαντ στη Συρία, αλλά είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει τη θέση της καθώς προχωρά η μετάβαση εξουσίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμπλέκεται επί του παρόντος με την HTS ή τους ηγέτες της. Τελεία και παύλα», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS).

«Καθώς η HTS αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες, θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε όχι μόνο τα λόγια τους, αλλά και τις πράξεις τους».

Η HTS και ο αλ-Τζολάνι έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκράτες από τα Ηνωμένα Έθνη από το 2014, χαρακτηρισμός που ακολουθούν και οι 27 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της EEAS. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση παροχής οικονομικών ή άλλων πόρων.

Ωστόσο, η πτώση του καθεστώτος του Άσαντ, στην οποία η HTS διαδραμάτισε βασικό ρόλο, αναγκάζει τους Δυτικούς συμμάχους να επανεξετάσουν την επίσημη θέση τους. Η βρετανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι ενδέχεται να αφαιρέσει την HTS από τον κατάλογο των απαγορευμένων οργανώσεων.

Καθώς, λοιπόν, η κατάσταση εξελίσσεται στο έδαφος, οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν το κρίσιμο ερώτημα πώς να διαχειριστούν τη Συρία, μια χώρα με την οποία δεν έχουν επίσημες σχέσεις από τον Μάιο του 2011, λόγω της σκληρής καταστολής των αντιφρονούντων από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Στη δήλωσή της, η Κάλας δεν ανακοίνωσε άμεσες αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ για τη Συρία, όπως κυρώσεις. Το πρώτο σχετικό ζήτημα θα συζητηθεί στις 16 Δεκεμβρίου, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα