Μεγαλώνουν τα “φέσια” του Δημοσίου στους ιδιώτες – Η λίστα

Διαβάζεται σε 4'
Μεγαλώνουν τα “φέσια” του Δημοσίου στους ιδιώτες – Η λίστα
ISTOCK

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη φθινοπωρινή Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας είχε επισημάνει το πρόβλημα στέλνοντας ένα σχετικό “σήμα” κινδύνου.

Αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες  με βάση τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Έτσι, τον Οκτώβριο διαμορφώθηκαν σε 3,5 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2023.

Ειδικότερα οι οφειλές σε ιδιώτες προμηθευτές διαμορφώθηκαν σε 2,824 δισ. ευρώ. Βέβαια, υπάρχουν  και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που αυξήθηκαν σε 682 εκατ. ευρώ, κι έτσι το συνολικό χρέος φτάνει στα 3,5 δισ. ευρώ, ποσό που ουσιαστικά λείπει από την αγορά και την οικονομία συνολικά.

Όπως φαίνεται η τακτική αυτή, που στερεί ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, συνεχίζεται, παρά το ότι μια από τις βασικές επισημάνσεις των θεσμικών εταίρων της χώρας, την περίοδο των μνημονίων, ήταν η ανάγκη για δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών. Τελικά, ούτε το πέρασμα των μνημονίων έφερε αλλαγή σε μια χρόνια παθογένεια της λειτουργίας του κράτους, που λειτουργεί ως ανοιχτή πληγή για την οικονομία.

Οι “πρωταθλητές”

Στις κορυφές της σχετικής λίστας “φιγουράρουν”  τα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι, από τα 2,824 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, τα 1,255 δισ. ευρώ προέρχεται από τα νοσοκομεία. Τα χρέη προς τους προμηθευτές από 907 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022 αυξήθηκαν στα 1,319 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023 για να περιοριστούν στα 1,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στόχος ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας προς το τέλος της χρονιάς και να μηδενιστούν μέσα στο 2025. Ωστόσο με βάση την εικόνα αυτή μάλλον ο στόχος είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί.

Η λίστα

Επίσης, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

  • Αύξηση καταγράφεται στα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ανήλθαν στα 354 εκατ. ευρώ από 321 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό την ώρα, που ante portas είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις ενοποιήσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, όπου κι ένα μεγάλο μέρος των χρεών. Για αυτά υπάρχει δέσμευση ότι θα υπάρξει σχετική οικονομική ενίσχυση των Δήμων, με ποσό περίπου 250 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του “χάρτη” των ΔΕΥΑ.
  • Σε ρότα ανόδου βρέθηκαν  και τα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης που ανήλθαν σε ανήλθαν στα 298 εκατ. ευρώ από 294 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
  • Αύξηση κατέγραψαν και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων με τις συνολικές οφειλές να ανέρχονται στα 687 εκατ. ευρώ.
  • Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου που ανήλθαν στο ποσό των 682 εκατ. ευρώ έναντι 558 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Από αυτά τα 272 εκατ. ευρώ πηγάζουν από άμεσους φόρους, τα 294 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους ενώ 111 εκατ. ευρώ ανήκουν στη κατηγορία των φορολογικών εσόδων. Πάντως από το συνολικό ποσό φόροι ύψους 230 εκατ. ευρώ παραμένουν στα αζήτητα καθώς οι φορολογούμενοι δεν εμφανίζονται στην εφορία για να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται και η ΑΑΔΕ τους αναζητά

“Καμπανάκι” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη φθινοπωρινή Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας είχε επισημάνει το πρόβλημα στέλνοντας ένα σχετικό “σήμα” κινδύνου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία.

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν δεν είχε, όταν εξέδωσε το σχετικό “σήμα”, τα στοιχεία των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Ανέφερε, δε, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν στα 178 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο (η αξιολόγηση έγινε στην αρχές Οκτωβρίου και αυτά ήταν τα διαθέσιμα στοιχεία) από 480 εκατ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα