Συρία: Προσφυγικό και Τουρκία προβληματίζουν την Αθήνα

Διαβάζεται σε 5'
Συρία: Προσφυγικό και Τουρκία προβληματίζουν την Αθήνα
Σύροι περιμένουν στον δρόμο για να περάσουν στον Λίβανο, κοντά στο συνοριακό πέρασμα Masnaa Associated Press

Τη “γραμμή” της ΕΕ για τους πρόσφυγες από Συρία αναμένει η κυβέρνηση, για να λάβει και τις δικές της οριστικές αποφάσεις αύριο στο ΚΥΣΕΑ. Συρία και Τουρκία στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής σήμερα.

Τις εξελίξεις στη Συρία παρακολουθεί με προσοχή και η Αθήνα, που αναμένει τις κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΕ για το θέμα των προσφύγων, ενώ προβληματίζεται για το ρόλο της Τουρκίας και την επόμενη ημέρα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναχώρησε χθες για Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ, μετά την οποία θα ληφθούν αύριο οι αποφάσεις της Αθήνας στο ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ επιβεβαίωσε τόσο ο ίδιος όσο και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων Σύρων προσφύγων για άσυλο έχει ανασταλεί προσωρινά, αλλά δεν έχει παγώσει.

“Το 99% περίπου των Σύριων που κατέθεταν αίτηση για χορήγηση ασύλου στη χώρα μας, στις δικές μας δομές, επικαλούνται ως βασικό και μοναδικό λόγο τη δίωξή τους από το καθεστώς Άσαντ”, επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος (Real FM). Εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να αναμένουν μερικές ημέρες μέχρι να σταθμιστεί η κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 16 χώρες της ΕΕ έχουν πάψει προσωρινά να επεξεργάζονται αιτήματα ασύλου από Σύρους πολίτες.

Έχουμε κάνει ατύπως ό, τι περίπου κάνουν όλες οι χώρες. Δεν υπάρχει η λέξη “παγώσει” γιατί η Συνθήκη της Γενεύης εξακολουθεί να ισχύει και η Ελλάδα είναι πολύ προσεκτική στην τήρηση των Συνθηκών. Μάλιστα, ακριβώς γιατί στηρίζει την ύπαρξή της στις συνθήκες ως κράτος. Άρα “παγώνω” δεν υπάρχει. Τι υπάρχει; Υπάρχει αναστολή”, εξήγησε η κ.Βούλτεψη (ΕΡΤ).

Η σκληρή πραγματικότητα για τους Σύρους πρόσφυγες

Ο υπουργός και η υφυπουργός Μετανάστευσης ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στις προσδοκίες για επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους και δη άμεσα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε καταρχήν ότι η Τουρκία έχει τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και επεξεργάζεται την εγκατάσταση τους σε μία “ζώνη ασφαλείας” στη βόρεια Συρία. Όχι όμως για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά στο πλαίσιο του σχεδίου για εκτοπισμό των Κούρδων από την περιοχή.

Ενώ η κ.Βούλτεψη υπενθύμισε ότι υπάρχουν πάνω από έξι εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες σε διάφορες χώρες και άλλοι τόσοι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό. Και έθεσε το εύλογο ερώτημα: “Είναι σε θέση η Συρία, άμεσα όπως είναι τώρα, που δεν έχει ούτε μεταβίβαση εξουσίας, που δεν υπάρχει δουλειά, να θρέψει άλλα δέκα εκατομμύρια ανθρώπους;” 

Πάντως οι προσφυγικές ροές τις τελευταίες ημέρες είναι μειωμένες, ωστόσο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και δηλώνει ετοιμότητα για παν ενδεχόμενον.

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή η Αθήνα παρακολουθεί και τα γεωπολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας στη Συρία. Ενώ αναμένει με ανησυχία να δει πως θα φερθεί το νέο καθεστώς της πολύπαθης χώρας στους χριστιανούς και τις λοιπές μειονότητες.

Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7, ο κίνδυνος είναι η Τουρκία να επιχειρήσει να συνάψει συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας. Στα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου και με διπλό σκοπό: Πρώτον να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Και δεύτερον να προωθήσει τη “γαλάζια πατρίδα”, η οποία έχει ως κύριο στόχο την Ελλάδα.

Παρά δε το… rebranding που επιχειρούν οι αντάρτες υπό τον Αμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, οι υποσχέσεις πως δεν θα διώξουν θρησκευτικές μειονότητες αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, καθώς η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) δεν παύει να είναι ισλαμιστική και τζιχαντιστική οργάνωση.

Οι πέντε μειονότητες που θεωρείται ότι κινδυνεύουν

Η ελληνική κυβέρνηση αγωνιά καταρχήν για την προστασία των Σύρων και ελληνικής καταγωγής ορθόδοξων χριστιανών. Ενώ υπάρχουν φόβοι για διώξεις των Αλαουιτών, της σιιτικής μειονότητας στην οποία ανήκε και ο Άσαντ από τους σουνίτες αντάρτες, για εκτοπισμό των Κούρδων και Αρμένιων από τις φιλοτουρκικές δυνάμεις, καθώς και για την τύχη των Δρούζων, η πλειοψηφία των οποίων διαμένει στην περιοχή όπου το Ισραήλ επιδιώκει να δημιουργήσει τη δική του “ζώνη ασφαλείας”.

Ειρήσθω εν παρόδο, το σενάριο Τουρκία και Ισραήλ να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι στη Συρία δημιουργεί φόβους για νέα επέκταση της κρίσης και ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Αλλά και σε ορισμένους την προσδοκία ότι η Άγκυρα μπορεί να βγει ηττημένη από μία σύγκρουση με το Ισραήλ στη Σύρια.

Τα γεωπολιτικά αυτά παιχνίδια ενέχουν δε τον κίνδυνο, ενώ οι Σύροι που προσέφυγαν στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να γλυτώσουν από τον Άσαντ δεν θα μπορούν ακόμη να γυρίσουν, να ξεκινήσουν νέες προσφυγικές ροές θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων που θα τρέχουν να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές.

Σημειωτέον ότι σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη πριν την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, με κύριο θέμα τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά φυσικά θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στη Συρία, καθώς και ο ρόλος της Τουρκίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα