Τα ξενοδοχεία γεμάτα, το brain drain φεύγει, η προπαγάνδα έρχεται

Διαβάζεται σε 5'
Τα ξενοδοχεία γεμάτα, το brain drain φεύγει, η προπαγάνδα έρχεται
SOOC

Αυτό που εξοργίζει από τα όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι η υποκρισία, είναι η χαρακτηριστική τους αδυναμία και ανικανότητα να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και ποιες (οδυνηρές) συνέπειες έχουν οι πολιτικές τους επιλογές για τους πολλούς.

“Τα καταλύματα ενόψει των Χριστουγέννων είναι ασφυκτικά γεμάτα, δεν υπάρχει ούτε ράντζο. Aρα για ποια φτώχεια μιλάμε”. Προφανώς θα νομίζετε ότι η προηγούμενη ατάκα ανήκει σε κάποιο φιλοκυβερνητικό τρολ στο X, όμως η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Ο ισχυρισμός ανήκει σε πρωτοκλασάτο Υπουργό της Κυβέρνησης (Αδωνις Γεωργιάδης) και διατυπώθηκε δημοσίως (Mega, το πρωί της Πέμπτης).

Και οκ, το ότι στην πολιτική επιχειρηματολογία και τη δημόσια αντιπαράθεση απόψεων εισάγονται χοντράδες που κατά καιρούς γράφονται στα social media (μάλλον με το αζημίωτο) έχει το ενδιαφέρον του. Σημεία των καιρών θα μπορούσε να πει κανείς. Το ότι όμως πραγματικά πιστεύουν κάτι σαθρό όσο αυτό φανερώνει αφενός τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους αρχόμενους και αφετέρου τη γενικότερη στάση ζωής τους.

Ακόμα και στα μνημονιακά χρόνια, κατά τα οποία συσσωρεύτηκε μία ύφεση της τάξης του 25% στην ελληνική οικονομία, τα τουριστικά θέρετρα δεν έμειναν ποτέ δυσαρεστημένα ούτε τα Χριστούγεννα ούτε το Πάσχα ούτε το Καλοκαίρι. Γέμιζαν, γεμίζουν και θα εξοκολουθούν να γεμίζουν κυρίως από το 1/3 του πληθυσμού που ουδόλως επηρεάστηκε από τα μνημόνια και ουδόλως επηρεάζεται από την ακρίβεια. Πρόκειται για κόσμο με περιουσία, καλές απολαβές από τη δουλειά του κα δυνατότητα να ξοδέψουν υπό οποιαδήποτε συνθήκη.

Κοντά σ’ αυτούς επιχειρούν το βήμα (ένα τριήμερο για τα Χριστούγεννα) άνθρωποι που δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά οικονομικά αλλά οι οποίοι μπορούν να σφίξουν λίγο παραπάνω το ζωνάρι για να εξασφαλίσουν για τους ίδιους και τα παιδιά τους ένα μικρό χαλαρωτικό διάστημα διακοπών στη Δημητσάνα ή στα Τρίκαλα Κορινθίας. Αυτό δεν τους κατατάσσει αυτομάτως στις γραμμές των πλουσίων ούτε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γιγαντιαία οικονομικά προβλήματα που απασχολούν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Διαχρονικά υπάρχουν πάντα κομμάτια του πληθυσμού που βρίσκουν τον τρόπο να περνούν ζάχαρη (όπως λέει και ο Υπουργός) ακόμα και στις πιο “μαύρες” ιστορικές περιόδους της χώρας. Τα ξενυχτάδικα, όσα λειτουργούσαν, κατά τη διάρκεια της Κατοχής γεμάτα ήταν. Αν διέθετες χρήμα, διασκέδαζες και έτρωγες καλά ακόμα και εκείνο τον καταραμένο χειμώνα (1941-42) του μεγάλου λιμού όταν οι πολίτες της Αθήνας πέθαιναν κατά χιλιάδες από την πείνα και την ανέχεια.

Δεν τίθεται, εννοείται, ζήτημα συγκρίσεων με εκείνες τις εποχές (ευτυχώς). Αλλά ο τρόπος να καταδειχθεί οικονομική πρόοδος μέσα από τις κρατήσεις των ξενοδοχείων και της κίνησης στις ταβέρνες είναι, όπως και να το κάνουμε, πασέ, δεν πείθει κανέναν παρά μόνο αυτούς που θέλουν να πειστούν και οι οποίοι θα πείθονταν από οποιαδήποτε άλλη μπαλαφάρα σκεφτόταν να ξεστομίσει ο κάθε Υπουργός.

Αλλά αυτό που εξοργίζει δεν είναι η υποκρισία, είναι η χαρακτηριστική τους αδυναμία και ανικανότητα να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και ποιες (οδυνηρές) συνέπειες έχουν οι πολιτικές τους επιλογές για τους πολλούς. Δεν έχουν πειστικό αφήγημα γι’ αυτό καταφεύγουν στα φληναφήματα για τις γεμάτες ταβέρνες. Τι να μας πουν δηλαδή; Οτι τις αναιμικές αυξήσεις τους μισθούς τις έχει ήδη κατασπαράξει ο αδηφάγος και επιμένων πληθωρισμός; Οτι στη χώρα δεν γίνεται καμία παραγωγική επένδυση, πέρα από το κομμάτι του Real Estate; Οτι πληρώνουμε την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη; Η ότι διαθέτουμε τις πιο αργές συνδέσεις διαδικτύου στη Γηραιά Ηπειρο; Τίποτα από αυτά δεν μπορούν να μας πουν. Γι’ αυτό σερβίρουν “εξυπνάδες” επιπέδου δημοτικού σχολείου με τις οποίες πλέον δεν γελούν ούτε τα 10χρονα.

Επιμένουν όμως. Ίσως γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Ίσως και από πολιτική αφέλεια. Να ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι οι Υπουργοί ζουν στο δικό τους, όμορφο κόσμο ο οποίος στην πραγματικότητα δεν υπάρχει: To μήνυμα της Νίκης Κεραμέως για το θέμα του brain drain στα social media. Γράφει η Υπουργός Εργασίας: “Ζεις στη Γερμανία και σκέφτεσαι να γυρίσεις Ελλάδα; Έλα να μας βρεις στο Ντίσελντορφ το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου. Πάνω από 50 επιχειρήσεις που προσφέρουν πάνω από 1200 επαγγελματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα σε περιμένουν! Ενδεικτικοί κλάδοι προσφερόμενων θέσεων: τουρισμός, κατασκευές, υγεία, τεχνολογία, τραπεζικά, οικονομικά, συμβουλευτική”. Το εν λόγω συνοδεύεται και από σχετικό video.

Μεταφέρουμε μερικές μόνο από τις απαντήσεις που δόθηκαν στα social media στο συγκεκριμένο ποστ:

Κόψτε τις βλακίες επιτέλους! Χαζά βίντεο που φυσικά ακριβοπληρώσαμε εμείς για να πείσετε δήθεν τους Έλληνες του εξωτερικού να παρατήσουν τις δουλειές τους εκεί και να έρθουν πίσω… ντροπή!”

“Διάλεξα 3 εταιρίες στην τύχη. ΚΑΜΙΑ δεν αναφέρει αποδοχές για τις – ελάχιστες- θέσεις που διαφημίζουν. Κοροϊδεύετε τον κόσμο. Βάλτε κανόνες πρώτα. Κι αφήστε τα ταξιδάκια αναψυχής”.

“Σαν αστείο μου ακούγεται. Δεν θα πω το τετριμμένο 1/4 του μισθού Μονάχου.. θα πω για την ποιότητα ζωής. Σεβασμός, πάρκα, οξυγόνο, ησυχία ακόμα και στο κέντρο, περίθαλψη, ποδηλατόδρομοι, ποιότητα πρώτων υλών, ξεκούραστα ΜΜΜ, καθαριότητα, δόμηση, ρυμοτομία… Νιώθεις πολίτης στην Ελλάδα;”

“Ζεις στην Γερμανία έχεις έναν πολύ καλό μισθό ασφάλιση και γενικά μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής; Φύγε τώρα και γύρνα στην μπανάνια με 3.60 με 12ωρα και 15ωρα και μηδέν ποιότητα ζωής..”.

Υπάρχουν και δεκάδες άλλες αποκρίσεις, όχι το ίδιο ευγενικές. Φτάνει πια όμως με τα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς. Αυτά τα κόλπα δεν πιάνουν πλέον. Στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε καλά ότι σχεδόν κανείς από τους γνωστούς μας που έφυγαν για το εξωτερικό μέσα στην κρίση, δεν έχει την παραμικρή επιθυμία να επιστρέψει μόνιμα στην πατρίδα.

Αλλά, σημειώθηκε, ήδη. Τι άλλο να πουν οι έρμοι οι Υπουργοί, αφού δεν υπάρχει πειστικό αφήγημα. Προπαγάνδα λοιπόν και όποιος αντέξει. Χοντροκομμένη βεβαίως. Αλλά δεν πειράζει, πες-πες κάτι θα μείνει…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα