Ο Σαμαράς αντεπιτίθεται και επιμένει
Διαβάζεται σε 7'Για εξωτερική πολιτική κατευνασμού έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, αφήνοντας υπονοούμενα για τον διάλογο με την Τουρκία. Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα πει για τα ελληνοτουρκικά σήμερα ο Μητσοτάκης.
- 13 Δεκεμβρίου 2024 06:05
Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε τις σφοδρές επιθέσεις στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για εξωτερική πολιτική κατευνασμού και όχι αποτροπής. Άφησε μάλιστα υπονοούμενα για το περιεχόμενο του διαλόγου με την Τουρκία, διερωτώμενος “τι συζητούν επί ώρες ο Γεραπετρίτης με τον Φιντάν” από τη στιγμή που η Ελλάδα αναγνωρίζει μία και μόνη διαφορά, για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Επέμεινε όμως και στην ιδεολογική αμφισβήτηση της ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικά υποστήριξε, ερωτηθείς για τη διαγραφή του, ότι χάλασε “τη σούπα του δικαιωματισμού”, αλλά και του “κατευνασμού” και της “μετάλλαξης της Νέας Δημοκρατίας σε Ποτάμι”.
Ο κ. Σαμαράς δεν έκρυψε άλλωστε τον θαυμασμό του και την ιδεολογική του ταύτιση με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Χλεύασε μάλιστα τον κ.Μητσοτάκη για τη δήλωση του περί “τυραννίας της μειοψηφίας” μετά την επανεκλογή Τραμπ. Υποστήριξε δε ότι με αφορμή την εκλογή Τραμπ ήρθε η ώρα η Ελλάδα “να κλείσει τα σύνορα της”.
Επιπλέον πόνταρε στον Τραμπ και για τα ελληνοτουρκικά, παρότι η προηγούμενη θητεία του στο Λευκό Οίκο δεν είχε εκπληρώσει τέτοιες προσδοκίες της ελληνικής δεξιάς. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ειδικότερα ότι επειδή ο Τραμπ είναι υπέρ της επιστροφής στους υδρογονάνθρακες, μπορεί να απομονωθεί η Τουρκία, η οποία επιχειρεί να υφαρπάξει τα κοιτάσματα στις ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ η ίδια είναι ενεργειακός εταίρος της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή πάντως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλινκεν έχει ως επόμενο προορισμό του μετά την Ιορδανία, την Τουρκία, η οποία παίζει παιχνίδι στη Συρία…
Δεν υπάρχουν “ήρεμα νερά” σύμφωνα με τον Σαμαρά
Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του Βήματος σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα “50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική”, είχε καλά λόγια να πει για την εξωτερική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κώστα Καραμανλή, εμμέσως του Κώστα Σημίτη και φυσικά για την εξωτερική πολιτική του ιδίου. Στο ερώτημα γιατί δεν ανακήρυξε εκείνος ΑΟΖ, απάντησε επικαλούμενος ότι επί ημερών του δόθηκαν 17 άδειες έρευνας και εξόρυξης εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Συμφώνησε δε με τον κ.Καραμανλή ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό με βάση το Χάρτη της Σεβίλλης. Άφησε όμως αιχμές λέγοντας ότι ενώ η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει, “κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε για να μην ‘ερεθίσουμε’ την Τουρκία”.
Ο πρώην πρωθυπουργός έσταξε επιπλέον χολή για τη Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ υποστήριξε ότι “ήρεμα νερά” υπάρχουν μόνο επειδή η ελληνική πλευρά δεν αντιδρά στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας.
“Νομίζετε αυτά που λέω μόνο εγώ τα πιστεύω;”, διερωτήθηκε μάλιστα. Επικαλέστηκε ειδικότερα πρόσφατη δημοσκόπηση στην οποία ένας στους δύο πολίτες και τέσσερις στους δέκα νεοδημοκράτες δήλωσαν ότι συμφωνουνμε την κριτική του ιδίου και του κ. Καραμανλή στα εθνικά θέματα. Ενώ υπενθύμισε με νόημα ότι 1,3 ψηφοφόροι της ΝΔ δεν την ψήφισαν στις ευρωεκλογές. Στο ερώτημα πάντως ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του περιορίστηκε απλώς να δηλώσει παρών.
Το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ “Μητσοτάκης vs Σαμαράς”
Από το Μαξίμου δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τη νέα επίθεση του κ.Σαμαρά κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο αναμένεται να απαντήσει, έστω εμμέσως, ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης κατά τη δική του ομιλία σήμερα το απόγευμα στο ίδιο συνέδριο.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται ειδικότερα να επαναλάβει προφανώς ότι δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά ότι η κυβέρνηση συζητά μόνο για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Από την Κρήτη, όπου περιόδευσε χθες, ο κ.Μητσοτάκης με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σχολίασε δε ότι η Ελλάδα είναι ένας πόλος γεωπολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Ενώ επικέντρωσε κατά κύριο λόγο στα έργα που γίνονται στην περιοχή και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, με το βλέμμα στη μάχη του προϋπολογισμού.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς δεν θα μιλήσει τελικά στον προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι ως πρώην πρωθυπουργός είχε το δικαίωμα να ζητήσει το λόγο οποιαδήποτε στιγμή μέχρι να ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, το μεσημέρι της Κυριακής. Φέρεται όμως ως πιθανότερο σενάριο να απέχει και από τη συζήτηση και κυρίως από την ψηφοφορία.
Η… προληπτική απάντηση Γεραπετρίτη στο Σαμαρά
Εν τω μεταξύ από το ίδιο βήμα από το οποίο ο κ.Σαμαράς εξαπέλυσε νέα βέλη κατά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε υπερασπιστεί νωρίτερα την πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία.
“Για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει φοβικό σύνδρομο. Εμείς δεν διεπόμεθα από τη λογική της δογματικής ακινησίας, η οποία θεωρούμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα μπορέσει να μας φέρει σε μια καλύτερη θέση. Όχι μόνο δεν έχουμε φοβικό σύνδρομο, αλλά αντιθέτως, χάρη ακριβώς στην ισχυρή θέση που έχει σήμερα η Ελλάδα στο περιφερειακό και το διεθνές στερέωμα, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βήματα μπροστά”, είχε δηλώσει καταρχήν ο κ. Γεραπετρίτης.
“Υπάρχει μία άποψη, η οποία θέλει να αντιμετωπίζουμε πάντοτε με επιφύλαξη την Τουρκία. Η απάντηση σε αυτό είναι απλή. Διάλογος δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι θα υπάρχουν υποχωρήσεις”, τόνισε επίσης. Αναφέρθηκε επίσης στο σύνδρομο Ζυρίχης-Λονδίνου, δηλαδή το φόβο της στρατηγικής ήττας ή του πολιτικού κόστους.
“Η απάντηση είναι μία και είναι σαφής. Θα μπορέσουμε να χτίσουμε μία σχέση καλής γειτονίας μόνο εάν έχουμε την καλή προαίρεση να προχωρήσουμε μαζί. Χτίσαμε έναν διάλογο, ο οποίος διαφέρει σε σχέση με το παρελθόν, κατά το ότι δεν αφορά μία τεχνική αμιγώς συζήτηση, όπως συνέβαινε επί διερευνητικών επαφών, αλλά είναι ένας γνήσιος πολιτικός διάλογος.
Ένας πολιτικός διάλογος, ο οποίος είναι δομημένος, στηρίζεται σε αρχές, σε πρόγραμμα, σε χρονοδιαγράμματα, σε ιδιοκτήτες αυτών των πολιτικών, όπως είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Θετική Ατζέντα, ο Πολιτικός Διάλογος”, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Υπογράμμισε πάντως ότι στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ “έχουμε μια θεμελιακή αφετηριακή διαφορά. Και για τον λόγο αυτό δεν είμαστε ακόμη σε θέση να προχωρήσουμε σε ουσιαστική συζήτηση.”
Δημοσκοπήσεις ο Σαμαράς, δημοσκοπήσεις κι ο Γεραπετρίτης
Ενώ όπως ο κ.Σαμαράς επικαλέστηκε τις δημοσκοπήσεις για να υποστηρίξει ότι έχει τη (μισή) κοινή γνώμη μαζί του, ο κ.Γεραπετρίτης επικαλέστηκε τις δημοσκοπήσεις για να υποστηρίξει ότι η κοινή γνώμη εγκρίνει την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης
“Οταν ανέλαβα εγώ πριν από 16 μήνες, στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες γίνονταν και αναφέρονταν στα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, τα εθνικά ζητήματα ήταν στο ίδιο επίπεδο με την ακρίβεια. Ήταν περίπου δηλαδή στο 35%. Και σήμερα έχουμε φτάσει να είναι στο 7%”, ανέφερε ειδικότερα.
Δε βλέπει ενίσχυση της Τουρκίας λόγω Συρίας ο ΥΠΕΞ
Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε επίσης ότι δεν τον προβληματίζει ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας με τις εξελίξεις στη Συρία. Υποστήριξε ότι είναι πρόχειρο να γίνει αποτίμηση της κατάστασης στη Συρία, ούτε καν πέντε ημέρες από τη στιγμή που ανελήφθη η νέα de facto εξουσία.
“Δεν έχουμε πέντε ημέρες από τη στιγμή που είχαμε την κάθοδο της οργανωμένης ΗTS, η οποία είναι μία ακόμη καθορισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση, και την ανάληψη της ηγεσίας. Δεν έχουμε ούτε πέντε ημέρες από τη στιγμή της αποχώρησης των έξωθεν ενεργών παραγόντων, όπως είναι το Ιράν και η Ρωσία. Άρα, ας είμαστε λίγο περισσότερο στο μέτρο πριν κάνουμε την αποτίμηση για τους κερδισμένους και τους χαμένους”, σχολίασε, παρότι άπαντες οι αναλυτές προσμετρούν την Τουρκία στους “κερδισμένους”.