Τι έδειξε η σύγκρουση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή

Διαβάζεται σε 3'
Νίκος Ανδρουλάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης
Νίκος Ανδρουλάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Πώς αποτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη την αντιπαράθεση στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2025.

Ως αποκαλυπτική για τα δύο πολιτικά σχέδια – προτάσεις διακυβέρνησης τα οποία θα κληθούν να κρίνουν οι πολίτες αποτιμά το ΠΑΣΟΚ τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, που εμπεριείχε -αντικειμενικά- την αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος βρέθηκε απέναντί του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτε άλλο να περιμένει από μια κυβέρνηση σε αποδρομή. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη η αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, με ένα σχέδιο Προοδευτικό Αναπτυξιακό και Κοινωνικά Δίκαιο». Αυτή ήταν η κεντρική επισήμανση που έκανε στην Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τονίζοντας έτσι την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ανάγει το πολιτικό του σχέδιο σε κυβερνητική προοπτική για την χώρα.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, από τη συζήτηση έγιναν ακόμη πιο σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις δύο διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν για την διακυβέρνηση της χώρας. Με εμφανή στοιχεία διαφοροποίησης την αντίληψη για την οικονομία, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλά και το ύφος και τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Μάλιστα, αποτιμούν τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις τραπεζικές χρεώσεις ως αποτέλεσμα της συστηματικής πίεσης που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, ιδίως μάλιστα το τελευταίο διάστημα. Όπως επισημαίνεται, το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει να θέσει την ατζέντα αναδεικνύοντας τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση να «ακολουθεί».

Με βάση τη λογική αυτή, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν «νίκη» ακόμη και τα περιορισμένα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις τραπεζικές χρεώσεις. Όπως και δείγμα της κοινοβουλευτικής του υπεροχής που οδήγησε σε «άρον-άρον πρωτοβουλίες». Μάλιστα, η εξέλιξη που πήραν τα πράγματα οδηγεί τη Χαριλάου Τρικούπη στην απόφαση να συνεχίσει την «πίεση» προς την κυβέρνηση με ακόμη πιο αυξημένους ρυθμούς. Υιοθετώντας αυτό το είδος της αντιπολίτευσης που ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του χαρακτήρισε «παραγωγική».

Όσον αφορά την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη αξίζει να επισημανθεί ο χαρακτηρισμός που επιφύλαξε για τον προϋπολογισμό. Τον αποκάλεσε «προϋπολογισμό χαμένων ευκαιριών, μισής αλήθειας και απουσίας προοπτικής για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Εστιάζοντας στην απουσία πολιτικής βούλησης αλλά και ικανότητας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία που κλήθηκε να διαχειριστεί τα τελευταία 6 χρόνια. Μια περίοδος που -όπως επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του- τελείωσε με τον προϋπολογισμό του 2025.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε τον ρόλο του «σταθεροποιητή» που επιφύλαξε για τον εαυτό του ο πρωθυπουργός τονίζοντας την αναγκαιότητα για «πολιτική αλλαγή» στην χώρα. Παράλληλα, έκανε λόγο για επικίνδυνη πολυφωνία για τα εθνικά θέματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για τα ελληνοτουρκικά ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη. Όπως ανέφερε «έχετε μπλέξει τα εσωκομματικά σας ζητήματα με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

Συνολικά επισήμανε πως «οι δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα έκαναν ισχυρή την Ελλάδα, απαιτούν όραμα και στρατηγική αλλά εσείς επιλέγετε η διακυβέρνησή σας αντί να είναι μια νησίδα όχι σταθερότητας αλλά νησίδα διευθέτησης συμφερόντων και ανασφάλειας για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα