Μητσοτάκης: Ελπίζουμε ότι η ενότητα της Συρίας θα επιτρέψει την επιστροφή προσφύγων
Διαβάζεται σε 3'Από τον Λίβανο ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας Ισραήλ – Χεζμπολάχ, καθώς και τη σημασία να υπάρξει σταθερότητα στη γειτονική Συρία.
- 16 Δεκεμβρίου 2024 14:39
Την ελπίδα ότι η κατάσταση στη Συρία θα ομαλοποιηθεί ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή προσφύγων εξέφρασε από τη Βηρυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Νατζίμπ Μικάτι, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας Ισραήλ – Χεζμπολάχ και δεσμεύτηκε για στήριξη της Ελλάδας στον Λίβανο.
“Πλέον έχει αλλάξει η εικόνα στη Μέση Ανατολή σε σχέση με πριν δέκα ημέρες. Η Συρία είναι στο προσκήνιο, ωστόσο και ο Λίβανος είναι στο κέντρο της προσοχής μας”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.
Χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την υλοποίηση της εκεχειρίας. “Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ο,τι περνάει από το χέρι της για να υλοποιηθεί η εκεχειρία”, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και εξέφρασε τη σταθερή βούληση της Ελλάδας να υποστηρίξει τον Λίβανο. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ και έστειλε μήνυμα για την προστασία των μειονοτήτων στη Συρία.
“Ο λαός της Συρίας έχει βιώσει δεινά και ελπίζουμε ότι η ενότητα της Συρίας θα επιτρέψει την επιστροφή όσων έφυγαν”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.
Χαρακτήρισε, όμως, απόλυτη προτεραιότητα την επίτευξη εκεχειρίας και στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ελλάδας σε ένα σχέδιο δύο κρατών και στέλνοντας έτσι μήνυμα στο Ισραήλ.
Ελληνική βοήθεια στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου
“Η Ελλάδα θα είναι εταίρος στην προσπάθεια να χτιστεί και πάλι η χώρα σας”, είπε στον Λιβανέζο ομόλογο του ο κ. Μητσοτάκης. Εκτίμησε άλλωστε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία δείχνουν πόσο σημαντική είναι και η ανθεκτικότητα του Λιβάνου.
“Η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει το ρόλο της ως δύναμη σταθερότητας στη γειτονιά μας” δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα βοηθήσει στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου.
Από την πλευρά του ο κ. Μικάτι, επίσης, τόνισε τη σημασία υλοποίησης της εκεχειρίας και τήρησης της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ελλάδας να βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου. Ενώ εκτίμησε ότι η συμμετοχή της χώρας μας το 2025 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “θα βοηθήσει τον Λίβανο και να θέσουμε τέλος στις εχθροπραξίες που απειλούν τη χώρα μας” και κατέληξε: “Βασιζόμαστε στις προσπάθειες της Ελλάδας να βοηθήσει τον Λίβανο”.