“Έξυπνοι” μετρητές σε όλες τις παροχές ρεύματος μέχρι το 2030
Διαβάζεται σε 4'Για τους καταναλωτές το όφελος υπολογίζεται σε 1,14 δισ. ευρώ, με τον ΔΕΔΔΗΕ να επισημαίνει πως η εκτίμηση είναι συντηρητική. Στην πράξη ενδέχεται να είναι κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ.
- 17 Δεκεμβρίου 2024 06:19
Όφελος 1,28 δισ. ευρώ για τον ΔΕΔΔΗΕ και τουλάχιστον 1,14 δισ. για τους καταναλωτές εκτιμάται ότι θα αποφέρουν σε βάθος χρόνου οι έξυπνοι μετρητές, που πρόκειται να εγκατασταθούν ευρέως ξεκινώντας από το 2025 με στόχο να καλύψουν το σύνολο της Χαμηλής Τάσης και Μέσης Τάσης ως το 2030.
Στην πρόσφατη ανάλυση κόστους-οφέλους που δημοσίευσε ο ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρεται ότι το κεφαλαιακό κόστος του εγχειρήματος πρόκειται να φτάσει το 1,16 δισ. και επιμερίζεται ως εξής χρονικά:
Περνώντας στα οφέλη, αγγίζουν τα 1,283 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2045. Τα κέρδη αυτά προκύπτουν από την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των ρευματοκλοπών, τη μετατόπιση του μέγιστου φορτίου, των μη-τεχνικών απωλειών, του κόστους καταμέτρησης και του αντίστοιχου από διακοπές-επανασυνδέσεις. Επίσης, περιλαμβάνεται και το όφελος από τη μείωση στις κλοπές μετασχηματιστών.
Στην πλευρά των καταναλωτών, το όφελος υπολογίζεται σε 1,14 δισ. με τον ΔΕΔΔΗΕ να επισημαίνει πως η εκτίμηση είναι συντηρητική. Στην πράξη ενδέχεται να είναι κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ.
Πέραν των παραπάνω, υπάρχει και σειρά από μη ποσοτικοποιημένα οφέλη που σχετίζονται με το λειτουργικό κόστος μετρήσεων, τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου, περιβαλλοντικά οφέλη και λοιπά στοιχεία.
Μέσα από τις επενδύσεις που προβλέπει το Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ενέργεια, θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας.
Το πιο κοντινό είναι τα λεγόμενα δυναμικά τιμολόγια τα οποία στο πλαίσιο των χρωμάτων που έχουν επικρατήσει είναι τα περίφημα “πορτοκαλί”. Ένας από τους στόχους του ΕΣΕΚ είναι οι πολιτικές για τη δημιουργία ενεργών καταναλωτών, με ενίσχυση της ώθησης για αυτοκατανάλωση. Μεταξύ άλλων οι καταναλωτές θα συμμετέχουν στην διαμόρφωση της ζήτησης και στο πλαίσιο αυτό προωθείται η δυναμική τιμολόγηση. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να υποστηρίζεται η δυναμική κατανάλωση σε 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη που συνεπάγεται.
Για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η δυναμική κατανάλωση πάντως θα πρέπει να αυξηθεί η διείσδυση των έξυπνων μετρητών. Στη διανομή υλοποιούνται ετήσιες επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ που κατευθύνονται στη βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτροδότησης αλλά και στην ψηφιοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη εγκατασταθεί πάνω από 660 χιλιάδες μετρητές ενώ η πλήρης κάλυψη του δικτύου αναμένεται να ολοκληρωθέι μέχρι το 2030 όταν και το σύνολο των 7 εκατομμυρίων μετρητών θα έχει αντικατασταθεί από ψηφιακούς.
Το μεγαλύτερο ζητούμενο πάντως από την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που ενδιαφέρει όλους τους καταναλωτές από τα απλά νοικοκυριά μέχρι τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες.
Σήμερα το μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 145 ευρώ η μεγαβατώρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ το κόστος αυτό αναμένεται να πέσει στα 139 ευρώ η μεγαβατώρα το 2030, στα 125 ευρώ η μεγαβατώρα το 2035, στα 117 ευρώ η μεγαβατώρα το 2040, στα 108 ευρώ η μεγαβατώρα το 2045 και η πρόβλεψη είναι ότι το 2050 θα πέσει κάτω από τα 100 ευρώ στα 95 ευρώ η μεγαβατώρα. Μέχρι τότε αναμένεται το ηλεκτρικό σύστημα να έχει απανθρακοποιηθεί πλήρως και θα καλύπτει τις ανάγκες του αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το φυσικό αέριο να καλύπτει μόνο ένα μικρό κλάσμα της ζήτησης και αυτό ως εφεδρεία του συστήματος.