Εκλογές στη Γερμανία: Όσα πρέπει να ξέρεις μετά την πτώση του Σολτς
Διαβάζεται σε 5'Το γερμανικό κοινοβούλιο “πέρασε” την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.
- 17 Δεκεμβρίου 2024 13:56
Η επόμενη μέρα στη Γερμανία μετά την πτώση της κυβέρνησης Σολτς, εξαρτάται από τις ισορροπίες που θα προκύψουν από τα εκλογικά αποτελέσματα και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τα βασικά σενάρια και τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι:
-Διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό συνασπισμού: Στη Γερμανία, η συνήθης κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, αφού κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία.
Τα πιθανότερα σενάρια περιλαμβάνουν:
-CDU/CSU με μικρότερα κόμματα όπως οι Φιλελεύθεροι (FDP) και πιθανώς οι Πράσινοι.
-Τυχόν συμμετοχή του SPD ή άλλων προοδευτικών κομμάτων, εφόσον το αποτέλεσμα είναι οριακό.
-Άνοδος της AfD και το μεταναστευτικό ζήτημα: Το μεταναστευτικό και η ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος AfD προκαλούν ανησυχία και ενδέχεται να δυσκολέψουν τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα παραδοσιακά κόμματα αποκλείουν συνεργασία με την AfD, οπότε η ενίσχυσή της μπορεί να δημιουργήσει κενό πολιτικής εκπροσώπησης.
Σταθερότητα και οικονομία: Η Γερμανία αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως:
- Ανασυγκρότηση της αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.
- Ενεργειακή κρίση και απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.
- Η ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας σε συνδυασμό με επενδύσεις για την οικονομική ανάπτυξη.
- Η στάση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει αν η χώρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ή αν θα υιοθετήσει πιο συντηρητική στάση σε θέματα οικονομικής πολιτικής, άμυνας και μετανάστευσης.
Προκλήσεις στη διεθνή πολιτική: Το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να καθορίσει τη στάση της Γερμανίας σε:
- Υποστήριξη της Ουκρανίας, ειδικά σε ζητήματα όπως η αποστολή των πυραύλων Taurus.
- Σχέσεις με τις ΗΠΑ, ειδικά αν επιβληθούν νέοι δασμοί.
- Σχέσεις με την Κίνα, καθώς η Γερμανία εξαρτάται από το κινεζικό εμπόριο.
- Εν τέλει, η “επόμενη μέρα” θα εξαρτηθεί από το πώς τα κόμματα θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση, ικανή να απαντήσει στις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.
Στη Γερμανία, τα κύρια πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την εξουσία και η δυναμική τους είναι τα εξής:
1. Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU): Αποτελούν τον κεντροδεξιό συνασπισμό, με την CDU να δραστηριοποιείται σε όλη τη Γερμανία εκτός της Βαυαρίας, όπου δρα η CSU. Παραδοσιακά, είναι από τις ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα.
2. Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD): Το παλαιότερο πολιτικό κόμμα της Γερμανίας, εκπροσωπεί την κεντροαριστερά και έχει βαθιές ρίζες στο εργατικό κίνημα. Συμμετέχει συχνά σε κυβερνητικούς συνασπισμούς.
3. Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): Ένα δεξιό έως ακροδεξιό κόμμα με ευρωσκεπτικιστικές και αντιμεταναστευτικές θέσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει σημαντικά τη δημοτικότητά του, ιδιαίτερα σε ανατολικές περιοχές της Γερμανίας.
4. Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP): Ένα φιλελεύθερο κόμμα που υποστηρίζει την ελεύθερη αγορά και τα ατομικά δικαιώματα. Συχνά λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας σε κυβερνητικούς συνασπισμούς.
5. Συμμαχία ’90/Οι Πράσινοι: Ένα κόμμα με έμφαση στην περιβαλλοντική πολιτική, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει ενισχύσει τη θέση του τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων.
6. Η Αριστερά (Die Linke): Ένα κόμμα που προέκυψε από τη συγχώνευση του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) και της Εκλογικής Εναλλακτικής για την Εργασία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη (WASG). Εκπροσωπεί την αριστερή πτέρυγα της γερμανικής πολιτικής σκηνής.
Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέραμε και παραπάνω, συχνά, οι κυβερνήσεις στη Γερμανία σχηματίζονται μέσω συνασπισμών μεταξύ κομμάτων, ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα και τις δυνατότητες συνεργασίας.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία, το φαβορί είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) υπό την ηγεσία του Φρίντριχ Μερτς.
– Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU): 32%
– Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 18%
– Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 16%
– Πράσινοι: 12%
– Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): 6%
– Φιλελεύθεροι (FDP): 5%
– Αριστερά (Die Linke): 3%
Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το αποτέλεσμα;
- Η φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού SPD-Πρασίνων-FDP και η δυσαρέσκεια των πολιτών με τη διαχείριση της οικονομίας και της μετανάστευσης.
- Η δυναμική του Friedrich Merz και η στροφή του CDU προς πιο συντηρητικές θέσεις, προκειμένου να ανακτήσει ψηφοφόρους που έχουν στραφεί προς την AfD.
- Η σταθερή άνοδος της AfD, ειδικά στην Ανατολική Γερμανία, που καθιστά την ακροδεξιά κόμμα-κλειδί για την επόμενη ημέρα.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο Όλαφ Σολτς παρουσιάζει άνοδο στην προσωπική του δημοτικότητα. Σε περίπτωση άμεσης εκλογής καγκελαρίου, το 22% των ερωτηθέντων θα τον επέλεγε, σημειώνοντας αύξηση επτά ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με προηγούμενες μετρήσεις.
Ωστόσο, το CDU/CSU διατηρεί προβάδισμα, με τον υποψήφιό του, Φρίντριχ Μερτς, να συγκεντρώνει το 30% των προτιμήσεων για την καγκελαρία. Οι Πράσινοι, υπό την ηγεσία του Ρόμπερτ Χάμπεκ, βρίσκονται στην τρίτη θέση με 16%.
Επιπλέον, η ακροδεξιά AfD συνεχίζει να καταγράφει υψηλά ποσοστά, παραμένοντας σταθερά δεύτερη δύναμη με 18%.
Με αυτά τα δεδομένα, το CDU/CSU φαίνεται να έχει σημαντικό προβάδισμα και θεωρείται το επικρατέστερο κόμμα για τη νίκη στις επόμενες εκλογές, αλλά η δυνατότητα σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού παραμένει το μεγάλο ερώτημα.
Να σημειωθεί ακόμη πως τα debate αναμένεται να λάβουν χώρα ένα μήνα πριν τις εκλογές, ως είθισται στη χώρα.