Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στο “φιλοβασιλικό” κοινό
Διαβάζεται σε 5'Από το “unfair” και το “ριφιφί” στο Τατόι, στην προαναγγελθείσα απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
- 19 Δεκεμβρίου 2024 14:40
Σαν έτοιμη από καιρό μοιάζει η κυβέρνηση για να δώσει την ιθαγένεια στα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Οι Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ κατέθεσαν τη σχετική αίτηση σήμερα μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους στο Ληξιαρχείο Αθηνών και αφού είχε προηγηθεί ένα μπαράζ διαρροών προκειμένου να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι… δεν τρέχει και τίποτα.
Οι γιοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ επέλεξαν του επίθετο “Ντε Γκρες” και την αίτηση υπογράφουν συνολικά 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν υπάρξει επαφές με κυβερνητικά στελέχη πριν την κατάθεση της αίτησης. Ενδεικτικό άλλωστε των κυβερνητικών προθέσεων ήταν πως οι απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για το θέμα στο briefing είχαν ως κατακλείδα τη φράση “να προχωρήσουμε παρακάτω”.
Ειδικότερα, ερωτηθείς από το NEWS 24/7 εάν οι Γλυξμπουρκ θα περάσουν το τεστ που περνούν και οι πρόσφυγες και μετανάστες για να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε το νόμο 2215 του 1994. Ο νόμος αυτός που είχε φέρει η τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, θέτει ειδικότερα τρεις προϋποθέσεις για την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας.
Οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λόγω των προηγούμενων πολιτειακών αξιωμάτων που κατείχε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, απαιτείται από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας η διατύπωση ρητής αναγνώρισης της πολιτειακής κατάστασης της χώρας. Δηλαδή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 1974 που κατήργησε οριστικά τη βασιλεία. Καθώς και η ρητή αναγνώριση του γεγονότος ότι το πολίτευμα της χώρας είναι αμετάβλητο.
Δεύτερον, ο νόμος ορίζει ως προϋπόθεση απόκτησης ιθαγένειας από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας και τη ρητή παραίτηση από τυχόν αξιώσεις που συνδέονται με το προηγούμενο πολιτικό καθεστώς.
Τρίτον, οι Γλύξμπουργκ θα πρέπει να επιλέξουν επίθετο και να δηλώσουν όλα τα απαραίτητα για δημοτολογική εγγραφή στοιχεία, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Μαρινάκης έχει καταργηθεί η άνευ επιθέτου εγγραφή.
“Εφόσον αυτό διαπιστωθεί και με εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών η διαδικασία θα προχωρήσει”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: “Καμία ειδική μεταχείριση, υπάρχει νόμος που διέπει την απόκτηση ιθαγένειας από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας”.
Ο κ. Μαρινάκης επιχείρησε μάλιστα να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις, λέγοντας: “Έχουμε συμπληρώσει 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Εχουμε ισχυρή Δημοκρατία θωρακισμένο πολίτευμα. Η Δημοκρατία μας μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της. Εχει δικλείδες, ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους και να προχωρήσουμε όλοι παρακάτω”.
Δούλεμα ψιλό γαζί με το επώνυμο
Υποβάθμισε επίσης τις αντιδράσεις στο γεγονός ότι οι Γλύξμπουργκ φέρονται να έχουν δηλώσει ως επώνυμο το “Ντε Γκρες”. “Υπάρχουν Έλληνες πολίτες που έχουν επώνυμο ξένο, άρα δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα”, υποστήριξε ευθαρσώς ο κ. Μαρινάκης και έδειξε να περιμένει ότι θα προχωρήσει η διαδικασία και “θα προχωρήσουμε παρακάτω”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βέβαια προσπέρασε το γεγονός ότι τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας δεν δήλωσαν ένα “κανονικό” επώνυμο, ελληνικό ή ξένο, αλλά ζητούν ιθαγένεια με ένα επώνυμο το οποίο παραπέμπει ξεκάθαρα σε τίτλο ευγενείας.
Τίθεται, επίσης, το ερώτημα πόσο ειλικρινής θα είναι μία δήλωση των Γλύξμπουργκ ότι αναγνωρίζουν την κατάργηση της βασιλείας στην Ελλάδα από τη στιγμή που επιλέγουν ένα επίθετο, το οποίο δείχνει την εμμονή τους με τον τίτλο, τον οποίο ο ελληνικός λαός τους αφαίρεσε με το δημοψήφισμα που διεξήγαγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και μετά τον τραγικό ρόλο που η βασιλεία είχε παίξει στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στη φιλοβασιλική δεξιά
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πάντως το 1988 σε επίσκεψη του στο Λονδίνο είχε χαρακτηρίσει unfair (δηλαδή άδικο) τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του 1974. Ενώ το 1991, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτακη, πολιτικό σάλο είχε προκαλέσει η μεταφορά πολύτιμων αντικειμένων από το Τατόι στο εξωτερικό, η οποία χαρακτηρίστηκε ως “ριφιφί στα θερινά ανάκτορα”.
Η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι θέλει να εμφανίζει κεντρώο και εκσυγχρονιστικό προφίλ, φαίνεται ότι ταυτόχρονα θέλει να κλείσει το μάτι στη φιλοβασιλική δεξιά.
Τον Ιανουάριο του 2023 άλλωστε είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την άκρα δεξιά το γεγονός ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος κηδεύτηκε στη Μητρόπολη, αλλά ως ιδιώτης και χωρίς τιμές.
Τη διαφωνία του μάλιστα με αυτή την απόφαση είχε εκφράσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε πάει στην κηδεία. “Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους”, είχε δηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι ο τέως βασιλιάς υπήρξε ανώτατος άρχοντας της χώρας, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και Ολυμπιονίκης. Με τον τρόπο αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα έπρεπε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους και δημόσια δαπάνη.
Ο κ.Σαμαράς πλέον έχει διαγραφεί αλλά φαίνεται ότι η σκιά του πέφτει ακόμη βαριά πάνω στη ΝΔ. Το δε Μαξίμου θέλει από τη μία να απευθυνθεί στο κεντρώο, πασοκογενές, κοινό, από την άλλη ανησυχεί για τις διαρροές προς τα δεξιά.