Ο Μητσοτάκης έθεσε στην ΕΕ τα σχέδια Τουρκίας- Συρίας για την ΑΟΖ
Διαβάζεται σε 5'Για την προσπάθεια της Άγκυρας να παραγνωρίσει τα δικαιώματα της Κύπρου ενημέρωσαν τη Σύνοδο Κορυφής Μητσοτάκης- Χριστοδουλίδης. Αναμονή για το προσφυγικό. Έκτακτη Σύνοδος στις 3 Φεβρουαρίου για την ευρωπαϊκή άμυνα
- 19 Δεκεμβρίου 2024 23:20
Για το σχέδιο συμφωνίας Τουρκίας – Συρίας για την ΑΟΖ ενημέρωσαν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών.
Σχέδιο με μοντέλο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και στόχο, όπως είχε γράψει το NEWS 24/7 να αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να προωθήσει τη “γαλάζια πατρίδα” σε βάρος και της Ελλάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ειδικότερα ότι ο ίδιος και ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσαν τους ομολόγους του για τις σχετικές συζητήσεις για μία συμφωνία για την ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας, η οποία θα παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα δικαιώματα της Κύπρου. Επισήμανε πάντως ότι αυτή τη στιγμή το θέμα κινείται σε επίπεδο δημοσιογραφικών πληροφοριών. Ενώ υπενθύμισε ότι “όχι μόνο κατά την άποψη της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ, το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο”.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει καταθέσει μαζί με Κύπρο και Αυστρία κοινή επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Με την επιστολή αυτή καλείται η ΕΕ να ορίσει επιτόπιο ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία, ώστε να μεριμνήσει για τα συμφέροντα της στην περιοχή. Το σημείο κλειδί της επιστολής και αυτό που θέλει η Αθήνα να τονιστεί και να καταγραφεί είναι ότι η ΕΕ έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Σύρια, δεδομένου ότι η Κύπρος έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Συρία.
Επέμεινε πάντως ότι είναι νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα ως προς το εάν η Τουρκία θα έχει ενισχυμένο ρόλο στην επόμενη ημέρα στη Συρία. Υπογράμμισε με νόημα ότι “θα πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να προκύψει ένα νέο καθεστώς με δημοκρατική νομιμοποίηση, που θα σέβεται τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων”. Ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο “ως πνευματικός προστάτης του Πατριαρχείου της Αντιοχείας και των ελληνορθόδοξων σε Συρία και Λίβανο”.
Διαμήνυσε επίσης ότι πρέπει να μη γίνουν τα ίδια σφάλματα που έγιναν σε Ιράκ και Λιβύη, εκφράζοντας έτσι αγωνία για τον κίνδυνο ένα στυγνό καθεστώς να το διαδεχθεί ένα άλλο ή και να υπάρξουν αντιμαχόμενα κέντρα εξουσίας στην πολύπαθη χώρα.
Στάση αναμονής για το προσφυγικό
Ο κ.Μητσοτακης αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες αντιμετώπισης του προσφυγικού σε σχέση με τη Συρια. Δήλωσε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί εάν υπάρχει διάθεση για εθελοντικές επιστροφές προσφύγων, αλλά και να διασφαλιστεί πως όσοι γυρίσουν θα έχουν καλυμμένες τις βασικές τους ανάγκες, με τη βοήθεια του ΟΗΕ.
Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναστείλει την επίδοση αποφάσεων ασύλου γιατί κατά κανόνα είχαν βασική αιτιολογία το καθεστώς Άσαντ. “Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προφανώς δεν έχει μετατραπεί η Σύρια από τη μία στιγμή στην άλλη σε ασφαλή χώρα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: “Η σταθεροποίηση της Συρίας έχει σημασία για όλη την Ευρώπη. Γιατί έτσι θα μπορούσε να δρομολογηθεί η επιστροφή ανθρώπων που καταδιώκονταν από ένα καθεστώς που δεν υπάρχει πια”.
Ραντεβού του χρόνου για την ευρωπαϊκή άμυνα
Στη Σύνοδο Κορυφής έγινε συζήτηση και για την ευρωπαϊκή άμυνα, χωρίς βέβαια να υπάρχει ακόμη συμφωνία στον ορίζοντα. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε και έγινε αποδεκτό, να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το θέμα, στις 3 Φεβρουαρίου.
“Η τεράστια γεωπολιτική ένταση που αντιμετωπίζουμε απαιτεί και μία γεωπολιτική και αμυντική αφύπνιση της ηπείρου μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επέμεινε δε ότι “απαιτείται κινητοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο για αμυντικές δράσεις που θα αφορούν το σύνολο της ΕΕ”. Κάτι που ακόμη δεν δέχονται ορισμένες “φειδωλές” χώρες.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή θα ήταν μία δράση συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ. Ενώ σχολίασε ότι: “Θα στείλουμε έτσι ένα μήνυμα και προς τις ΗΠΑ, που σίγουρα θα πιέσουν με τον Τραμπ για αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, ότι λαμβάνουμε σοβαρά τις υποχρεώσεις μας για την ευρωπαϊκή άμυνα”.
Για το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας διαμορφώνεται πάντως και μία νέα συμμαχία Βορρά- Νότου. Αύριο συγκαλείται στο παγωμένο Ελσίνκι σύνοδος Φινλανδίας, Σουηδίας, Ιταλίας και Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία “ευκαιρία να συζητήσουμε πως οι χώρες βορρά και νότου αντιλαμβάνονται τις νεες αμυντικές προκλήσεις της ΕΕ, ο καθένας από τη δική οπτική”. Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία έχει γίνει πλέον μέλος του ΝΑΤΟ και όπως και Φινλανδία ανησυχεί για τη Ρωσία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειωτέον ότι δηλώνει στα συμπεράσματα του ότι στηρίζει την Ουκρανία “για να διαπραγματευτεί ενδεχόμενη ειρήνη με Ρωσία με δικούς της όρους και στο χρόνο που θα επιλέξει όχι σε συνθήκες αδυναμίας”, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.