Σέκερης: Γιατί απείχε η Ελλάδα από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για τη Γάζα
Διαβάζεται σε 5'Η δήλωση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΟΗΕ, Ευάγγελου Σέκερη, για την αποχή της χώρας μας από την ψηφοφορία για την υποχρέωση του Ισραήλ να στηρίξει ανθρωπιστικά τη Γάζα.
- 20 Δεκεμβρίου 2024 12:18
Την εξήγησή του για την αποχή της Ελλάδας από την χθεσινή ψηφοφορία για την έκφραση γνώμης του Διεθνούς Δικαστηρίου αναφορικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων σε ανθρωπιστικό επίπεδο έδωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΟΗΕ και πρέσβης, Ευάγγελος Σέκερης.
“Η χώρα μας αν και συμμερίζεται τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν στο σχέδιο ψηφίσματος, απείχε διότι πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για αντίδραση στα δύο τελευταία ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που αφορούν το έργο της UNRWA και την απαίτηση εκεχειρίας, τα οποία υπερψήφισε η Ελλάδα” δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Σέκερης, σύμφωνα με πηγές από τη Νέα Υόρκη που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σημειώνεται ότι το ψήφισμα κατέθεσαν από κοινού Αλγερία, Μπελίζ, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Αίγυπτος, Γουιάνα, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λιβύη, Μαλαισία, Ναμίμπια, Νορβηγία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Υεμένη και το κράτος της Παλαιστίνης και τελικά η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε απόφαση που ζητεί από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) να γνωμοδοτήσει σχετικά με την υποχρέωση του Ισραήλ να στηρίξει ανθρωπιστικά τη Γάζα.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με την ψήφο 137 κρατών-μελών (μεταξύ αυτών και η Κυπριακή Δημοκρατία), 22 κράτη απείχαν και 12 καταψήφισαν.
Στη διαδικασία επεξήγησης ψήφου που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ πρέσβη Ευάγγελο Σέκερη, τοποθετήθηκε ως εξής:
«Η σημερινή ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος με το οποίο ζητείται συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου αναδεικνύει για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή δικαιοσύνη. Έτσι, μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Δεκεμβρίου 2024, στη 10η Έκτακτη Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, η Ελλάδα υπερψήφισε τα δύο ψηφίσματα για την υποστήριξη της εντολής της UNRWA καθώς και για την απαίτηση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στα εμπλεκόμενα μέρη καθώς και στη διεθνή κοινότητα να δώσουν συνέχεια στα προαναφερθέντα ψηφίσματα και να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουν τεθεί. Για το λόγο αυτό, αν και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που διατυπώνονται στο σχέδιο, θα απέχουμε» ανέφερε.
O κ. Σέκερης ανέφερε ότι η Ελλάδα «ως χώρα της περιοχής, αλλά και ως εισερχόμενο εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραμένει έτοιμη να συνδράμει κάθε ειρηνευτική προσπάθεια που συμβάλλει στην προώθηση της τόσο αναγκαίας σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».
Το εν λόγω αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος, που κατατέθηκε από πολλά κράτη-μέλη του ΟΗΕ και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 19/12/2024, καλεί τη διεθνή κοινότητα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αντιμετωπίσουν τις νομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες των πολιτικών και πρακτικών του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το ψήφισμα βασίζεται στη γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο στις 19 Ιουλίου 2024, η οποία έκρινε ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των εποικιστικών δραστηριοτήτων και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί».
Βασικά σημεία του ψηφίσματος
1. Καταδίκη των Πρακτικών του Ισραήλ:
Το ψήφισμα καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή, την επέκταση των εποικισμών, την προσάρτηση και τα διακριτικά μέτρα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, τα οποία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Αναγνωρίζει πρακτικές όπως η αναγκαστική μετακίνηση, η κατάσχεση γης και οι περιορισμοί στην κίνηση των Παλαιστινίων ως συστημική διάκριση και απαρτχάιντ.
2. Απαιτήσεις προς το Ισραήλ:
Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την παράνομη κατοχή εντός 12 μηνών, να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να σταματήσει τις εποικιστικές δραστηριότητες και να διαλύσει τις σχετικές υποδομές.
Ζητείται αποκατάσταση των ζημιών, επιστροφή των κατασχεμένων περιουσιών και επαναπατρισμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στους αρχικούς τόπους διαμονής τους.
3. Υποχρεώσεις Άλλων Κρατών και Διεθνών Οργανισμών:
Τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να αναγνωρίζουν ή να υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και καλούνται να επιβάλουν κυρώσεις σε οντότητες που συνδράμουν στην κατοχή.
Οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, καλούνται να σεβαστούν τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και να μην συνεργάζονται με μέτρα που εκμεταλλεύονται τους πόρους ή αλλοιώνουν τη δημογραφία των κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών.
4. Ανθρωπιστικές Ανησυχίες:
Το ψήφισμα επισημαίνει την κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και απευθύνει έκκληση για διεθνή στήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό και την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης.
5. Λογοδοσία και Δικαιοσύνη:
Δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση λογοδοσίας για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, μέσω δίκαιων και ανεξάρτητων ερευνών και διώξεων.
Προτείνεται η δημιουργία διεθνούς μηχανισμού αποκατάστασης και τεκμηρίωσης ζημιών που προκαλούνται από τις ενέργειες του Ισραήλ.
6. Διεθνείς Διασκέψεις και Παρακολούθηση:
Συγκαλείται διάσκεψη των Υψηλών Συμβαλλόμενων Μερών στις Συμβάσεις της Γενεύης για την επιβολή της εφαρμογής τους στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Προτείνεται διεθνής διάσκεψη υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σχετικά με την Παλαιστίνη και τη λύση των δύο κρατών.
7. Μελλοντικές Ενέργειες:
Ζητείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση εντός τριών μηνών για την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος.
Η Γενική Συνέλευση επαναβεβαιώνει την ευθύνη της να ασχοληθεί με το ζήτημα της Παλαιστίνης και να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.
Το ψήφισμα στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρκούς ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης μέσω της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο, διασφαλίζοντας δικαιοσύνη και λογοδοσία, και υποστηρίζοντας το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση. Τονίζεται η επείγουσα ανάγκη για τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.