Το φιάσκο της ακροδεξιάς με την επίθεση στο Μαγδεμβούργο

Διαβάζεται σε 4'
Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο
Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο AP PHOTO

Η ακροδεξιά στην Ευρώπη προσπαθεί από χθες να εκμεταλλευτεί την επίθεση στο Μαγδεμβούργο για να χτυπήσει τη μετανάστευση και το Ισλάμ. Το προφίλ του δράστη, όμως, δεν φαίνεται να εξυπηρετεί το σχέδιό της.

Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις από ακροδεξιούς σχηματισμούς ανά την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής (21/12), μετά την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεβούργου που άφησε πίσω του 5 νεκρούς και 205 τραυματίες.

Ηγετικές μορφές της ακροδεξιάς και θιασώτες του “πολέμου” κατά των μεταναστών, όπως ο Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, ο Νάιτζελ Φάρτζ στη Βρετανία και η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, εκμεταλλεύτηκαν το τραγικό συμβάν για να προωθήσουν την αντι-μεταναστευτική και αντι-ισλαμική τους ατζέντα όπως αναφέρει το Politico, σε μια περίοδο που τα ακροδεξιά κόμματα αποκτούν δυναμική σε όλη την ήπειρο.

Αλλά και πέρα από την Ευρώπη, ο Έλον Μασκ βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει σφοδρή κριτική προς τις γερμανικές αρχές, ενώ λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει την υποστήριξή του στο ακροδεξιό AfD.

Υποστηρικτής του AfD και όχι ισλαμιστής ο δράστης

Η αστυνομία του Μαγδεμβούργου ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ο ύποπτος ήταν ο Ταλέμπ Α., ένας άνδρας από τη Σαουδική Αραβία, γεγονός που ενέτεινε τις ακροδεξιές αντιδράσεις. Οι γερμανικές αρχές δεν είχαν κανένα στοιχείο ότι το περιστατικό συνδέεται με τον οποιονδήποτε τρόπο με τρομοκρατία ούτε είχαν συνδέσει τον ύποπτο με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αυτό που όμως αγνοούσαν μέχρι τότε οι ακροδεξιοί ηγέτες, ήταν πως ο δράστης δήλωνε υποστηρικτής του AfD, αναπαράγοντας μάλιστα την ακροδεξιά «ατζέντα» περί «εξισλαμισμού» της Γερμανίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ο δράστης της επίθεσης έφθασε στη Γερμανία το 2006 από τη Σαουδική Αραβία και ζήτησε πολιτικό άσυλο ως διωκόμενος από την ηγεσία στην πατρίδα του.

Μια σειρά από γερμανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι με αναρτήσεις του επέκρινε το Ισλάμ και τις χώρες του Κόλπου, αναπαράγοντας μάλιστα την ακροδεξιά «ατζέντα» περί «εξισλαμισμού» της Γερμανίας.

Η ραδιοτηλεόραση WDR ανέφερε ότι ο Ταλέμπ Α. αποκήρυξε το Ισλάμ ήδη στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και πριν από οκτώ χρόνια, μέσω επιστολής του, είχε προτείνει στην AfD να δημιουργήσει ακαδημία για πρώην μουσουλμάνους.

Τι δήλωσαν οι ακροδεξιοί ηγέτες

Η Άλις Βάιντελ, πρόεδρος του αντι-μεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ρώτησε σε έντονο ύφος: «Πότε θα τελειώσει αυτή η τρέλα;» ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα της επίθεσης.

Το AfD, που ανεβαίνει διαρκώς εν μέσω πολιτικής κρίσης στη Γερμανία, καθώς το αντι-μεταναστευτικό περιεχόμενό του έχει στο παρελθόν συσπειρώσει ψηφοφόρους, προσπαθεί να ενισχύσει τη στήριξή του ενόψει των πρόωρων ομοσπονδιακών εκλογών της Γερμανίας στις 23 Φεβρουαρίου. Το ακροδεξιό κόμμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις και είχε επιτυχημένα αποτελέσματα στις πολιτειακές εκλογές νωρίτερα φέτος.

Ο Γκερτ Βίλντερς, ο ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός που προωθεί για χρόνια ένα αντι-ισλαμικό και σκληρά αντι-μεταναστευτικό μήνυμα, χαρακτήρισε το περιστατικό «βαρβαρότητα» και ζήτησε κλειστά σύνορα στην Ευρώπη.

«Μια ακόμα βάρβαρη επίθεση στην Ευρώπη – αυτή τη φορά από έναν άνδρα από τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Βίλντερς. «Για άλλη μια φορά, ένας απίστευτος αριθμός αθώων θυμάτων, νεκρών και τραυματιών, για να θρηνήσουμε. Για άλλη μια φορά, πολιτικοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Το λέω πάνω από 20 χρόνια: σταματήστε αυτά τα ανοιχτά σύνορα».

Η Μαρίν Λε Πεν, ηγετική μορφή της ακροδεξιάς στη Γαλλία, η οποία βλέπει ευκαιρία να διεκδικήσει την εξουσία στο Παρίσι, κατηγόρησε επίσης το Ισλάμ για την επίθεση.

«Για άλλη μια φορά, η ισλαμική βαρβαρότητα σπέρνει τον τρόμο στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτή η πράξη πολέμου ενάντια σε ένα σύμβολο του πολιτισμού μας είναι συνταρακτική», δήλωσε η Λε Πεν, προσθέτοντας: «Οι σκέψεις μας απόψε είναι με τα θύματα και τις οικογένειες αυτής της σφαγής που διαπράχθηκε στο μέσο της χριστουγεννιάτικης αγοράς στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας».

Ο Βρετανός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ, ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Brexit και επί μακρόν επικριτής της μετανάστευσης, ο οποίος συχνά αντιπαρατίθεται με το κυβερνών κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, επίσης απέδωσε τη βία στις πολιτικές των συνόρων, δηλώνοντας: «Έχουμε επιτρέψει σε ανθρώπους που μας μισούν και μισούν τις αξίες μας να εισέλθουν στην Ευρώπη. Ο στόχος τους είναι τα Χριστούγεννα. Μπορεί κανείς να μαντέψει γιατί;»

Ο ιδιοκτήτης του Χ (πρώην Twitter), Έλον Μασκ, ο οποίος υποστηρίζει ολοένα και περισσότερο ακροδεξιές ευρωπαϊκές φιγούρες και είχε νωρίτερα εκφράσει τη στήριξή του στο ακροδεξιό AfD της Γερμανίας, έκανε αναδημοσίευση της δήλωσης του Φάρατζ. Σε ξεχωριστή ανάρτηση, ο Μασκ σημείωσε: «[Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ] Σολτς πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Ανίκανος ανόητος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα