Η Ρωσία εκτελεί τους Ουκρανούς αιχμαλώτους – Αναφορές για αποκεφαλισμούς
Διαβάζεται σε 4'Πληθαίνουν οι αναφορές για εκτελέσεις Ουκρανών αιχμαλώτων από Ρώσους στρατιώτες. Τι απαντά η Ρωσία στους ισχυρισμούς.
- 22 Δεκεμβρίου 2024 21:45
Ο Ουκρανός ελεύθερος σκοπευτής Ολεξάντρ Ματσιέφσκι συνελήφθη από Ρώσους κατά τον πρώτο χρόνο της εισβολής. Αργότερα, εμφανίστηκε ένα βίντεο που τον δείχνει να καπνίζει το τελευταίο του τσιγάρο σε ένα δάσος, προφανώς δίπλα σε έναν τάφο που είχε αναγκαστεί να σκάψει.
“Δόξα στην Ουκρανία!”, λέει στους δεσμοφύλακές του. Λίγες στιγμές μετά, ακούγονται πυροβολισμοί και πέφτει νεκρός.
Η εκτέλεσή του είναι μία από τις πολλές.
Σύμφωνα με το BBC, φέτος τον Οκτώβριο, εννέα Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν συλληφθεί φέρονται να εκτελέστηκαν από Ρώσους στην περιοχή του Κουρσκ. Οι Ουκρανοί εισαγγελείς ερευνούν την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας φωτογραφίας που δείχνει ημίγυμνα σώματα να βρίσκονται στο έδαφος. Αυτή η φωτογραφία ήταν αρκετή για να αναγνωρίσουν οι γονείς τον γιο τους, τον χειριστή drone Ρουσλάν Χολουμπένκο.
“Τον αναγνώρισα από τα εσώρουχά του”, είπε η συντετριμμένη μητέρα του σε τοπικό μέσο. “Τα είχα αγοράσει για εκείνον πριν από ένα ταξίδι στη θάλασσα. Ήξερα επίσης ότι είχε τραυματιστεί στον ώμο. Αυτό φαινόταν στη φωτογραφία”.
Ο κατάλογος των εκτελέσεων συνεχίζεται. Οι Ουκρανοί εισαγγελείς ερευνούν αναφορές για αποκεφαλισμούς.
Σε άλλη περίπτωση, ένα βίντεο δείχνει 16 Ουκρανούς στρατιώτες να στέκονται στη σειρά και στη συνέχεια να γαζώνονται με αυτόματο πυροβόλο όπλο αφού βγήκαν από το δάσος για να παραδοθούν.
Η Ουκρανική Εισαγγελία αναφέρει ότι τουλάχιστον 147 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου έχουν εκτελεστεί από Ρωσικές δυνάμεις από την αρχή της εισβολής, εκ των οποίων οι 127 φέτος.
“Η ανοδική τάση είναι ξεκάθαρη”, λέει ο Γιούρι Μπελούσοφ, επικεφαλής του Τμήματος Πολέμου στην Εισαγγελία της Ουκρανίας. “Οι εκτελέσεις έγιναν συστηματικές από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς, ο αριθμός τους αυξάνεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αυτό μας λέει ότι δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Συμβαίνουν σε μεγάλες περιοχές και υπάρχουν σημάδια ότι αποτελούν μέρος πολιτικής – υπάρχουν ενδείξεις ότι δίνονται οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση“.
Σημειώνεται πως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο – ειδικά η Τρίτη Σύμβαση της Γενεύης – προσφέρει προστασία στους αιχμαλώτους πολέμου, και η εκτέλεσή τους αποτελεί έγκλημα πολέμου.
Η Ρέιτσελ Ντένμπερ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Human Rights Watch για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, αναφέρει ότι υπάρχει πληθώρα στοιχείων που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς για εκτελέσεις Ουκρανών αιχμαλώτων από Ρώσους στρατιώτες. Σύμφωνα με την ίδια, η ατιμωρησία παίζει καθοριστικό ρόλο, ενώ ο ρωσικός στρατός έχει σοβαρές ερωτήσεις να απαντήσει.
“Τι οδηγίες έχουν αυτές οι μονάδες, είτε επίσημες είτε ανεπίσημες; Τι λένε οι διοικητές για τη συμπεριφορά τους; Εάν η διοίκηση δεν ερευνά ή δεν λαμβάνει μέτρα, είναι ενήμερη ότι μπορεί να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνη;” ρωτά.
Τι απαντά η Ρωσία για τις εκτελέσεις Ουκρανών αιχμαλώτων
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία διερευνά επίσημα τους ισχυρισμούς περί εκτελέσεων αιχμαλώτων. Αντίθετα, οποιαδήποτε αναφορά τέτοιων κατηγοριών στη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε μακρόχρονη φυλάκιση.
Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν “πάντα” μεταχειριστεί τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου “αυστηρά σύμφωνα με τα διεθνή νομικά έγγραφα και τις διεθνείς συνθήκες“.
Παρόλο που υπάρχουν κατηγορίες για εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων από Ουκρανούς, αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ λιγότερες σε αριθμό. Ο Γιούρι Μπελούσοφ αναφέρει ότι η Ουκρανική Εισαγγελία λαμβάνει πολύ σοβαρά αυτές τις κατηγορίες και τις ερευνά – ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη.
Σύμφωνα με τη Human Rights Watch, από την αρχή της πλήρους εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει “μια σειρά παραβιάσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας“.
Το ιστορικό εγκλημάτων του ρωσικού στρατού είναι τέτοιο που ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες προτιμούν να πεθάνουν παρά να γίνουν αιχμάλωτοι.
“Μου είπε: Μαμά, δεν θα παραδοθώ ποτέ, ποτέ. Συγχώρεσε με, ξέρω ότι θα κλάψεις, αλλά δεν θέλω να βασανιστώ,” λέει η μητέρα του Ρουσλάν Χολουμπένκο. Ο γιος της εξακολουθεί να θεωρείται επισήμως αγνοούμενος, και η ίδια ελπίζει ακόμη.
“Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό και αδύνατο για να φέρω το παιδί μου πίσω. Συνεχίζω να κοιτάζω αυτή τη φωτογραφία. Μήπως είναι απλώς αναίσθητος; Αυτό θέλω να πιστεύω, δεν θέλω να σκέφτομαι ότι χάθηκε”.