MSF: Το Νότιο Σουδάν αντιμέτωπο με σοβαρές ελλείψεις – Χιλιάδες πρόσφυγες συρρέουν από το Σουδάν

Διαβάζεται σε 3'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου AP PHOTO

Το Νότιο Σουδάν αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις σε τρόφιμα, στέγη, πόσιμο νερό και ιατρική περίθαλψη για τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν συρρεύσει στη χώρα από το γειτονικό Σουδάν

Η κατάσταση στα σύνορα του Νοτίου Σουδάν, όπου συρρέουν οι πρόσφυγες από το γειτονικό του Σουδάν, για να γλιτώσουν από τις μάχες που έχουν ενταθεί, είναι «αφόρητη», προειδοποίησαν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, καθημερινά αυτόν τον μήνα, πάνω από 5.000 άνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα κατευθυνόμενοι στο Νότιο Σουδάν, για να γλιτώσουν από βιαιότητες που υφίστανται συχνά, επιπλέον των κλιματικών καταστροφών.

Από τον Απρίλιο του 2023 στο Σουδάν έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στον τακτικό στρατό, του οποίου ηγείται ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FSR) υπό τον πρώην δεύτερο τη τάξει της στρατιωτικής χούντας στη χώρα, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο αυτόν και πάνω από 11 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

«Η συρροή ανθρώπων στην πόλη Ρενκ (κοντά στα σύνορα, στο βορειοανατολικό Νότιο Σουδάν) και στα περίχωρά της έχει εξαντλήσει τους ήδη σπάνιους πόρους (της περιοχής), αφήνοντας τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί σε κρίσιμη κατάσταση», σύμφωνα με την MSF.

«Η κατάσταση είναι απολύτως αφόρητη και χαρακτηρίζεται από ελλείψεις», σημειώνει στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη μκο ο Εμανουέλ Μοντόμπιο, ο συντονιστής της για επείγουσες καταστάσεις στη Ρενκ.

Πάνω από 100 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους υποφέρουν από σοβαρά τραύματα, ακόμη αναμένουν εκεί να εγχειριστούν. Τα δύο κέντρα διαμετακόμισης της Ρενκ, που δημιουργήθηκαν για να δέχονται το μέγιστο 8.000 ανθρώπους, φιλοξενούν πλέον πάνω από 17.000, σύμφωνα με την MSF.

Η Ρόσελιν Μοράλες, αναπληρώτρια ιατρική συντονίστρια της μκο στο Νότιο Σουδάν, δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν διασχίσει τα σύνορα αντιμετωπίζουν «κρίσιμες ελλείψεις σε τρόφιμα, στέγη, πόσιμο νερό και ιατρική περίθαλψη».

Έξω από τα κέντρα διαμετακόμισης της Ρενκ και σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, χιλιάδες άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να ζουν κάτω από δέντρα ή σε αυτοσχέδια καταλύματα, με περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, υγειονομική περίθαλψη ή οποιαδήποτε άλλη βασική υπηρεσία, σημείωσε επίσης η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Το χωριό μας καιγόταν», διηγήθηκε η Αλχίντα Χάμεντ από την πολιτεία του Γαλάζιου Νείλου, η οποία αναρρώνει από τραύμα από σφαίρα στο νοσοκομείο της Ρενκ. «Εκτοπιστήκαμε και τώρα ζούμε κάτω από ένα δέντρο», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font